Haberler

Star Rafineri, Türkiye'nin İlk Özel Endüstri Bölgesi İlan Edildi

Güncelleme:

SOCAR Türkiye tarafından İzmir Aliağa'da inşa edilen Star Rafineri, Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi.

İzmir Aliağa'da açılan Star Rafinerisi, Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla dün açılışı yapılan Star Rafinerisi ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Star Rafineri, Türkiye'nin İlk Özel Endüstri Bölgesi İlan Edildi

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İzmir-Aliağa'da açılan Star Rafinerisi, Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Socar Turkey Enerji AŞ'nin 2 milyar doları bulması beklenen yatırımı bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek. "

ENDÜSTRİ BÖLGESİ OLMANIN YATIRIMCILARA SAĞLAYACAĞI FAYDALAR

  • "Projesine göre bölgenin yatırımlara hazır hale gelmesi için gereken altyapıya ilişkin masraflar Bakanlık tarafından karşılanabilir. (Yalnızca Yönetici Şirket tarafından yönetilen Karma/İhtisas Endüstri Bölgelerine sağlanan bir avantajdır. Münferit Yatırım Yeri ve Özel Endüstri Bölgelerindeki tüm altyapı harcamaları başvuru sahibi tarafından karşılanır.)
  • Bakanlık tarafından özel mülkiyete konu alanlar kamulaştırılabilir.
  • Projesine göre kamulaştırmaya ilişkin masraflar da Bakanlık tarafından karşılanabilir.
  • Halihazır harita, jeolojik-jeoteknik etüt raporu, imar ve parselasyon planları, altyapı ve üstyapı projeleri Bakanlık tarafından onaylanır. Bu işlemler için herhangi bir bedel alınmaz.
  • Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni ve iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı Bakanlık tarafından verilir. Söz konusu izin ve ruhsatlar için herhangi bir harç alınmaz.

Star Rafineri, Türkiye'nin İlk Özel Endüstri Bölgesi İlan Edildi

  • Yatırım için gerekli 'ÇED Gerekli Değildir' veya 'ÇED Olumlu' kararı en geç 2 ay içerisinde verilir.
  • Bakanlık tarafından verilen onay ve izinler ile ÇED izni dışındaki yatırımın tamamlanıp tesisin üretime geçebilmesi için alınması gereken diğer izin, onay ve ruhsatlar ilgili kurumlarca 15 gün içinde verilir.
  • Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni verilir. (Endüstri Bölgesi dışında bu süre en fazla 30 yıl olarak uygulanmaktadır.) İrtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değeri toplamının binde beşi (stratejik yatırım olması durumunda binde biri) oranında belirlenir. (Endüstri Bölgesi dışında rayiç bedelin minimum yüzde ikisi olarak uygulanmaktadır. Endüstri bölgesi dışındaki hazine arazilerine göre minimum 8 kat daha indirimli irtifak hakkı tesis edilebilmektedir.)
  • Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir.
  • Bölge içerisinde yer alan bütün binalar emlak vergisinden muaftır.

Star Rafineri, Türkiye'nin İlk Özel Endüstri Bölgesi İlan Edildi

  • Arsaların tahsisine ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler damga vergisinden muaftır.
  • Bölgede yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescil işlemleri ve cins değişikliği işlemleri harçtan muaftır.
  • 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu 4Ç Maddesi gereği Özel Endüstri Bölgelerine ilişkin olarak Cumhurbaşkanınca ek teşvikler belirlenebilir. (Yalnızca Özel Endüstri Bölgesine sağlanan bir avantajdır. Diğer sanayi bölgelerindeki yatırımcılar mevcut Yatırım Teşvik Kararı çerçevesinde teşviklerden yararlanabilir.)"

Star Rafineri, Türkiye'nin İlk Özel Endüstri Bölgesi İlan Edildi

YILLIK 10 MİLYON TON HAM PETROL İŞLEME KAPASİTESİNE SAHİP

Türkiye'de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri'nin yapım aşamasında 19 bin 500 kişiye istihdam sağlanırken, işletme döneminde ise bin 100 kişiye istihdam sağlanacak. Türkiye'nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına karşılayacak olan STAR Rafineri, aynı zamanda Türkiye'nin ilk Stratejik Teşvik Belgesini alan şirket olma özelliğini taşıyor.Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip STAR Rafineri'de yılda 4,8 milyon ton dizel ve 1,6 milyon ton naftanın yanı sıra ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden olan jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin de üretimi gerçekleştirilecek.

RAKAMLARLA STAR RAFİNERİ

STAR Rafineri, petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar tasarruf sağlayacak. Türkiye'nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına karşılayacak. Günde 214 bin varil ham petrol işleme kapasitesi, günlük 34 bin metreküp ham petrol işleme kapasitesi ve bin 640 milyon metreküp depolama kapasitesi bulunacak. Yılda 4,8 milyon ton düşük kükürtlü motorin, yılda 1,6 milyon ton jet yakıtı, yılda 1,6 milyon ton nafta, yılda 300 bin ton LPG üretecek.

Kaynak: AA / Güncel

Aliağa İzmir Star Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title