Haberler

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan Afonkarahisar'da

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Döneminde Ekonomik Kriz Söyleminin Bir Daha Kullanılmamak Üzere Çöpe Atıldığını Belirterek, "Kriz Kelimesini Gündemde Tutmak, Konuşmak İnsanlara Zarar Verir. Yani Kendi Ayağımıza Sıkarız" Dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti döneminde ekonomik kriz söyleminin bir daha kullanılmamak üzere çöpe atıldığını belirterek, "Kriz kelimesini gündemde tutmak, konuşmak insanlara zarar verir. Yani kendi ayağımıza sıkarız" dedi.

Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi (TEBİAT) tarafından düzenlenen '2. KOBİ Semineri'ne katılmak üzere Afyonkarahisar'a gelen Bakan Çağlayan, bazı iş adamlarının 'önlem alınmazsa ekonomik kriz kapıda' açıklamalarını değerlendirdi. Ak Parti döneminde ekonomik kriz söyleminin bir daha kullanılmamak üzere çöpe atıldığını anlatan Çağlayan, "Kriz kelimesini gündemde tutmak, konuşmak insanlara fayda değil zarar verir. Yani kendi ayağımıza sıkarız" dedi. Çağlayan, herhangi bir anlamda siyasi istikrarsızlık olduğu zaman, siyasi istikrarsızlığın ve bu kriz tellallığının faturasını ilk başta esnafın ödemeye başlayacağını söyledi. Türk insanının, geçmiş dönemde yaşadığı ve karşı karşıya kalmış olduğu krizler neticesinde kendini krizlere karşı bir takım garip yollarla koruma refleksi içine girdiğine dikkat çeken Çağlayan, şöyle konuştu: "Bugün herhangi bir şekilde bu tür konular gündeme getirildiği zaman Türkiye'ye ciddi manada kötülük ederiz. Kendi ayağımıza sıkarız. Vatandaş böyle bir durum gündeme getirildiği zaman hemen yiyeceğinden, giyeceğinden, yakacağından, konutundan, otomobil gibi bütün harcamalarından kesintiye başlar. Böyle bir şey olduğu zaman da bunun ilk darbesini esnaf kesimi yer." Otomotiv sektöründe 3 yabancı kuruluşun yaklaşık 2 milyar 50 milyon dolarlık Türkiye'yle ilgili yatırımlarını gözden geçirdiğini ifade eden Çağlayan, şunları söyledi: "Bunların getireceği istihdam, yapacağı katma değer, son derece önemli. Yabancı sermayeyi ülkede tutmak adına bu kriz söylemleri çok tehlikeli.

Geçen yıl gelen 22 milyar dolar yabancı sermaye, Türkiye'nin 2007 yılına bakarak gelmedi. Türkiye'nin gelecek 10-15 yılına bakarak geldi. Hiçbir şirket başka bir ülkeye giderken 1-2 yıllığına gitmez. Uzun soluklu, uzun ömürlü gider. Onun için bu noktada rahat olun. Kriz kelimesini söyleyenler ara sıra Türkiye'nin dışına çıksın ve Türkiye'ye biraz dışarıdan baksınlar. Benim tavsiyem budur." Adana Sanayi Odası'nın iller arasında haksız rekabete neden olduğunu ileri sürerek 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın uygulanmasını sağlayan genelge ve tebliğ için açtığı dava hakkında Danıştay 10'uncu Dairesi'nin ''yürütmeyi durdurma'' kararı almasını da değerlendiren Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: "Mevcut işletmelerin sosyal güvenlik ve prim desteği noktasında yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Ancak, bununla ilgili reaksiyonu hemen gösterdik ve bununla ilgili çalışmayı hemen yaptık. Orada iki hususla ilgili bir eksiklik var. Bu eksikliğin giderilmesiyle ilgili gerek Maliye Bakanlığı gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde çalışma yapıldı ve temyize başvurduk. Zannediyorum ki, önümüzdeki birkaç gün içinde durum normale kavuşacaktır. Yani şu an endişe edilecek bir şey söz konusu değildir." (MD-ŞT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title