Haberler

Samsun, Manda Varlığında Türkiye Birincisi"

Samsun Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, "Bakanlığımızın verdiği destek sayesinde manda sayısı artmaya başladı ve 18 bine ulaştı. Böylelikle Samsun, manda varlığı ile Türkiye'de birinci sıraya yerleşti." dedi.

Kırmacı, il müdürlüğünde gerçekleştirilen "Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı Alt Projesi" yürütme kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, verilen desteklerle Türkiye'de manda sayısının arttığını söyledi.

Manda denilince akla Türkiye'de kaymak, İtalya'da ise mozzarella peynirinin geldiğine işaret eden Kırmacı, "Türkiye'de manda yetiştiriciliği Samsun, Sinop, Tokat, Çorum, Amasya, Sivas, Yozgat, Afyonkarahisar, İstanbul, Muş ve Diyarbakır'da yoğun olarak yapılmaktadır. 1970 yılında manda sayısı 1 milyon 178 bin civarındayken, 1997'de bu sayı 194 bine, son yıllarda da 80 bine kadar düştü." diye konuştu.

Kırmacı, 2008 yılında uygulanmaya başlanan anaç manda desteğiyle "bitti, bitiyor" denilen mandacılığın yeniden canlanmaya başladığını dile getirdi.

Samsun'da en çok manda varlığının Kızılırmak Deltası'nda bulunduğuna dikkati çeken Kırmacı, şöyle devam etti:

"2008 yılında bu bölgedeki manda sayısı 8 bine kadar düşmüştü. Bakanlığımızın verdiği destek sayesinde manda sayısı artmaya başladı ve 18 bine ulaştı. Böylelikle Samsun, manda varlığı ile Türkiye'de birinci sıraya yerleşti. Bakanlığımız sadece geçen 5 bin yavru manda için çiftçimize bir milyon 750 bin lira, 6 bin 200 anaç manda için 1,5 milyon lira, ıslah projesi kapsamında ise 2011'den itibaren yürütülen projede yer alan 110 işletmeye 3 bin manda için 16 milyon 208 bin 650 lira destekleme ödemesi yaptı."

Kırmacı, manda sütünün üreticiye büyük gelir sağlandığının altını çizerek, "Manda sütünden yapılan kaymak, peynir, yoğurt ve dondurma büyük talep görüyor. Ayrıca manda eti, sığır eti ile karşılaştırıldığında daha az kolesterol ve daha çok mineral içerdiği için tercih ediliyor. Mandaya verilen destek devam ettiği sürece artış sürecek ve manda varlığı üreticilere büyük kazanç sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Diyarbakır Türkiye Samsun Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title