Haberler

Samsun: Sakoğlu'ndan Ankara Gezisi Değerlendirmesi

- Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (Stso) Başkanı Adnan Sakoğlu, Üyeleriyle Birlikte Yaptığı Ankara Gezisini Değerlendirdi. Sakoğlu, Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde (Osb) Ankara Sanayi Odası (Aso) 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde Olmayan Sektörlerin Faaliyet Gösterdiğini, Bunun Sevindirici Olduğunu Söyledi.

- Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, üyeleriyle birlikte yaptığı Ankara gezisini değerlendirdi. Sakoğlu, Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde olmayan sektörlerin faaliyet gösterdiğini, bunun sevindirici olduğunu söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (TOOB-ETÜ) Türkiye'deki tüm oda ve borsaların birikimiyle ortaya çıkmış eser olduğuna dikkat çeken Sakoğlu, "Biz de Samsun TSO olarak eğitime büyük ağırlık veriyoruz. Samsun'a yaptığımız ilköğretim okulunun eğitimdeki başarısı ortada. Organize Sanayi Anadolu Teknik Lisesi'nin de temelini attık, yüzde 70-80'i bitti, 2007'de bu okulu açacağımızı umuyorum. STSO Ekonomi Enstitüsü bünyesinde her sene 2 dönem halinde 60 gencimizi ithalat-ihracat noktasında eğitiyoruz. Ticari İngilizce eğitimi de verecektik ama kursiyerler arasındaki seviye farklılığından dolayı bunda başarılı olamadık. Ekonomi Enstitümüzden mezun olan 30 gencimiz Samsun Ekonomi Merkezi'ni kurdu" dedi.

Hazırladıkları projelerle dikkat çektiklerine işaret eden Sakoğlu, özellikle rafineri projesinin büyük rağbet gördüğünü ifade etti. Sakoğlu, bu projenin adresinin Samsun olması gerektiğini ve Rus Likoil Firması'nın ilde incelemelerde bulunduğunu hatırlatarak, "Sabır ve güvenle hazırladığınız projenin arkasında durursanız iş olur" diye konuştu.

Samsun'da Merkez Organize Sanayi Bölgesi'nin yanı sıra Kavak ve Bafra'da arazi tahsisi yapılan ve Tekkeköy'de Gıda Sanayi Bölgesi (GSB) ve Havza'da OSB çalışmaları için mütevelli heyet noktasına gelinmesinin ardından AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir'in 2 yeni OSB daha kurulması fikrini ve çalışmalarını değerlendiren Sakoğlu, "Ankara'da devletin katkısı olmadan OSB'nin altyapısı yatırımcılar tarafından hazırlanıyor ve yatırım yapılıyor. Samsun OSB'de 1980'de çalışmalara başlıyor, bütün altyapı ve yatırımlar devlet tarafından yapılıyor. Sonra parsel parsel firmalara satılıyor. Şimdi Samsun'da OSB doldu. Genişleme imkanı olsa kapasite ikiye katlanır. Kavak ve Bafra'ya ise yatırımcı gelsin diye çırpınıyoruz. Proje getirilse arsa bedava, fabrikayı kurup 30 işçiyi 5 yıl çalıştırsa arsanın tapusunu da veriyoruz. Bu teşviktir. Ankara'da uçsuz bucaksız arazi var, Samsun OSB'de yok. Ankara'yla farkımız bu. Yoksa Ankara'da olmayan stratejik fabrikalar bizde var. Ankara'da olmayan sektörler bizde var. Yatırımcı cezbolduğu zaman fabrika yapar. 2 sene sonra ilçelerdeki OSB'lerde yer kalmayacak. Ancak 380 YTL'lik asgari ücretli işçi şirketlere 650 YTL'ye mal oluyor. Dünyanın hiçbir yerinde istihdamın, firmaların üzerinde bu kadar devlet yükü yok. Bu nedenle zorlanıyoruz. Samsun'a 2 yeni OSB kurulması noktasına gelince; Mevcut OSB'ler işlerlik kazandıktan sonra yenileri düşünülmeli. Türkiye OSB mezarlığı haline getirilmemeli. OSB'lerin yapılacağı merkezler iyi etüd edilmeli. Yatırımcıların gelme ölçüsü iyi değerlendirilmeli. Çalışma olsun ama proje safhasına getirilmesin. İş sürüncemede bırakılmasın. Düşünce güzel fakat erken. Öncelikle Bafra ve Kavak cazibe merkezi olmalı" şeklinde konuştu.

2007'de Türkiye'de piyasaların dalgalanmaması için cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde gerginlik istemediklerini de vurgulayan Sakoğlu, şöyle devam etti:

"Biz gerginlik istemiyoruz. Cumhurbaşkanı'nın seçilme şartları Anayasa'da belli. Türkiye'nin geleneksel yapısı da belli. Sıkıntı yaşanmaması için kişisel değil, ülke menfaatlerinin öne alınarak özellikle cumhurbaşkanlığı seçimine gidilmesini istiyoruz. Biz istikrardan yanayız. Siyasetin de ekonominin de gergin olmasını istemiyoruz. TOBB'un 1.5 milyon üyesi var. Bunlar vatansever, üreten, istihdam oluştururken zorlanan ama buna rağmen ülke menfaatlerini ön planda tutan insanlardır. Ülke menfaatinin olduğu her noktada siyasete girmeyiz. Ama odalarımız toplumun kanaat önderleridir ve özellikle cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili sesimize kulak verilmeli, kutuplaşma oluşturulmamalıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kısır çatışmalar olmazken biz de oluyor, bu olmamalıdır"

(AG-SA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title