Haberler

Samsun: Yerel Ve Bölgesel Yayıncılara Eğitim Semineri

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 5. düzenlenen Yerel ve Bölgesel Yayıncılara Eğitim Semineri Samsun'da başladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 5. düzenlenen Yerel ve Bölgesel Yayıncılara Eğitim Semineri Samsun'da başladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve 3 gün sürecek seminerde Samsun, Ordu, Zonguldak, Karabük, Bartın ve Sinop'ta yayın yapan yerel radyoyla TV'den katılan 86 yayın ve teknik sorumlularına çeşitli konularda eğitim verilecek. Seminerin açılışında konuşan RTÜK Başkanı Zaid Akman, RTÜK'ün 23 ulusal, 16 bölgesel, 214 yerel kanal TV, 36 ulusal, 104 bölgesel ve 1000'e yakın yerel radyodan sorumlu olduğunu söyledi.

11 aylık görev süresinde özellikle eğitim alanında çalışmalara ağırlık verdiklerini ve bu yönde çalışmalara hızlandırdıklarını belirten Akman, yerel ve ulusal kanalların sorunlarının tespit etme ve çözüme kavuşturulması noktasında önemli çalışmaların yapıldığını kaydetti. Yerel TV ve radyolara büyük görevler düştüğünü dile getiren Akman, "Ülkemizde demokrasinin yayınlaştırılması, en ücra köşelere kadar ulaştırılması, bölgesel zenginliklerin tanıtılması gibi birçok noktada yerel TV ve radyolara büyük görevler düşmektedir. Maalesef 16 yıllık özel TV ve Radyo geçmişiyle 12 yıllık kanunları olmasına rağmen ulusal kanallar dahil sorunların çözümü noktasında çok mesafeler alınamamıştır. Sorunların belirlenmesi ve aşma noktasında sık sık görüş değerlendirmeler yapıyoruz. Yerel basın ekonomik sorunlarını aşılabilmiş değil. Kendilerinin sıhhatli, ileriyi görebilmelerini sağlayacak ciddi bir çalışma yapılması mümkün değil" dedi.

Yerel TV ve kanalların mevcut durumu ve yeni bir yapılanmaya girilmesi için çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Akman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bazı il ve ilçelerde çok sayıda TV ile radyo bulunmasına rağmen bazılarında hiç yok. Gayri Safi Milli Hasıla göz önüne alınarak il ve ilçelerde kaç adet TV ile radyo bulunması gerektiğini karara bağlayacağız. Sıhhatli ve meşru gelir kaynaklarına kavuşmaları, yayın kalitelerini artırmaları yönünde çalışmalarda bulunacağız. Elimdeki değeri bir gün nasıl paraya dönüştürürüm, ciddi rant elde edebilirim mantığıyla yayın yapan, bu çürük elmalar nedeniyle sektör olumsuzluklarla anılmaktadır. Ulusal kanallarda uygulamaya başlanan akıllı işaretler sembol sistemlerini yerel TV'lerde de uygulanır şekilde görmek istiyoruz. Yönetmeliğini Eylül ve Ekim ayı gibi çıkartmayı planlıyoruz. Sayısal Kayıt Arşiv Analiz Sistemi konusunda TÜBİTAK ile çalışmalar yapıyoruz. Bu sistem dünyada yok. Farklı modelleri uygulanıyor. Şuan 256 yayın gerçekleşiyor. Bu görüntülerin RTÜK'e transferi, arşivlenmesi ve takibini sağlayacak bir sistem. 14 ay sonra sistem hazır hale gelecek."

Akman, ülkede 26 iletişim fakültesi bulunduğunu, mezunların çoğunun ulusal yayın organlarında iş aradığını, yerel bazda bu kişilerin değerlendirilmesi gerektiğini de kaydetti. Basının önemine değinen Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, önemli bir görevi üstlenen basın ve yayın kuruluşlarının Türkçe'yi doğru kullanması yönünde değerlendirmelerde bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, basın konusunda görüşlerini bildirirken, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, üniversite hakkında bilgi verdi. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akaklın'ın da katıldığı seminer, OMÜ OMTEL Otel'de devam edecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title