Haberler

Sayımcılara Kapı Açtırmayan Korku

Nüfus Sayım Görevlileri Görevlerini Gereği Gibi Yerine Getirmekte Güçlük Çekiyor. Çünkü, Bazı İnsanlar Sayımcılara Kapıyı Açmıyor. Peki Ama Neden?

İstanbul'da son günlerde meydana gelen ve artış gösteren gasp olayları nüfus sayım görevlilerini de olumsuz etkiliyor.

"Nüfus sayım memuruyuz" diyerek çaldıkları kapıları açtıran gaspçılar yüzünden gerçek sayım görevlileri sayım yapamaz hale geldi.

Gün içinde kapı kapı dolaşan ve hanelerdeki vatandaşları tek tek saymaya çalışan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) görevlileri, gasp olaylarından korkan ve kapı açmayan vatandaşları sayamaz oldu. Sayım alanlarında büyük sorunlar yaşadıklarını söyleyen ve gittikleri bir evde kapının açılmaması üzerine sayımı gerçekleştiremeyen sayım görevlisi Mehmet Ali Kadıoğlu, "Bizim alanda yaşadığımız sorunlardan bir tanesi insanlar evde olduğu halde maalesef bilgi vermek istemiyorlar, kapıyı açmıyorlar. Tabii biz resmi bir görevle geldiğimiz için buraya bu sorunları çok yaşıyoruz. Buraya da daha önce gelinmiş fakat kimse kapıyı açmamış. Tekrar geldik. Şu anda yine kapı açılmıyor" dedi.

Evine sayım için gelen görevlilere kapıyı açmayan ve kimliklerini görmeden içeriye almayan Halis Kutlu ise "Her gelene kapı açılmaz ki. Hırsızı var uğursuzu var. Ne olacağı belli değil. Önce sormamız lazım, kimlik sormamız lazım. Belli olmuyor kimin ne olduğu. Onun için mecburuz böyle seslenip kimlik sormaya. Bu gasp olaylarını da duyduk. Televizyonlarda da çok duyduk. Tabii onun için insan çekiniyor ev halkı olarak, hane halkı olarak. Böyle devamlı kilitliyoruz kapıyı ve soruyoruz 'Kimsiniz, nereden geldiniz, kim tarafından gönderildiniz?' diye. Kimlik almadan açmıyoruz kapıyı. Gündüz o kadar değil de gece falan bazı olaylar olduğu zaman korkuyoruz" diye konuştu.

Sayımı kimseyi mağdur etmeden gerçekleştirdiklerini ifade eden sayın görevlisi Serap Aygün, de şöyle konuştu:

"Türkiye İstatistik Kurumu adına Başbakanlık ile birlikte yürütmüş olduğumuz çalışmamız çok iyi niyetli. Sokağa çıkma yasağı olmadan vatandaşı mağdur etmeden yürüttüğümüz bir çalışma. Pek çok sorunla karşılaşıyoruz, ailelere ulaşamıyoruz. Kapıyı açmıyor insanlar, bir sürü farklı şeyler düşünebiliyorlar. Akşam saatlerinde gitmek zorunda kalıyoruz bazen çalışan ailelere ulaşamadığımız için tabii insanlar tereddüt duyuyor akşam saatinde böyle çalışma olur mu diye. Bizim çalışmamız daha çok beyan üzerine. Evde ulaşamadıklarımız için muhtarlıkla koordineli bir çalışmamız var. Anketörlerimizin kesinlikle içeriye girmek, oradan bilgi almak gibi bir durumları yok. Kapıdan bilgileri alıyorlar zaten. Yabancı uyruklu ikamet edenler var. Bunlar kapıyı açmıyorlar, bir sürü farklı nedeni var. İnsanlarda güvensizlik var, bilgi eksikliği var. Çalışmanın tam olarak hangi formatta yürütüldüğünü bilmedikleri için çok fazla güven ortamı oluşmuyor korkuyorlar".

Sayım uygulaması sırasında Suzan Karaman isimli ev kadını, kapısını çalan kişilerin ne için geldiklerini anlamadan kapıyı açmadı. Kapının gözetleme deliğinden gelen görevlilerin kimliklerine bakan kadın, görevlilerin tam olarak ne için geldiğinden emin olduktan sonra kapısını aralayarak formu görevliden aldı. Kendisiyle konuşmak isteyen basın mensubuna da kapıyı açmayan Karaman, "Evde yalnızım, kapıyı açamam. Görevlilere kapıyı evde yanlız olduğum için açmadım. Çünkü bazı yanlış insanlar geliyor. Onun için açamıyorum, çünkü korkuyorum" diye konuştu.

Konu ile ilgili vatandaşları uyaran Türkiye İstatistik Kurumu İstanbul Bölge Müdürü Zeki Bostancı, "Şimdiye kadar yaptığımız tüm duyurularda bastırdığımız afişlerde vatandaşlarımızdan kapılarına gelen kişilerin kimliklerini kontrol etmelerini istiyoruz. Bu çok önemli. Zaman zaman suistimallerle karşılaşabiliyoruz. Dolayısıyla kapılarına gelen kişilerin öncelikle kimlik kartlarını görmelerini ve ondan sonra bilgi vermelerini istiyoruz. Tabii İstanbul'da bu tür olaylara sık sık rastlanabilmekte" dedi.

(KT-AS-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title