Haberler

Samsun: Tacizin Cezası 2 İla 7 Yıl

Samsun Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, Yeni Türk Ceza Kanunu'nun (Tck) Eskisine Göre Çok Daha Ağır Olduğunu Belirterek, "Yargıtay'dan İnfaz Kararları Onaylandıktan Sonra Feryatlar Başlayacak" Dedi.

Samsun Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) eskisine göre çok daha ağır olduğunu belirterek, "Yargıtay'dan infaz kararları onaylandıktan sonra feryatlar başlayacak" dedi.

Samsun Emniyet Müdürlüğü personeline yeni TCK, Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) ve ilgili yönetmelik hükümleri hakkında bilgi veren Vedat Soğukpınar, 1 Haziran 2005 yılında yürürlüğe giren TCK'nın ardından suç olaylarının artığı şeklindeki izlenimin yanlış olduğunu söyledi. Soğukpınar, kanunun yerine oturması ve sistemin yolunda gitmesi için zamana ihtiyaç olduğunu, acele davranılmaması gerektiğini kaydetti. Hapis cezası alanların artık 3'te 2'sinin uygulandığını, eskiden otomatikman şartlı tahliye hazırlığını andıran bir sistemin işlediğini dile getiren Soğukpınar, "Yeni TCK'ya göre cezasını yattıktan sonra şartlı tahliye edilenler için de 'denetimli serbestlik' diye bir şey getirildi. Kurulan şube müdürlükleri bunu takip edecek. Herhangi bir şekilde suç işlerse, bu kişinin suç işlediği tespit edilip ilgili yerlere bildirilecek. Ayrıca şartlı tahliye öncesi cezaevinde yattığı süre içerisinde iyi halini gösteren rapor hazırlanacak. Tekrar suçlarda şartlı tahliye durumu daha ağır. Yani yeni TCK eskisine göre çok daha ağır. Acele etmeyelim, ne zaman feryat figan kopacak mahkemelerin kararları Yargıtay'da netleşince" diye konuştu.

"Polis yakalıyor, adliyede serbest kalıyor" şeklinde halk arasında bir düşünce olduğunu dile getiren Soğukpınar, "'Etkin soruşturma' diye bir şey var. Kolluk kuvveti ve savcılık bir soruşturma yapınca o suçlunun dışarı çıkması mümkün değil. Suçta tüm delillerle birlikte karar verilir. Eksiklik varsa o kişiyi mahkemeye sevk edemiyorsun. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yle ilgili dosyalarını incelediğimde, bende önceden kızıyordum ama eksiklikleri görünce haklılığı ortaya çıkıyor. Kanunları uygularken, 'biz kanunuz güçlüyüz, bizim yetkimiz var' denilemez. Vatandaşın da hakkı var. İnsan Hakları Mahkemesi yargıçları bir ülkeyi yargılarken hangi kıstasları alıyor. Devletin yetkisi, vatandaşın hakkı. 'Birbirine üstünlük sağlamaya kalkışıyorsa burada terslik var' diyorlar. Vatandaşın güvenli yaşaması, gece yarısı çocuklarıyla dışarıda rahatça dolaşabilmesi, çocuğunu okula gönderince gözünün arkada kalmaması, moralinin bozulmaması, seyahat gibi birçok hakkı var. Terazinin dengesi çok iyi sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.

Çeşitli suçlardan örnekler veren Soğukpınar, "Suç işleyen cezasını bilmiyor. Kapkaç, silahlı yağma 12 yıl. Cezamı bilmiyordum yok. Gidiyor koca eşine 'niye yemek yapmadın' diye bir tokat atıyor. Kadın gidiyor raporunu alıyor şikayette bulunuyor. Ertesi gün 'vazgeçtim' diyor yok. Artık şikayete bağlı değil. Cezası 6 aydan 2 yıla kadar. Bir kişinin vücut ve cinsel dokunulmazlığına müdahale edene 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bir kişi eliyle karşıya fiziksel temasta bulunursa 2-7 yıl hapis. Teşebbüs yine aynı. Sözle taciz etti, birde öptü; cezası yine aynı. Burada hakime takdir hakkı veriyor. Müştekinin sosyal durumlarına bakarak en alt ile üst ceza arasında bir yer belirliyor. Bunun gibi birçok örnek verebiliriz. Cezalar ağır. Öyle 'yaptın yanına kaldı' yok. Birçok yenilikler ve haklar da getiriyor. Sadece zaman" dedi.

Samsun'daki suç oranlarına değinen Soğukpınar, asayiş olaylarında artış olduğunu, 2005 yılında 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında 18 bin 582, 1 Ocak- 30 Kasım 2006 tarihleri arasında ise 19 bin 907 adli olayın intikal ettiğini de sözlerine ekledi. Seminere, İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, müdür yardımcıları ve amirler katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title