Haberler

Sarp Sınır Kapısı'nın Temel Atma Töreni

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 120 Gümrük Kapısını Modernize Ederek 'Gümrüklerden Mal Çıkarma İşkencesi' Tabirini Ortadan Kaldırmak İstediklerini Belirtti. Yazıcı, "Gümrüklerde, Ülkemizin İmajını Olumsuz Etkileyen Olumsuzlukları Ortadan Kaldırıp, Gümrük Hizmetlerinin Daha Sağlıklı, Şeffaf Kriterlerle Yürütülmesi İçin Çalışıyoruz" Dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 120 gümrük kapısını modernize ederek ''gümrüklerden mal çıkarma işkencesi'' tabirini ortadan kaldırmak istediklerini belirtti. Yazıcı, "Gümrüklerde, ülkemizin imajını olumsuz etkileyen olumsuzlukları ortadan kaldırıp, gümrük hizmetlerinin daha sağlıklı, şeffaf kriterlerle yürütülmesi için çalışıyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 'yap-işlet-devret' modeliyle modernizasyonu yapılacak Sarp Sınır Kapısı'nın temeli bugün düzenlenen törenle atıldı. Törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gürcistan Maliye Bakanı Nika Gilavri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Turizm İşletmeleri (GTİ) A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız ile çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Yazıcı, törende yaptığı konuşmada, göreve geldikleri zaman Gürcistan ile karşılıklı ticaretin 240 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu belirterek, bu rakamın 850 milyon dolara çıktığını, bu yıl sonu itibariyle de 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflediklerini kaydetti. Türk firmalarının da Gürcistan'da telekomünikasyon başta olmak üzere liman işletmeciliği, tekstil, inşaat, gıda, bankacılık gibi birçok alanda faaliyet gösterdiğine işaret eden Yazıcı, halen Türk müteahhitlerinin, söz konusu ülkede 350 milyon dolarlık proje üstlendiğini söyledi. Bakan Yazıcı, Türkiye'nin çağ atladığı bir dönemde, birbirini engelleyen kurumlarla Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştiremeyeceğinin altını çizdi. Bakan Yazıcı, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Hükümetimiz, hayata hız, güven ve kalite getirdi. Bir taraftan kara, deniz ve hava filolarımızı büyütüyoruz; diğer taraftan Türkiye'nin itibarını dünyada yükseltecek ekonomideki olumlu gelişmelere paralel olarak gümrük kapılarını modernize ediyoruz. Hedefimiz, tüm sınır kapılarımızı modernize etmektir. Gümrüklerde, ülkemizin imajını olumsuz etkileyen olumsuzlukları ortadan kaldırıp, gümrük hizmetlerinin daha sağlıklı, şeffaf ve objektif kriterlerle yürütülmesi için çalışıyoruz. Hantal yapının yenilenmesi ve çağın gereklerine uygun hale getirilmesi için gayret sarf ediyoruz. 120 gümrük kapımızı modern teknolojiyle donatıp insanları, iş adamlarını, kapıdan girer girmez bu işe atıldıklarına pişman ettirmemeye çalışıyoruz. Özet olarak, 'gümrükten mal çıkarma işkencesi' tabirini kaldırma çabası içindeyiz." 2003 yılında TOBB ile yapılan anlaşma çerçevesinde, gümrük kapılarının 'yap-işlet-devret' modeliyle yenilendiğini hatırlatan Yazıcı, bu çerçevede önce Suriye sınırındaki Cilvegözü ve Nusaybin, Bulgaristan sınırındaki Kapıkule ve Hamzabeyli gümrük kapılarının modernize edildiğini söyledi. Temeli atılan Sarp Sınır Kapısı'nın da 12 ayda tamamlanacağını anlatan Yazıcı, kapının, 20 yıllık ticari işletme müsaadesinin de geçici kabulünün onaylanmasının ardından başlayacağını ifade etti. Yazıcı, KDV hariç tahmini yatırım maliyeti 40 milyon 747 bin 398 YTL olan Sarp Sınır Kapısı'nın modern cihazlarla donatılacağını bildirdi.

Gürcistan Maliye Bakanı Nika Gilavri ise, 2007 yılına kadar Gürcistan'ın en önemli ticaret partnerinin Rusya olduğunu, 2007'den sonra ise Türkiye'nin en önemli ticaret partnerleri haline geldiğini kaydetti. Sarp Sınır Kapısı'nın iki ülke için de önemli olduğunu anlatan Gilavri; projenin, iki ülke ticari ilişkilerine olumlu katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, dış ticaret hacminin yüzde 40'ının kara sınır kapılarından gerçekleştiğini, dolayısıyla sınır kapılarının etkin ve verimli kullanımı için yapılan her türlü girişimin Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu belirtti. Ticaretin yanı sıra sınır kapılarının ülke tanıtımına da katkı sağladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu nedenlerle gümrük kapılarımızın modernizasyonunu TOBB olarak üstlendik. Bu projeyi farklılaştıran en önemli husus, 140 ticaret, sanayi oda ve borsasının bu iş için ellerini taşın altına koymasıdır" diye konuştu. Sarp Sınır Kapısı'ndan yılda 180 bin araç ile 1 milyon 300 bin yolcunun giriş yaptığına işaret eden Hisarcıkloğlu, yapılacak modernizasyon sonunda söz konusu sınır kapısının yılda toplam 500 bin araç ile 3 milyon yolcuya hizmet verilebilir hale geleceğini söyledi. Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Sarp Sınır Kapısı'ndan yapılacak modernizasyonun Gürcistan ve Azerbaycan ile olan dış ticarete de büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Bu kapının modernizasyonu ile İpek Yolu güzergahı yeniden canlandırılacaktır. Bu proje; kamu, özel sektör işbirliğinin de en etkin ve verimli örneğini teşkil etmektedir. Bundan da ayrıca gurur diyoruz" dedi.

(YZE-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title