Haberler

Samsun: TMO, 3 Ayda 152 Bin Ton Fındık Satın Aldı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 3 Ay İçerisinde 152 Bin Ton Fındık Alımı Gerçekleştirdiklerini, Bunun Maddi Karşılığının İse 530 Milyon YTL Olduğunu Söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 3 ay içerisinde 152 bin ton fındık alımı gerçekleştirdiklerini, bunun maddi karşılığının ise 530 milyon YTL olduğunu söyledi.

Kurum çalışmaları kapsamında TMO Samsun Şube Müdürlüğü'nü ziyaret ederek faaliyetler hakkında bilgi veren İsmail Kemaloğlu, 11 Eylül 2006 itibariyle TMO olarak fındık piyasasına müdahale etmeye başladıklarını, TMO'nun fındık piyasasına girmesinin kurum tarihinde bir ilk olduğunu kaydetti. Yaklaşık 3 aylık bir süre geçtiğini ve bugün itibariyle TMO Genel Müdürlüğü'nün üreticilerden 152 bin ton fındık satın aldığını dile getiren Kemaloğlu, bunun maddi karşılığının ise 530 milyon YTL olduğunu bildirdi. Fındık alımında bugüne kadar 530 personelin görev aldığını kaydeden Kemaloğlu, "Zaman zaman 80 noktaya varan ekiple birlikte alımlara devam ettik. Haftanın 7 günü alımları sürdürdük. İlk defa fındık piyasası için 'Alo fındık hattı' kurularak üreticilere hizmet vermeye çalışıldı. Bu güne kadar hattımızı 4 bin 500 civarında fındık üreticisi arayarak taleplerini dile getirdi. Fındık piyasasında ilk defa bu yıl alım yönteminde farklılıklar yapıldı. Artık daha fazla teknoloji kullanılarak, ölçüm ve analizler makineye emanet edilerek alım yapılmaya çalışıldı. Yine ilk defa ödemelerde otomasyon sağlandı. Bütün üreticilerin alacakları bankada hesap numaralarına aktarıldı. Ortalama 15 günde alacaklar hesaplara yatırıldı. Birkaç teknik sorun dışında hiçbir aksaklık yaşamadık" dedi.

"Fındık üreticileri, açıklanan fiyat kesintilerini biraz daha net görme imkanı buldu" diyen Kemaloğlu, "Piyasada alıcılarla sohbet ettiğinizde TMO'lu ve TMO'suz fındık diye bir kanaat oluşmaya başladı. Bu da alım yöntemindeki standartlarda bir gelişmeye işarettir. İlk defa fındığa dayalı kredi yöntemiyle tarımsal piyasalar fonlanmış oldu. Bu tarihinde ilk defa yaşanan bir olay. Yani varlığa dayalı kredi yöntemiyle TMO Genel Müdürlüğü fındık teminatı karşılığı, 250 milyon dolar dış kredi kullandı. Aynı yöntemle FİSKOBİRLİK'in elindeki 2005 yılı ürünü 50 bin ton fındığa garantinörlük mekanizmasıyla yaklaşık bugün itibariyle 50 trilyon kaynak sağladı. Yapılan 530 milyon YTL'lik ödeme, bugüne kadar fındık üreticilerine yapılan en büyük ödemedir" diye konuştu.

Alımlara bakıldığında son 10 yılın en yüksek alımının gerçekleştirildiğini vurgulayan Kemaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"FİSKOBİRLİK geçmişe dönük 1998 yılında 238 bin ton fındık almış, o günden bu güne kadar bizimki yapılan en yüksek alımdır. 50 bin tonu FİSKOBİRLİK'in alımına eklediğinizde, bu piyasalardan TMO, FİSKOBİRLİK'le beraberce 200 bin ton fındığı çekmiş demektir. Bu tarihi bir rekordur. Fındık piyasasında ilk defa üreticilere günlük avans sistemi getirilmiş, emanet yöntemiyle üreticiler istedikleri kadar avans kullanabilmiştir. 2003-2004 yılında gerçekleşen don hadisesini saymazsak, geçmişe dönük açıklanan müdahale fiyatı en yüksek fiyattır. 2.70 dolara denk gelir. Son 2 yılda dolar bazında bu kadar yüksek bir fiyat söz konusu değil. 6 ilde yaklaşık 54 bin üreticiye, kişi başına 2.75 ton karşılığı 10 bin YTL gibi bir para ödendi. Bu sadece TMO'nun ödediği paradır. Yaklaşık 70 ilde hububat alımı yapıyoruz. 70 ilde 96 bin üreticiye 670 milyon YTL civarında. Gelinen noktayı değerlendirirsek, Hamburg'taki gelişmeleri ticari ataşemiz aracılığıyla takip ediyoruz. Fındık piyasasının yükseldiği ve en son 500 dolardan işlem gördüğü, yükselmeye devam ettiği yönünde mesajlar var. Yabancı kaynaklar, bizim bu alımımızı başarı olarak değerlendiriyor. Bu gün itibariyle alımlar önemli ölçüde bitmiştir diyebiliriz. Günlük 600-700 ton gibi fındık satışı söz konusu. 10 gün içerisinde alımlar önemli ölçüde tamamlanmış olacak. Eğer üretici ürününü satmakta acele etmez zamana yayarsa, bu yükselişi beraber göreceğiz demiştik. Ama geçen yılın piyasada oluşturduğu davranışlar bu yıl üreticileri ürünü satmaya sevk etti. Neticede bunu ofis satın almış oldu. Piyasa böyle dengelendi. Bundan sonrası için elinde fındık olan üreticinin ürününü daha iyi bir fiyata satabileceğini düşünüyoruz. Belki birkaç ay sonra ofisin ve FİSKOBİRLİĞİ'in elindeki fındıkların ihracata veya iç piyasaya dönük olabileceğini söyleyebilirim."

TMO olarak üreticiden alınan fındığın toplan üretimin yüzde 23'üne denk geldiğini, FİSKOBİRLİK'le birlikte bunun yüzde 30.7'i bulduğuna dikkat çeken Kemaloğlu, "Bu da çok ciddi bir rakam. Biz artık piyasalarda fiyatların kendi seyrine oturacağını ve piyasalar için her kesimi daha iyi tatmin edecek bir seviyede izleyeceğini düşünüyoruz. Ofis, tarihinde ilk defada kendine verilen görevi başarıyla yerine getirmiştir. Bunu biz değil yabancı yayın organları söylüyor. Zannederim bundan sonraki yıllarda piyasaların işlemesine dönük mekanizmalar yerine oturacak, belki ofis de bundan sonra kendine düşen görevi başka şekilde yerine getirecektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title