Haberler

Samsun Roman Çocukları Müzikle Okula Bağladılar Roman Çocukları Müzikle Okula Bağladılar

Samsun'da Emrullah Efendi Ortaokulu'nda sürekli devamsızlık yapan Roman öğrencileri okula bağlamak için başlatılan 'Yeteneklerimle Eğitilmek İstiyorum' projesi ile mehter takımı ve ritim grubu kuruldu.

Samsun'da Emrullah Efendi Ortaokulu'nda sürekli devamsızlık yapan Roman öğrencileri okula bağlamak için başlatılan 'Yeteneklerimle Eğitilmek İstiyorum' projesi ile mehter takımı ve ritim grubu kuruldu. Altı yılda devamsızlık sorunu yaşayan yaklaşık 300 öğrencinin bu proje ile okula devamlarını sağlandığı belirtildi.

Samsun'un Canik İlçesi'nde 410 öğrencisi bulunan Emrullah Efendi Ortaokulu, Roman öğrencilerde devamsızlık probleminin sıkça yaşanması üzerine harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayıyla altı yıl önce 'Yeteneklerimle Eğitilmek İstiyorum' projesi başlatıldı. Proje kapsamında Roman çocukların okula gelmelerini sağlamak için müzik aletleri alınıp okul bünyesinde mehteran ekibi, Türk halk müziği ve sanat müziği korosu oluşturuldu. Müzik çalışmaları için zurna, davul, zil, nakkare, org, kanun, bateri gibi müzik aletlerinin alımı için Samsun Valiliği, Canik Kaymakamlığı ve Canik Belediyesi de destek oldu. Öğretmenler de yapılacak müzik çalışmasını öğrencilere ve velilere anlattı. Roman öğrenciler okulda bulunan müzik faaliyetlerine katılmak amacıyla okula gelmeye başladı. 3 yıl devam eden 25 kişilik mehteran ekibi çalışmasının ardından bu defada 100 kişilik ritim grubu oluşturuldu. Ritim grubunda yer alan öğrencilerin üçte ikisinin devamsızlık sorunu yaşayan Roman öğrenciler olduğu belirtildi.

DEVAMSIZLIK SORUNUNU MÜZİKLE ÇÖZDÜK

Müzik çalışmalarının koordinatörlüğü yapan 24 yıllık Güzel Sanatlar Öğretmeni Süleyman Yıldırım, Roman öğrencilerle ilgili ciddi devamsızlık sorunu yaşandığını bunu önlemek içinde onların çok sevdiği müzik yolunu seçtiklerini belirterek, İlk kurduğumuz mehteran ekibi için okula gelip ilköğretimden mezun olduktan sonra liseye giden hatta güzel sanatlar lisesini kazanan Roman öğrencilerimiz oldu. Bu bizi çok sevindiriyor. Bu kapsamda projemize ritim grubuyla devam ediyoruz. Katılan öğrenci sayısını da artırdık. Bunun dışında yine okulda ebru ve ilahi grubu ile öğrencilerimizi okula çekmeyi başardık. Ritim grubumuz il içinde düzenlenen çeşitli etkinliklerde sahne alıp gösteri yapıyor. Öğrencilerimiz okula gelirken büyük keyif alıyorlar. Müzikle birlikte eğitimin önemini kavradılar. Okulun ne kadar güzel olduğunu anladılar dedi.

6 YILDA 300 ÖĞRENCİ EĞİTİME KAZANDIRILDI

Okul Müdürü Kemal Akın da müzik sayesinde altı yılda yaklaşık 300 Roman öğrencinin devamsızlık sorununu ortadan kaldırıp okula gelmelerini sağladıklarını belirterek, Roman öğrencilerimiz zaman içinde okula devam etmediklerini gördük. Okula bir gün gelip bir gün gelmiyor ya da sabah gelmesi gerekirken daha geç saatlerde okula geliyorlardı. Sürekli bir devamsızlık sorunu yaşıyorduk. Onları okulda tutmalarının yollarını aradık. Roman halkımızın içinde olan müzik ruhunu avantaja dönüştürdük. Proje hazırladık. Müzikle çocuklarımızı okula çektik ve devamsızlık yapmadan bitirmelerini sağladık. Amacımız çocuklarımızın okullaşmasını sağlamak. Biz Roman öğrencilerimiz için yaptığımız bu çalışmalar ile onlar için müzikle eğitimin kapısını açtık diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Samsun Canik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title