Haberler

Şanlıurfa'da İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı

İshalli hastalıklarla ilgili Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'de 5 yaş altı çocuk ölüm nedenleri içerisinde ishalli hastalıkların önemli bir yer tuttuğu belirtildi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, ishalin doğrudan ölüm nedeni olmamakla birlikte, vücutta önemli miktarda su ve elektrolit kaybına yol açıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, "1986 yılından beri, Bakanlığımızca ülke genelinde 'İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı' yürütülmektedir. Programa bağlı yapılan çalışmalar dahilinde, ishale bağlı ölümler, çocuk ölümleri içerisinde onuncu sıraya gerilemiştir. Ancak bu yeterli bir gelişme olarak kabul edilmemeli, çağdaş sağlık düzeyini yakalayabilmek amacıyla, ishale bağlı ölümler veya komplikasyonlar çok daha düşük seviyelere çekilmelidir. İshalin en sık 6-23 ay arası çocuklarda ve Temmuz-Ağustos aylarında görüldüğü göz önüne alınarak, ishal vakalarının azaltılması amacıyla Temmuz ayının ilk haftası tüm illerde 'Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası' olarak kutlanmaktadır. Şanlıurfa'da 'Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası' etkinliklerinde sağlık ocaklarında ishal köşeleri hazırlanarak, ishal hakkında halk eğitimleri düzenlenmekte ve yine sağlık ocaklarında ishal vakalarında kullanılmak üzere ücretsiz ORS dağıtımı yapılmaktadır. Program kapsamında, Müdürlüğümüz tarafından; ilimizde görevli sağlık personellerine yönelik hizmet içi eğitimler gerçekleştirilecek. Eğitim programının merkezde ve tüm ilçelerde ayrı ayrı düzenlenerek, tüm sağlık personelinin konu hakkında hizmet içi eğitim almaları sağlanacaktır. Havaların ısınması ile birlikte sularla ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygınlaşması, önlem alınmadığı taktirde toplumda nadir görülen hastalıkların bir anda salgın boyutlarına ulaşmasına sebep olabilmektedir. Bu hastalıklarla etkin mücadele etmek ve hastalıklardan korunmak için; çevre koşullarının olumlu hale getirilmesi, yeterli ve sağlıklı içme- kullanma suyunun temini, kişisel hijyen kurallarına uyulması ve gıda güvenliğinin sağlanması önem verilmesi gereken konulardır" denildi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ishalli hastalıklarda uyulması gereken konular ise şöyle sıralandı:

"Kişisel hijyen tedbirleri ile ishalden korunmak mümkündür. Yemeklerden önce ve sonra el yıkama. Sebze ve meyvelerin iyi yıkanması. Klorlanmış veya kaynatılmış su içilmesi. Yiyeceklerin kapalı ve serin yerlerde saklanması. Pişmiş yemeklerin günlük tüketilmesi. Biberon ve emziklerin kaynatılması. İshalli çocuklara her zamankinden daha fazla sıvı verilmeli ve her zamankinden daha fazla beslenmelidir. İshal sıklığının artması, tekrarlayan kusma, az yemek yeme ve sıvı alma, ateş,dışkıda kan,aşırı susuzluk gibi bulgular çok tehlikelidir.Bu durumda beklenmeden mutlaka bir Sağlık Kuruluşuna başvurulmalıdır. İlk 6 ayda bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmeleri ishale bağlı bebek ölümlerini büyük oranda engellemektedir. Ek besinlere başlanan veya anne sütü ile hiç beslenmeyen bebeklerde ishal gelişme riski daha fazladır. İshale yakalanmış bebeklerde anne sütü kesilmemeli, emzirmeye devam edilmelidir. İshal vakalarında doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalı ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Çöpler kapalı kutularda muhafaza edilmelidir. Açıkta satılan yiyecek ve içecekler alınmamalıdır. Su depolarının iç temizliği ve depolardaki suların klorlanması işlemi düzenli olarak yapılmalıdır." (FÖ-OÇ-Y) 21.05.2008 16:14 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title