Haberler

Sandıklı'da 500 Bin Ton Haşhaş Kapsülü Alımı Hedefleniyor

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'ndeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ajans Amirliği, morfin yapımında kullanılan haşhaş kapsülü alımına başladı.

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'ndeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ajans Amirliği, morfin yapımında kullanılan haşhaş kapsülü alımına başladı. Sandıklı'nın yanı sıra Hocalar ve Kızılören ilçelerinden de üreticilerin kapsül getirdiği TMO Amirliği'nde bu yıl toplam 500 bin ton alım yapılması planlanıyor.

Sandıklı, Hocalar ve Kızılören ilçe merkezi ve köylerinde haşhaş üretimi yapan üreticiler, haşhaş kapsüllerini Sandıklı TMO Amirliği'ne teslim etmeye başladı. 20 gün içerisinde kapsül alımının tamamlanması planlanırken, 3 ilçeden toplam 500 bin ton civarında kapsül alımı hedefleniyor. Geçen yıl alınan haşhaş kapsülleri depolanırken bu yıl alınan haşhaş kapsülleri ise depolanmadan Tır'larla Bolvadin Alkaloid Fabrikası'na işlenmek ve morfin üretilmek üzere gönderiliyor.

Çiftçiler randevu sistemiyle haşhaş kapsüllerini teslim ederken, günde 1 veya 2 Tır kapsül alımı yapılıyor. Haşhaş kapsülü 4.25 liradan alınıyor. Kapsülün içindeki yabancı madde, morfin oranı ve rutubet oranına göre fiyatlarda artış veya azalış olabiliyor.

İZİN FORMLARI DAĞITILIYOR

2017- 2018 sezonu haşhaş ekimi için üreticilere ekim izni, dilekçe ve formlar da dağıtılmaya başlandı. Önümüzdeki dönemde yazlık ekime izin verilmeyecek Afyonkarahisar'da güz ekimi için ise 150 bin dekar alana izin verileceği belirtildi.

Haşhaş kapsülü teslimi yapan Alagöz Köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya, "Bu yıl haşhaş kapsülü alımında değişik uygulamalar var. İsmimiz yazan etiketleri çuvallara yapıştırıyoruz. Önceki senelerde kapsüller depolanıyordu. Şimdi Tır ile direkt fabrikaya gidiyor. Fiyatlar da 4 lira 50 kuruş civarında ama nikotin oranına göre de değişiyor" dedi.

- Afyonkarahisar

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Toprak Mahsulleri Ofisi Sandıklı Hocalar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title