Haberler

Schröder'in KKTC Temasları

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Birleşik Bir Kıbrıs ve Birleşik Bir Avrupa'nın, Gerçekleştirilmesi Gereken Bir Hedef Olduğunu Belirterek, Ekonomik Olarak Önemli Olanın Kıbrıs Türk Tarafı ile AB Ülkeleri Arasında Doğrudan Ticaretin Gerçekleşmesi Olduğunu Söyledi.

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, birleşik bir Kıbrıs ve birleşik bir Avrupa'nın, gerçekleştirilmesi gereken bir hedef olduğunu belirterek, ekonomik olarak önemli olanın Kıbrıs Türk tarafı ile AB ülkeleri arasında doğrudan ticaretin gerçekleşmesi olduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in davetlisi olarak KKTC'ye gelen eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı'na gelişinde Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Sarıca, görüşmeciler Özdil Nami ve Kutlay Erk ile diğer bazı yetkililer tarafından kapıda karşılanan Schröder, ilk olarak Talat ile birlikte basına ortak açıklamada bulundu. Schröder ve Talat daha sonra görüşmeye geçti. Schröder ve beraberindeki heyet, daha sonra da Talat'ın

Cumhurbaşkanlığı'nda onuruna vereceği yemeğe katıldı. Schröder'in heyetinde Özel Kalem Müdürü Albrecht Funk, Almanya Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Gerd Andres, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Danışmanı Cüneyd Zapsu ve Zapsu'nun asistanı Gülsen Karanis Ekşioğlu bulunuyor.

Schröder, birleşik bir Kıbrıs ve birleşik bir Avrupa'nın, gerçekleştirilmesi gereken bir hedef olduğunu belirterek, ekonomik olarak önemli olanın Kıbrıs Türk tarafı ile AB ülkeleri arasında doğrudan ticaretin gerçekleşmesi olduğunu söyledi. AB'nin Kuzey Kıbrıs'ı finansal açıdan desteklemesinden memnun olduklarını ifade eden Schröder, "Ancak para her şey demek değildir, paradan daha önemli olan ticaretin serbestleştirilmesidir" diye konuştu. Kuzey Kıbrıs Annan Planı'na evet derken, Güney Kıbrıs'ın

reddettiği, dolayısıyla Avrupa'nın KKTC'ye bir borcu olduğunu kaydeden Schröder, "Bu nedenle AB serbest ticareti gerçekleştirmekle yükümlüdür" dedi. Schröder, siyasi olarak BM nezdinde yeni bir girişim başlatılması yönündeki umudunu da dile getirerek, bunun temelinin ancak Annan Planı olabileceğini ve öyle de olması gerektiğini kaydetti. Kendisi gibi başka insanların da 'insanların birbirine daha fazla yakınlaşmasını arzu ettiklerini' ifade eden Schröder, bunun için tarafların iyi niyet göstermesinin

gerekliliğini vurguladı. Schröder, KKTC'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu da ifade ettiği basın toplantısında, hakkında çok şey okuduğu ve duyduğu Kuzey Kıbrıs'a ilk kez geldiğini ve bir hareketliliğin, dinamikliğin olduğunu da kısa süre içinde gördüğünü anlattı.

Cumhurbaşkanı Talat ise, öncelikle Schröder'in ziyaretinden duyduğu mutluluğu ifade ederek, Almanya'nın, Schröder döneminde de Kıbrıs Türk halkının izolasyonlardan kurtulabilmesi için -AB kapsamı içinde- elinden gelen çabayı ortaya koyduğunu belirtti. Almanya'nın AB'nin önder ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Talat, "Almanya'nın her yönüyle bizimle ilişkilerimizi geliştirmek, gerek AB gerek ikili ilişkiler bağlamında ve tabii ki Kıbrıs'ta olası bir barış sürecine de desteğini alabilmek bizim için

son derece önemlidir" dedi.

Talat, dünyanın Kıbrıs'a yönelik Kıbrıs sorunu, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlardan kurtarılmasına yönelik ilgisinin devamı olarak da değerlendirilebileceğini belirterek, ziyaretin bu açıdan da önemli olduğunu vurguladı.

Schröder, Kuzey Kıbrıs'ın potansiyelini nasıl gördüğü ve ekonomik nedenlerle mi burada bulunduğu yönündeki bir soru üzerine, "Benim burada olmamın nedeni, Berlin'de beni ziyaret eden Başbakan Soyer'in davetidir" karşılığını verdi. Kuzey Kıbrıs piyasasının Çin piyasası kadar büyük olmadığının bilincinde olduğunu belirtirken, "Buna rağmen Kuzey Kıbrıs ile Almanya arasında, özellikle tüketim ürünleriyle ilgili olarak ticarete tabii ki yer vardır" diyen Schröder, AB'nin verdiği yardımların burada altyapıya

gideceğini ve Alman ekonomisinin de bu konuda yardımcı olmaya niyetli olduğunu ifade etti.

Schröder, Almanya'nın yenilenebilir enerji konusunda dünya lideri olduğu ve özellikle güneş enerjisi konusunda ileri seviyede olduğuna işaret ederek, "Sanırım bu konular Kıbrıs için de önemlidir" dedi. Turizm konusunda da birçok olanakların bulunduğunu belirten Schröder, Almanya'nın Avrupa'da en çok turist gönderen ülke olduğunu ve Almanya'nın en büyük turizm şirketlerinden biri olduğunu belirttiği alman turizm firması TUİ'nin Kuzey Kıbrıs'ta da iş yapmaması için bir neden görmediğini söyledi. Schröder,

"Tabii bunlar özel şirketlerin, işadamlarının vereceği kararlar. Ama ben burada olumsuzluk olmasına bir neden görmüyorum" şeklinde konuştu.

Schröder, Avrupa'daki Çek ve Slovak örneğine atfen, Avrupa'nın bu iki ülkeye gösterdiği hoşgörüyü KKTC'ye ve Rumlar'a da gösterip göstermeyeceği şeklindeki bir soruya karşılık da, Avrupa'da birçok örnekler ve olanaklar bulunduğu ve farklılıkların olmasının Avrupa'yı hoş kılmakta olduğunu belirtirken, "Yalnız Kıbrıs'ta benim anladığım kadarıyla gidilecek yol bir birleşme yoludur ve bu da iyi bir yoldur" dedi.

(MG-OYK-OYK-NÇ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title