Haberler

Şanlıurfa'da 'Can'lar Bu İkramda Buluştu

Güncelleme:

Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi Sırrın Mahallesi'nde yapımı devam eden Cem evi inşaatında bulunan dernek binasında vatandaşlara aşure ikram etti.

Büyük katılımın sağlandığı programa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, Kısas Belediye Ali Ersöz, Alevi Kültür Dernekleri Şube Başkanı Yusuf Ziya Üçkök, Sırrın Mahalle Muhtarı Temir Budak, BDP Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Şeyhmus Çakırtaş, BDP Haliliye Belediye Başkan Aday Adayı Bekir Benek, İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı Cemal Babaoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Kazanlarla pişirilen aşureler, kaselere konularak gelen canlara ikram edilirken, Alevi Kültür Dernekleri Şube Başkanı Y. Ziya Üçkök, aşure etkinliğine katılan tüm konuklara teşekkür etti.

ÜÇKÖK: ZULME V HAKSIZLIĞA KARŞI KOYMALIYIZ
Muharrem Ayı'nın tüm semavi dinlerde olduğu gibi İslamiyet'te de çok önemli ve kutsal bir değere sahip olduğunu vurgulan Dernek Başkanı Üçkök, "Cenab-ı Hak, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) dahil birçok peygamberini bu ay içerisinde refaha, kurtuluşa ulaştırmış mucize, ikram ve ihsan eylemiştir. Alevilik'te Muharrem ayı sevincin yanı sıra aynı zamanda bir hüzün ayıdır. Muharrem; Hz. Hüseyin'in Kerbela'daki acısı başta olmak üzeri, On İki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak için, zulme ve haksızlığa karşı çıkmak ve mazlumdan yana olmak için, iman tazeleme ve gönüllerini İslam nuruyla yıkama ayıdır. Bu nedenle Muharrem ayının ilk 12 günü On İki İmamlarının anısına yas-ı matem günleridir. On iki gün boyunca oruçla yas tutan Aleviler böylece Hz. Hüseyin'in Kerbela'daki direncini anarken Yezit'in Hz. Hüseyin'e ve aile efradına yaptığı vahşeti lanetlerler. Tüm insanlığın bugünü bir arada hatırlaması gerekir" dedi.

Üçkök, Muharrem orucu bitiminde Kerbela'da İmam Hüseyin oğlu Zeynel Abidin'in sağ kurtulması ve soyunun devam etmesi sebebiyle Aşure isminde tatlı çorba pişirerek bunun sevinciyle dağıtıldığına dikkat çekerek, "Aşure Arapça'daki aşara kelimesinden gelmektedir. Aşara, Arapça on demektir ve Muharremin onuncu gününü temsilen bu isim verildiğine inanılır. Muharremin onuncu günü tüm insanlığın kaderini etkileyen, geleceğine yön veren önemli olaylar bu günde gerçekleşmiştir. Örneğin; Hz. Adem'in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İbrahim'in Nemrut'un ateşinden kurtulması, Hz. Musa'nın ve kavminin Firavun'un zulmünden kurtulması, Hz. Yunus'un balığın karnından kurtulması, Hz. Eyüp'ün şifa bulması, Hz. Yakub'un Hz. Yusuf'a kavuşması, Hz. Nuh'un karaya çıkması bu günde gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Hüseyin Bin Ali Şanlıurfa Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title