Haberler

    Savcılığa Göre Nsu İzole Bir Üçlüydü, İntiharlarla Bitti'

    İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, Almanya'daki NSU Davası'nın tartışıldığı panelde konuştu. Bu davadan çıkarılması gereken dersler olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi: "Eğer bir devlet hukuk devletiyse, kendisiyle yüzleşmekten ve sorgulamaktan çekinmez. Almanya'da da yapılan budur. Bu çok sık rastlanan bir durum değil. Bu nedenle de üzerinde durulması ve dersler çıkarılması gereken bir konu. Başka ülkelere örnek oldunuz. Böyle durumların sadece Almanya'da olduğunu düşünmeyin. Bizim de burada aynı şey yapmamız lazım. Konuyu sadece NSU çerçevesinde değerlendirmek doğru olmaz."

    'DİLEKÇELER KABUL EDİLMEDİ'

    Almanya Barosu müdahil avukatlarından Onur Özata da 90'lı yıllarda yabancılara karşı yapılan saldırıları anımsatarak, Almanya'da yabancılara karşı bu tutumun bazı yerlerde kurumsallaştığını söyledi. Almanya'da 13 yıl boyunca farklı boyutlarda terör estirildiğini belirten Özata, şöyle konuştu: "Dava 6 Mayıs 2013'te başladı. Yaklaşık 5 yıldır devam ediyor. 416 duruşma günü gerçekleşti. Bu bir Alman cinayet davası için çok büyük rakam. Bu normalde 10 duruşma günü sürer. 95 mağdur, 60 avukat tarafından temsil ediliyor. Bunlar büyük rakamlar ve Almanya tarihinde bir ilk. Federal Savcılık iddianameyi 5 yılda hazırladı. Müdahil avukatlar ve savcılık ortak hareket eder normalde. Fakat bu davada biraz farklı bir gelişme var. Federal Başsavcılık, avukatların NSU'yu açığa çıkarmaması için elinden geleni yaptı. Müdahil avukatların çokça dilekçesi kabul edilmedi. Onlara göre tez şu; 'NSU izole bir üçlüydü. İntiharlarla NSU bitti'. Bunun yanlış olduğuna dair pek çok örnek var."

    '24 TANIK YARDIM ETTİ'

    "Dava sürecinde bir bombalı saldırı daha olduğunu öğreniyoruz. 24 tanığın bunlara yardım ettiğini öğreniyoruz. Böylece NSU'nun izole olmadığını görüyoruz. Kurbanlarını seçme yöntemi de bunu kanıtlıyor. Mutlaka başka yerli yardımcıları olması gerekiyor. Mesela Halit Yozgat internet kafede vurulurken, Hessen Eyaleti anayasayı koruma dairesi çalışanı Andreas Temme de orada bulunuyor. Ne gariptir ki, Temme, o sırada neonazi lideri Benjamin G. ile uzun uzun telefonla görüşmüştü."

    Özata, konuşmasında Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın yaşananlardaki rolü hakkında bilgiler vererek, NSU'nun tümüyle aydınlatılmadığını kaydetti.

    CİNAYET, SOYGUN, BOMBALAMA...

    Alman Konsolosluğu'ndan Kültür ve Basın Konsolosu Meik Clemens Laufer ise panelde ele alınan konunun Almanya kadar Türkiye'yi de ilgilendirdiğini söyledi. NSU'nun Alman kamuoyunu yıllarca meşgul ettiğini aktaran Laufer, "Hem Türkiye hem de Almanya'ya temas eden bir konunun ele alınması son derece önemli. NSU elbette sıra dışı bir konu. NSU, cinayet, soygun ve bombalama eylemlerini gerçekleştiren bir terör örgütüydü. Nefret, cinayet ve siyasetle beraber anılan NSU, Almanya'nın birleşmesi sonrasında tarihin karanlık noktalarında yer alıyor" diye konuştu. Konunun, Almanya'nın güncel politik konularından biri olduğunu belirten Laufer, "Almanya mükemmel değil. NSU devletin ihmalkar tutum sergilemesine örnek teşkil ediyor. Ama bu tür olayların gelecekte bir daha yaşanmamasını sağlayabiliriz" dedi.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Beypazarı soda doğurganlığı mı etkiliyor? Beypazarı ne içeriyor? İsviçre Beypazarı sodayı neden yasakladı? Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title