Haberler

Schüssel Ve Plassnik: ''Dönem Başkanlığımız Başarılı Oldu''

AB dönem başkanı Avusturya'nın Başbakanı Wolfgang Schüssel ile Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, ''Bu yıl başından itibaren üstlendikleri AB dönem başkanlığının başarılı olduğunu'' bildirdiler.

AB dönem başkanı Avusturya'nın Başbakanı Wolfgang Schüssel ile Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, ''Bu yıl başından itibaren üstlendikleri AB dönem başkanlığının başarılı olduğunu'' bildirdiler.

Brüksel'de 15-16 haziranda yapılacak ''dönem başkanlığı kapanış zirvesi'' hakkında basını bilgilendirmek amacıyla düzenledikleri ortak basın toplantısında Schüssel ile Plassnik, ''Genişleme, güvenlik, enerji, anayasa, aday ülkelerle müzakere sürecinin başlatılması gibi bir dizi konuyu dönem başkanlığı sırasında ele aldıklarını'' anımsatarak, ''çeşitli konuların kapsamlı ve şeffaf olarak tartışmasını sağladıklarını'' belirttiler.

Schüssel, bir soru üzerine, Avusturya'nın dönem başkanlığında yoğun tartışmaya açılan anayasa konusunun sürdürüleceğini umduğunu belirterek, ''en iyi ihtimalle 2008 yılının ikinci yarısında Fransa'nın dönem başkanlığı sırasında sonuç alınabileceğini'' söyledi.

Birliğe yeni üyelerin alınmasındaki ''hazmetme kapasitesi'' koşulunun da ''yeni bir koşul olmadığını'' ifade eden Schüssel, hazmetme koşuluna ilişkin, şunları söyledi:

''Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi sırasında yeniden gündeme gelince dikkati çekti. Biz, birliğin hazmetme kapasitesi konusunda Komisyonun gerekli çalışmaları yaparak bunu somut bir şekilde tanımlamasını isteyeceğiz.''

Aday ülkelerden Türkiye ve Hırvatistan ile fiili müzakerelerin başlamasından ve ilk başlıkların açılıp kapatılmış olmasından memnuniyet duyduğunu anlatan Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Kıbrıs Rum kesiminin vetosuna da atıfta bulunarak, ''Türkiye ile fiili müzakerelerde ortaya çıkan veto krizini, daha önce Klosterneuburg dışişleri bakanları zirvesinde varılan mutabakatla aştığını'' söyledi.

Plassnik'in bugünkü açıklaması, Kıbrıs Rum kesiminin, Türkiye ile fiili müzakereleri veto edeceğini Klosterneuburg toplantısı sırasında gündeme getirdiği, ancak bu konunun basından gizlendiğine işaret ediyor.

Avusturya, AB dönem başkanlığını 15-16 haziranda Brüksel'de yapacağı zirveyle noktalarken, Finlandiya 1 temmuzdan itibaren altı ay süreyle AB dönem başkanlığını üstlenecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title