Haberler

Savaşta Her Şeyini Kaybetti, Mesleği Kar Kaldı

Suriye'de, yakınlarının büyük bölümünü, evini, işyerini ve arsalarını kaybeden 55 yaşındaki Ali Hanke, Halep'te öğrendiği mesleği ile Gaziantep'te zengin olmaya başladı. Hanke, mesleği sayesinde kendisiyle birlikte iç savaştan kaçarak Gaziantep'e gelen 12 kişilik ailesine bakıyor.

Suriye'nin Halep kentinde 10 yaşındayken başladığı baba mesleği olan bakırcılığı 52 yaşına kadar sürdüren Ali Hanke, Halep'te mesleği sayesinde 3 dükkan sahibi oldu. Ev ve arsa da satın alan Ali Hanke, Halep'in zengin tüccarlarından biri haline geldi. Suriye'deki iç savaşta iş yerleri harap olan Hanke, birçok yakınını da kaybedince, ailesinden geri kalanlarla birlikte 3 yıl, 3 ay önce Türkiye'ye gelerek, Gaziantep'e yerleşti. Ailesinden 12 kişi ile birlikte 2 odalı evde yaşayarak, yeniden hayata tutunmaya çalışan Henke, Gaziantep'teki Bakırcılar Çarşısında bakırcı ustalarına çıraklık yaparak, ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. 3 çocuğu da bakırcı ustalarının yanına kendisi gibi çırak olarak veren Hanke, mesleği ve çalışkanlığı ile yavaş yavaş geçimini sağlamaya başladı.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR TARAFINDAN SİPARİŞ ALIYOR

Hanke, savaştan önce tanıştığı Gaziantepli arkadaşı Ali Cengiz'in desteği ile bir iş yeri açarak, kendisi gibi meslekten anlayan oğlu ile birlikte kendi işlerini yapmaya başladı. Kısa sürede çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile bakırcılar çarşısındaki esnafların da takdirini kazanan Hanke, Gaziantepli ustaların yetiştiremediği işlerin de aranılan meslek erbabı oldu. Oğlunun biriyle kendi iş yerinde mesleğini sürdüren Hanke, şu anda İstanbul, Kahramanmaraş, Malatya ve Erzincan gibi Türkiye'nin dört bir tarafından sipariş alıyor. Zaman zaman siparişleri yetiştirmekte zorlanan Hanke, 12 kişilik ailesi için daha geniş 3 ayrı ev kiraladı.

Henke, "Benim babam bakırcıydı. Halep'te ticaret yapardım durumum çok iyiydi. Ancak Halep'te ticaret yapamaz hale geldik, dükkanlar kapandı, herkes kaçmaya başladı. Zaten uçaklar burayı bombalayarak sağlam hiçbir yer bırakmadı. Birçok yakınımızı da saldırılarda kaybettik. Ben 15 sene Gaziantep'le ticaret yaptım. Buraya geldim. 15 kişiydik iş yok yemek yoktu. Arkadaşlarım çoktu Gaziantep'te, Allah onlardan razı olsun. Hepsi de bana yardımcı oldular. Önce eski bir bakırcı arkadaşının yanında çalıştım. 2 çocuğum da başka ustaların yanında çalışmaya başladı. Yavaş yavaş geçinmeye başladık. Daha sonra tekrar Suriye'ye giderek, dükkanlarımda kalan birkaç parça bakır malzememi aldım. Burada Ahmet Cengiz diye bir arkadaşım bana, bu dükkanı tuttu. Eski işimi yapmaya başladım. Allah razı olsun Türkiye'den, hiçbir şeye ihtiyacım yok. Türkiye Suriye'ye göre daha pahalı, dolayısıyla daha çok çalışmak gerekiyor. Biz de Allah'a şükür çalışıyoruz. Buradaki Gaziantepli ustalar yetiştiremedikleri malları bana getiriyor. Ben de onları tamamlayıp kendilerine veriyorum buradaki bakırlar daha güzel işletiliyor burada 10 fabrika varken Halep'te 1 fabrika var" dedi.

ATEŞKES SAĞLANIRSA VATANINA DÖNMEK İSTİYOR

İç savaş sürecinde yaşadıkları sıkıntıda Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın kendilerine sahip çıktığını belirten Ali Hanke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet yetkililerine teşekkür etti. Erdoğan'a her fırsatta dua ettiğini belirten Ali Henke, eğer ateşkes sağlanırsa yeniden vatanına dönmek istediğini söyledi. Türkiye'yi de çok sevdiğini belirten Ali Hanke, "Türkiye bir numaralı vatanım Gaziantep çok güzel Allah onlardan ve Türkiye'den razı olsun. Bizi kimse almazken Türkiye kucak açtı, bu ülkenin Cumhurbaşkanı bize sahip çıktı. Bizi ailesi gibi gördüler, bu iyiliklerini asla unutmayacağız. Ürdün, Lübnan ve Türkiye bize sahip çıktı ama en önemlisi Türkiye, Türk halkı ve hükumetinin bize yaptıklarıydı. Bu nedenle minnettarız. Gaziantep'te çok rahatız. İş var, AŞ var, elektriğimiz var, suyumuz var. Ama bir gün ülkem düzelirse, tekrar ülkeme döneceğim" diye konuştu.

Hanke ve ailesi, umutlarının ateşkesin sağlanmasının ardından ülkelerindeki iç savaşın bitmesi olduğunu belirterek, ülkelerine dönmesi halinde Türk insanına her zaman kapısının açık olacağını ifade etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Cengiz Gaziantep Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır? 31 Mart Yerel Seçimleri 2. Tura kalırsa ne olur? Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman, hangi tarihte yapılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title