Haberler

Sarıkamış'ta Bir Gölge: "Kurt"

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı'nda KuzeyDoğa Derneği ile bir belgesel kanalının yaptığı araştırmayla "Sarıkamış'ta bir gölge: Kurt" adlı çalışma tamamlanarak gösterime hazır hale getirildi.

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı'nda KuzeyDoğa Derneği ile bir belgesel kanalının yaptığı araştırmayla "Sarıkamış'ta bir gölge: Kurt" adlı çalışma tamamlanarak gösterime hazır hale getirildi.

KuzeyDoğa Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı'nın Türkiye'deki yaban hayatının en önemli sığınaklarından biri olduğu belirtilerek, derneğin 2011 yılından bu yana milli parktaki kurtlar üzerinde bilimsel çalışmalar yürüttüğü kaydedildi.

Uluslararası bir ekiple gerçekleştirilen "Kurtları İzleme ve Takip Projesi"nde, özel tekniklerle yakalanan kurtlara vericili tasmalar ve kameralar takıldığının ifade edildiği açıklamada, "Elektronik tasmalar sayesinde, kurtların kullandığı alanlar, katettikleri mesafeler ve ne sıklıkla yerleşim yerlerine geldikleri tespit edilerek, bölgede insan-kurt çatışmasının azaltılması amaçlanıyor. Görme ve işitme duyuları çok keskin olan kurtlar, insanla her türlü temastan kaçınıyor. Araştırmacılar bunun için ağaçlara takılan harekete ve ısıya duyarlı fotoğraf-video sistemleri kullanıyor. Bu sistemler ormanın farklı alanlarında gece gündüz kayıt alıyor ve kurtların gizemli yaşamlarına dair bilgiler topluyor" denildi.

Sağlıklı ekosistemin göstergesi olan kurtların çoğu zaman bir tehdit olarak algılandığını ancak otçul canlıların üremesini kontrol altında tuttuğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tilkiler gibi kurtlar da çiftçinin dostudur ancak insanların doğanın içine yeni yerleşim alanları eklemeleri, kurtları insanlarla daha çok karşı karşıya getiriyor. KuzeyDoğa Derneği'nin projeleri arasında, bu çatışmanın azaltılması için Sarıkamış-Posof arasında Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunun hayata geçirilmesi de var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan 162 kilometrelik bu koridor sayesinde, parçalanmış orman blokları arasında sıkışan yaban hayvanları, kendilerine yeni yaşama alanları bulacaklar. Kurtların takibinden elde edilen bilimsel veriler de 'Türkiye'nin İlk Yaban Hayatı Koridoru'nun gerçekleşmesine önemli katkılar sağlayacak. İZ TV, Türkiye'de ilk kez yapılan ve araştırmacılara kılavuz olacak bu bilimsel çalışmanın izini yerinde sürerek, Anadolu'da doğal hayatın ayrılmaz parçası olan kurtların yaşamlarını mercek altına alıyor."

Özel gösterimin, bugün 22.40'ta İZ TV'de yayınlanacağı belirtildi. - Kars

Kaynak: AA / Güncel

Allahuekber Dağları Sarıkamış Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title