Haberler

Saraçhane Köprüsü Onarımı Başladı

Geçtiğimiz Yıllarda Yaşanan Nehir Taşkınları Nedeniyle Zarar Gören Hadım Şehabeddin Paşa (Saraçhane) Köprüsü'ne İlk Kazma Vuruldu.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan nehir taşkınları nedeniyle zarar gören Hadım Şehabeddin Paşa (Saraçhane) Köprüsü'ne ilk kazma vuruldu.

Edirne Valiliği Özel İdaresi tarafından geçtiğimiz aylarda tamamlanan "Fatih", "Kanuni" köprülerinin onarımının tamamlanması, Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü'nde çalışmaların başlatılmasının ardından son olarak da Hadım Şehabeddin Paşa (Saraçhane) Köprüsü'nde de onarım çalışmaları başladı. Köprüde yapılacak onarım sırasında sonradan eklenen bölümlerin yıkılacağı, köprünün yanlarında kalan ve gözleri kapatan ekili alanların ise mülkiyetine bakılarak hazine arazisi olması halinde açılacağı öğrenildi.

Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 1451 yılında yaptırılan 556 yıllık tarihi Saraçhane Köprüsü'nde yapılacak onarım kapsamında kazılara başlayan ekip, köprü üzerinde yaklaşık 2 metre dolgu malzemesiyle karşılaştı. Yılllar içerisinde köprü üzerine atılan beton ve asfalt nedeniyle orjinal zeminin 2 metre yükseltildiği ortaya çıktı. Onarım sırasında orjinal zemine ulaşmak için başlatılan çalışmalarda yaklaşık 140 kamyon dolgu malzemesi çıkarılması planlanıyor.

Köprüde başlayan onarım çalışmalarını yakından incelemek ve bilgi almak üzere ziyaret eden Edirne Valisi Nusret Miroğlu, köprüdeki durumun iç açıcı olmadığını belirterek, "Köprünün orjinal yapısı çok aşağıda ve aşırı dolgu yüklenmiş. Onarıma başlanmadan önce dolgu kaldırılacak ve köprünün baş ve son tarafına yapılan ekleme bölümler kaldırılacak. Tabi burada köprünün kotunu tutturmak için sıkıntı yaşayabiliriz ancak köprü tamamen orjinal hale getirilecek. Ayrıca köprünün bazı gözlerini devre dışı bırakan

tarım alanları var. Bunların da mülkiyetine bakarak gerekirse açacağız" dedi.

Kentin kuzeybatısında Tunca Nehri üzerinde Saraçhane yakınlarında kurulmuş olan köprü, II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet devirlerinin meşhur vezirlerinden Filibe'de cami imareti ve kervansarayı, Edirne'de camileri olan Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 1451 yılında yaptırıldı. İlk yapıldığı dönemde sekiz gözlü ve on kemerli olan köprü, günümüzde Edirne ile Sarayiçi arasında bağlantıyı sağlamakta ve Hadım Şehabettin Paşa Köprüsü'nden ziyade Saraçhane Köprüsü adıyla anılmaktadır.

Yapılışından itibaren yaklaşık 250 yıl hizmet veren köprü, II. Mustafa zamanında onarıldı. Tamir sırasında köprünün ilk yapılışında konulan kitabe kaldırıldı. Bununla da yetinilmeyerek adı değiştirilen köprüye Sultan Mustafa Köprüsü adı verildi. Köprü, Sultan Abdülhamid zamanında Vali İzzet Paşa tarafından taş ayaklar üzerinde 50 metre kadar uzatıldı. Köprünün sonunda bir karakolhane ile bir de kuyu kazıldı. Bugün ortada sadece köprü bulunuyor.

120 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde, 11 ayak, 12 kemerli, taştan köprünün iki yanındaki kemeri toprak altında kalmış durumda. Kemer formu sivri olan köprünün selyaranları üçgen prizma şeklinde. Mihrap biçiminde çok güzel bir tarih köşkü (kitabe köşkü) var. Bunun karşısında kademeli konsolu oturan mermer parmaklıklı ve korkuluklu bir balkonu, içinde oturmak için taştan sediri de bulunuyor. Kula Şahin Paşa, Beylerbeyi Sinan Paşa Hicri 840 yılında öldükten sonra Beylerbeyi olan Hadım Şahabeddin

Paşa, köprüyü 10 kemer üzerine inşa ettirdi ve ordu yolu üzerinde bulunması nedeniyle bir de tarihi seyir köşkü yaptı. Halk arasında kanatlarında Selçuk mimari örnekleri gibi kabartma bir horoz olması nedeniyle köprü Horozlu Köprü diye de anılıyor.

(İA-ED-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title