Haberler

Sanatçıların Ellerinde Şekillenen Sabunlar

Edremit Körfezi'nde bir zeytinyağı müzesinin satış noktasında sergilenen, heykel, tasarım ve resim sanatçılarının tasarladığı sabunlar, ilgi görüyor Müzeyi kuran firmanın ortaklarından Boynudelik: "Sanatçıların ellerinde şekillenmiş 10 farklı sabun. Bunlara temizlik ürünü amacıyla bakılmamalı, sanat.

ZAFER AKPINAR - Edremit Körfezi'nde bir zeytinyağı müzesinin satış noktasında sergilenen, heykel, tasarım ve resim sanatçılarının tasarladığı 10 sabun, ilgi görüyor.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde yaklaşık 12 yıl önce kurulan Adatepe Zeytinyağı Müzesi'nin bahçe kısmında zeytin ve ürünlerinin satıldığı bir bölüm yer alıyor.

Bu bölümde zeytin, zeytinyağı, sabun, ağacından yapılan kaşık, çatal, bıçak, krem gibi birçok ürün satışa sunuluyor. Zeytin ağacından yapılan el yapımı bir bıçağın 50 lira olduğu bu satış noktasına gelenlerin en fazla dikkatini "sanatçı sabunları" çekiyor.

Ela Cindoruk (tasarım), Seçkin Pirim (heykel ve tasarım), Nevzat Sayın (mimar), Mithat Şen (resim), Erdal Duman (heykeltraş), Nihat Kemankaşlı (resim), Bihrat Bavitan (resim ve heykel), Mehmet Ulusel, Murat Morova, Günnür Özsoy (heykel ve tasarım) gibi sanatçıların tasarladığı, kendi ellerinde şekillendirdiği 10 zeytinyağı sabunu, sanatseverler ve müzeyi gezenlerden ilgi görüyor.

Bu sabunlar tek tek olarak da seri şekilde de satılabiliyor. Kutu içinde her biri 100 lira olan bu sabunları seri halde alanlar bin lira ödüyor. Burada normal bir zeytinyağı sabunu ise 5 liradan alıcı buluyor.

Müzeyi kuran zeytin ve ürünleri firmasının ortaklarından Mahmut Boynudelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinyağı sabununun cilt sağlığı açısından çok faydalı olduğunu söyledi.

Sergilenen sanatçı sabunlarının ise farklı bir çalışma ürünü olarak ortaya çıktığını anlatan Boynudelik, şunları kaydetti:

"Ankara'da bir tasarım firmasının çalışması sonucu ortaya çıktılar. Sanatçıların ellerinde şekillenmiş 10 farklı sabun. Her biri, sanatseverlerin, ilgi duyanların bakış açısına göre farklı anlamlar taşıyor. Maddi değerine takılmamak gerekiyor. Bunlara temizlik ürünü amacıyla bakılmamalı, sanat objesi olarak görmemiz lazım. Sabunların sanatçıların ellerinde yorumlanması olarak bakılmalı. Alanlar da sanat objesi olarak alıyorlar. Bunları bazı kişiler, bir bütün seri olarak alıyorlar. Kimisi de beğendiği sanatçının işi olarak tek alıyor. Bazı kişiler, sanatçıların daha önceki işlerinin yansıması olarak görüyorlar."

Yüz yıllardır evlerde kullanılan bir sabunun sanatçıların elde şekillenmiş halinin müzeyi gezenlerin ilgisini çektiğini vurgulayan Boynudelik, "Düşünen ve düşündüren sabunlar olarak nitelendiriyoruz. Gerçekten de bakan herkes, sabuna bakarken epey bir düşünüyor. Bunları kimse el yıkamak için düşünmüyor" dedi. - Balıkesir

Kaynak: AA / Yerel

Mahmut Boynudelik Edremit Körfezi Çanakkale Ayvacık Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title