Haberler

Şanlıurfa: Şanlıurfa'da Kan Davaları Araştırılıyor

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde kan davaları araştırılıyor. 1990 yılından beri ilçenin çeşitli sorunlarıyla ilgilenen, ilçenin ekonomik ve sosyal kalkınması için projeler üreten, "Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Dernek Başkanlığı", ilçedeki kan davası olaylarını araştırdı.

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde kan davaları araştırılıyor. 1990 yılından beri ilçenin çeşitli sorunlarıyla ilgilenen, ilçenin ekonomik ve sosyal kalkınması için projeler üreten, "Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Dernek Başkanlığı", ilçedeki kan davası olaylarını araştırdı.

Siverek'i Vilayet Yapama ve Kalkındırma Dernek Başkanlığı ve ilçedeki yerel basın kuruluşlarından İrfan Gazetesi tarafından ortaklaşa yapılan araştırmada, kan davaları ele alındı. Oluşturulan 4 kişilik ekip, ilçe merkeziyle kırsal alanda bulunan ve geçmişte aralarında kan davası bulunan 13 ailenin bireyleriyle bire bir görüştü. Siverek'i Vilayet Yapama ve Kalkındırma Dernek Başkanı Koçali Aymaz, bölgede halen kan davası güdüldüğünü belirterek, "Bölgemizde son dönemlerde azalmasına rağmen, halen kan davası güden aileler var. Geçmişte kan davalı ailelerin sayısı daha fazlaydı. Son yıllarda yapılan barışlar bu sayıyı azalttı. 1997 yılında dernek yönetim kurulu olarak bu konuya dikkat çekmek için 3 ay boyunca kan davasına son kampanyası başlatmıştık. Bu kampanya da yararlı oldu. Aralarında halen kan davası devam eden ve geçmişte bu tür olayları yaşayan ailelerle bire bir görüşmelerde bulunarak, kan davasının ekonomik ve sosyal yönünü araştırdık. Araştırmamız bir ön hazırlık olup, derneğin kendi çabalarıyla yapılmıştır. Bunun yanında bölgede bu konuda üniversitelerin mutlaka bilimsel araştırma yapmaları gerekir" dedi. Aymaz, geçmişte ve günümüzde kan davası mağduru olan 13 ailenin bireylerinden oluşan 25 kişiyle yapılan görüşmelerden ortaya çıkan sonuçları şu şekilde açıkladı:

"Kan davası olan aileler ekonomik ve sosyal yönden mağdur oluyor. Kan davalarında en çok zarar gören kadınlar oluyor. Eşi ölen, hapishaneye düşen kadınlar, evi geçindirmek zorunda kalıyor. Çocuklar kan davası yüzünden eğitimlerini sürdüremiyor. Eğitimin sürdürenlerde kan davası yüzünden eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalıyor. Öldürülme korkusu, tüm ailelerin psikolojisini bozup kişileri saldırganlaştırıp toplumun barış ve huzurunu tehdit edecek boyuta ulaşabiliyor. Toplumda sosyal barışı sağlamak ve toplumun ekonomisine katkı sunmanın yolu, bölgede çok az sayıda kalan kan davalarının mutlak barışla noktalanması gerekir. Yaptığımız araştırmada ilçenin ileri gelenlerinden ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden bir barış komitesi kurup kan davalı ailelerin barışmaları sağlanmalıdır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title