Haberler

Şanlıurfa: Şanlıurfa'da Gözaltına Alınan 133 Kişiden 106'sı Serbest Bırakıldı

Şanlıurfa'da geçtiğimiz pazar günü Urfa Kültür Merkezi'nden gözaltına alınan 133 kişiden 106'sı serbest bırakıldı.

Şanlıurfa'da geçtiğimiz pazar günü Urfa Kültür Merkezi'nden gözaltına alınan 133 kişiden 106'sı serbest bırakıldı.

Edinilen bilgiye göre, 30 Temmuz 2006 tarihinde Urfa Kültür ve Tanıtım Merkezi'nde DTP'li Belediye ile parti meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu toplam 133 kişi, polis tarafından gözaltına alınmıştı. Otobüslerle Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen 133 kişiden 106'sının, yapılan soruşturma sonucu serbest bırakıldığı öğrenildi. 27 kişininse halen sorgulaması devam ediyor. Gözaltında bulunan 27 kişinin, polisteki sorgulamalarının ardından Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarılacağı bildirildi.

Bu arada, İnsan Hakları Derneği Şanlıurfa Şubesi, KESK ve Mazlum-Der göz altılarla ilgili ortak açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, "30 Temmuz 2006 günü saat 13.00 civarında Urfa Kültür ve Sanat Merkezi'ne polis tarafından baskın yapılmış ve bu baskın sırasında 130 kişi gözaltına alınmıştır. Emniyet Müdürlüğü'nce basına verilen bilgilerde gözaltına alınanların 'Suç örgütlerine üye olduklarının' ima edilmesi insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğu gibi, baskının siyasi nedenlerle yapıldığının göstergesidir. Baskında 20 DTP belediye meclis üyesi, 8 DTP İlçe Başkanı, 20 KESK üye ve yöneticisi, 60'dan fazla DTP üyesi, Özgür Gündem Gazetesi temsilcisi ve muhabiri toplam 130 kişi gözaltına alınmıştır. Her ne nedenle olursa olsun, siyasi partilerin, sivil ve demokratik kitle örgütlerinin toplantı ve etkinliklerinin basılıp, insanların gerekçesiz gözaltına alınması kaygı vericidir. Özellikle toplantı ve etkinliklerin suç örgütleriyle ilişkilendirip, demokratik hayatı baskı altına almaya çalışmak, hem hukuksal sorunlar yaratmaktadır hem de demokratik zemini işlemez hale getirmektedir. Adı geçen kültür merkezi herkese açık bir mekandır, burada çay içmeye gelen insanların dahi gözaltına alınması, ciddi bir hak ihlalidir. Kaldı ki kişilerin, kurum ve kuruluşların toplantı yapma hakları anayasal güvence altındadır. Gündeme geldiği ilk günden beri, hak ve özgürlüklerin kısıtlanacağını iddia ettiğimiz Terörle Mücadele Kanunu fiilen yürürlüğe girerek, gelecek açısından kaygı verici sonuçlar yaratmış ve demokratik yaşamı baskı altına almaya yönelik olduğu iddiası doğru çıkmıştır. Bu nedenle biz demokratik kitle ve insan hakları örgütleri olarak durumu protesto ediyor, gözaltına alınan kişilerin hemen gecikmeden savcılığa çıkarılmasını talep ediyor, serbest kalmalarını bekliyoruz" denildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title