Haberler

Saraybosna'da "Ahidname'nin Mesajları" Kitabı Tanıtıldı

Fatih Sultan Mehmet'in Bosna Hersek'i fethinin ardından ülkedeki Fransisken rahiplere özgürlük bahşettiği Ahidname'nin yayımlanmasının 555. yıl dönümü vesilesiyle Saray Bosna'da düzenlenen etkinlikte "Ahidname'nin Mesajları" isimli kitap tanıtıldı.

Fatih Sultan Mehmet'in Bosna Hersek'i fethinin ardından ülkedeki Fransisken rahiplere özgürlük bahşettiği Ahidname'nin yayımlanmasının 555. yıl dönümü vesilesiyle Saray Bosna'da düzenlenen etkinlikte "Ahidname'nin Mesajları" isimli kitap tanıtıldı.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, Boşnakların İslam Geleneği Enstitüsü ve Kiseljak İslam Meclisi iş birliğinde hazırlanan ve Boşnakça yayınlanan kitabın tanıtımına Saraybosnalılar büyük ilgi gösterdi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Yunus Emre Enstitüsü Kültür Evi'nde düzenlenen kitap tanıtımında, bugün hala bir manastırda korunan Ahidname'nin önemi ve değeri anlatıldı.

"Ahidname Günleri" etkinliğinin organizatörlerinden Dr. Dzevada Susko, yaptığı açıklamada, kitabın geçen yıl aynı etkinlik kapsamında düzenlenen sempozyumun sonuç bildirgesi niteliğinde olduğunu belirterek, "Amacımız Ahidname'nin Bosna Hersek'te daha kolay anlaşılmasını sağlamak." dedi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun din özgürlüğü sağladığına işaret edenSusko, kitabın içerisinde söz konusu özgürlüğü anlatan bilimsel yazıların olduğunu kaydetti.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman da Bosna Hersek'te Ahidname'nin unutulmaması adına çok sayıda etkinlik düzenlendiğini söyleyerek, "Ahidname, İnsan Hakları Beyannamesi'nden yüzyıllar önce yayımlanmış bir beyannamedir. Osmanlı'da insanlar huzurlu bir şekilde yaşamlarını idame ettirebilmişlerdir. İnsanlığın geriye dönüp bunu örnek almasını ve yaşanan sıkıntıların çözülmesini umut ediyoruz." diye konuştu.

Bosna Hersek'te 9 Mayıs'ta başlayan "Ahidname Günleri", çeşitli etkinliklerle 25 Mayıs'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title