Haberler

Saü'de "2007-paranın Yönü" Konferansı

Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, Sakarya Üniversitesi'nde (Saü) "2007-paranın Yönü" Konulu Bir Konferans Verdi.

Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) "2007-Paranın Yönü" konulu bir konferans verdi.

SAÜ, Sakarya Sanayici ve İşadamları Derneği (SASİAD) ile Adapazarı Rotary Kulübü'nün ortaklaşa düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Parasız, Türkiye'deki mevcut ekonomiyi ve uygulanan para politikasını anlattı. Merkez Bankası'nın şu anda uygulamakta olduğu para politikasının 'Rasyonel Beklentilere Dayalı Para Politikası' olduğunu söyleyen Prof. Dr. Parasız, bu politikada insanları aldatmamanın esas olduğunu belirtti. İktisatta ideal koşulun ise insanların önünü görebildiği şeffaf ekonomi olduğunu vurgulayan Parasız, enformasyon ve bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin bugün bunu mümkün kıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Parasız, "Merkez Bankası'nın şu anki politikası beklentiler üzerine kuruludur. Rasyonel Beklentiler Teorisi'ne göre halkı ve özel sektörü asla aldatamazsınız. Bu nedenle şu anda piyasada güven ortamı mevcuttur. Faizlerin indirilmesine rağmen yabancı sermaye akışı artarak devam etmektedir, bu Türk ekonomisine duyulan güvenin bir sonucudur. Türkiye'de şu ana kadar ekonomide yaşanan sıkıntıların en önemli sebebi, kaynakların yerinde ve etkin kullanılmayışıdır. Para politikasıyla üretim ve istihdam artmaz, sadece ve sadece fiyatlar yükselir ama kaynakları yerinde ve etkin olarak kullanırsanız üretim artar, istihdam artar, enflasyon ise azalır. Para Politikaları etkisiz, verimsiz ve gereksizdir. Para politikalarının ekonomiye bir faydası olmadığı gibi, zararları ise daha sonradan ortaya çıkmaktadır. Kısacası para politikalarıyla ekonomi düzeltilemez. Türkiye'deki en büyük eksikliklerden biri de üniversite-sanayi işbirliğinin yeterince gelişmemiş olmasıdır. Bilimle ancak üretimi artırıp, ekonomiyi düzeltebilirsiniz. Üniversite-sanayi işbirliğine önem verilmeli, her alanda ortak çalışmalara gidilmeli" dedi.

Konferansının ardından Prof. Dr. Parasız'a SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Rıza Güven, SASİAD Başkanı Hakan Alkan ve Adapazarı Rotary Kulübü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Özbay tarafından birer teşekkür plaketi verildi.

(İÇ-AK-ÖZ-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title