Haberler

Sarvan: 'Sistem Olmadığı Hakemlerimiz Başarısız'

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, Şimdiye Kadar Belli Bir Sistem Olmadığı için Yurt Dışında Türk Hakemlerin Arzu Edilen Yerlerde Olmadığını Söyledi.

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, şimdiye kadar belli bir sistem olmadığı için yurt dışında Türk hakemlerin arzu edilen yerlerde olmadığını söyledi.

TSYD 46. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nde, ''Futbolda adaletin terazisi'' başlıklı panelde konuşan MHK Başkanı Sarvan, kişisel olarak hedefinin UEFA'nın hakemlerle ilgili sistemine Türkiye'yi dahil etmek olduğunu belirterek, ''Daha önce birileri, yeteneği olan gençleri bulup onları eğitseydi bugün Türk hakemliği başka yerlerde olacaktı. UEFA'nın hakemlerle ilgili projesi çok önemli. Yetenekli hakemleri bulma ve koruma, mentörlük sistemi, her hakemin seviyesine göre eğitilmesi gibi bölümler var projede. Bugüne kadar her gelen bir öncekinin sistemini bozdu. UEFA'nın sistemine dahil olursak bir daha kimse sistemi bozamayacak'' diye konuştu.

Hakemlere, ''gazete okumayın'' şeklinde bir telkinde bulunup bulunmadığıyla ilgili açıklama da yapan Sarvan, ''(Sizi etkileyebilecek yerleri okumayın. Bunlar bilinçaltına yerleşir ve bunları kafanızdan atmanız zorlaşır) dedim. Ben, bunu yaşadığım için söylüyorum. Bilinçaltınızda ne varsa o hakemleri yönlendiriyor. Bunun için kendinizi etkileyecek şeylerden uzak durun diyorum'' ifadesini kullandı.

Turkcell Süper Lig'deki maçlarda seçilen bazı pozisyonları görüntüleri eşliğinde değerlendiren Sarvan, ligin 15. haftasında oynanan Galatasaray-Beşiktaş maçında hakem Cüneyt Çakır'ın, Delgado'ya gösterdiği kırmızı kartla ilgili olarak, ''15. haftaya gelindiğinde bir futbolcunun böyle hareketler yapmaması lazım. Kart isteme hareketinin süresini ve şiddetini tartışırsak işin içinden çıkamayız. Çünkü, futbolcunun kart isteme hareketi, doğal bir hareket değil. Biz, hakemlere futbolcunun üzerine gitmeyin, sakinleştirin ama kart isteme hareketi yapıyorsa kart gösterin diyoruz'' açıklamasını yaptı.

-DERELİ: ''YABANCI HAKEM GELSİN, RAHATSIZ OLMAM''-

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Başkanı ve FIFA kokartlı hakem Selçuk Dereli de konuşmasında, çok kısa bir süre içinde Türk hakemlerinin de Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ya da Dünya Kupası'nda maçlar yöneteceğini söyledi.

Yönettiği Bordeaux-Anderlecht maçından sonra üst düzey not aldığını belirten Dereli, şöyle devam etti:

''Hatta Fransız kulübünün başkanı geldi ve bana yönetimimden dolayı teşekkür etti. 21 yıldan beri bu işi yapıyorum. Hedefimiz başarılı olmak ve zorluk derecesi maçlara gitmek. 21 yılımı kenara bırakacağım ve kötü senaryoları uygulayacağım. Bu çok mantıksız. Biz, hakemler maç satmıyoruz, art niyetli değiliz. Her kimin elinde bilgi belge varsa lütfen getirsin. Yabancı hakem isteyenler de var. Getirilsin, ben rahatsız olmam.''

-ÇAKIR: ''İŞİMİZDE DUYGUSALLIĞA YER YOK''-

Medyanın desteğiyle fair-play'e aykırı durumların önüne geçilebileceğini ifade eden Cüneyt Çakır da ''İngiltere gibi üst düzey futbol oynanan ülkelerde elle gol atan futbolcuların sayısı daha da az. Çünkü bu onun transferini olumsuz etkileyebilir. Basının, fair-play konusunda hassas olması bizi daha da rahatlatır'' dedi.

Çakır, hakemin duygusal olma şansının bulunmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kısa zaman önce Kanoute, İspanya'da oynanan bir lig maçında formasının altından Filistin yazan tişört çıkardığı için sarı kartla cezalandırıldı. Federasyon para cezası verdi. Bu insanlar barış karşıtı insanlar değil ama kurallar ne diyorsa onlar uygulanıyor. Benim çağdaş futbolu bilmediğim bile söylendi. İddia ediyorum, bunu söyleyen insanlardan 5 kat daha iyi Avrupa futboluna hakimim. Bizim de evimizde televizyon var, biz de takip ediyoruz. Biraz daha saygılı olmak lazım.''

-YILDIRIM: ''HAKEMLERİN YÜZDE 85'İNİN NOTU 8'İN ÜZERİNDE''-

FIFA kokartlı hakem Bülent Yıldırım konuşmasında, federasyonun her geçen gün daha iyiye gittiğini kaydederek, ''Çok ciddi kurumsal gelişmeler yaşanıyor. Disiplin talimatının önemli etkilerini gördük. Çok başarısız bir sezon geçtiği iddia ediliyor. Gözlemci raporları ve puan durumu iki referans. Profesyonel liglerde hakemlerin yüzde 85'i 8'in üzerinde not almış. Yüzde 5'i kötü. Geriye kalan vasat. Kötü bir sezon geçirdiğimizi kesinlikle düşünmüyorum'' dedi.

-GÖÇEK: ''FUTBOLCULARA KURAL SINAVLARI YAPILMALI''-

Hakem Hüseyin Göçek ise oyun kurallarını alt liglerde, genç ve yıldız takımlardaki futbolculara anlatılması gerektiğine dikkati çekerek, ''Küçük çapta kural sınavları yapılabilir. Küçük yaşlarda kuralları öğrenmeye başlarlarsa gelecekte daha rahat edeceğimizi düşünüyorum'' diye konuştu.

UEFA'nın kale arkalarına da yardımcı hakem konulması uygulamasını denemeye devam ettiğini anlatan Göçek, ''Mart ayında Uluslararası Futbol Birliği Kurulu bunu karara bağlayacak. Kale arkasında yardımcı hakemler olsa bile maç içindeki pozisyon, televizyondaki gibi doğru kararla sonuçlanmayabilir. Önemli olan art niyet aranmaması'' şeklinde değerlendirme yaptı.

Kaynak: AA / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli? Define faciası! İznik define olayı ne? Define ararken kaç kişi hayatını kaybetti? Lille - Aston Villa maçı hangi kanalda, saat kaçta? Lille - Aston Villa maçı CANLI İZLE! Nesrin Cavadzade'nin yeni sevgilisi kim? Kaan Yardımcı kimdir? Kaan Yardımcı kaç yaşında, nereli? Bayhan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Bayhan kaç yaşında, nereli? Bayhan biyografisi! VAPUR SEFERLERİ İPTAL Mİ? 18 Nisan İstanbul'da vapur seferleri iptal mi edildi? Yeşim Akıncı kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yeşim Akıncı kaç yaşında, nereli? Yeşim Akıncı biyografisi! Metin Akpınar'ın kızı kim? Duygu Nebioğlu kimdir, kaç yaşında? Duygu Nebioğlu'nun ablası ve annesi kim? Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title