Haberler

Samsun: "Kazakistan İzlenimleri" Konferansı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Serkan Şen, Türkiye'nin Dış Türkler Üzerine Kapsamlı Bir Strateji Oluşturması Gerektiğini Söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Serkan Şen, Türkiye'nin dış Türkler üzerine kapsamlı bir strateji oluşturması gerektiğini söyledi.

Samsun Aydınlar Ocağı'nda "Kazakistan İzlenimleri"ni anlatan Serkan Şen, 16 Aralık 1991 tarihinde bağımsızlığına kavuşan Kazakistan'ın yüzölçümünün 2 milyon 717 bin kilometrekare olduğunu belirterek, "Tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Kazakistan, oldukça zengin yeraltı kaynaklarına sahip. Son yıllarda bu yeraltı kaynaklarının daha etkin biçimde işletilmesiyle milli gelirinde önemli artışlar meydana geldi. Buna paralel olarak ülkede hızlı bir kalkınma hamlesi başladı. Bu haliyle Kazakistan, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında ayrıcalıklı bir yere sahip. Kazakistan'ın nüfus yapısı çeşitlilik arz ediyor. Nüfusun yüzde 46'sı Kazak, yüzde 35'i Rus, yüzde 3'ü Alman, yüzde 5'i Ukraynalı, yüzde 11'i diğer ülke kökenli" dedi.

Anadolu Türklüğü ile Orta Asya Türklüğü'nün kucaklaşma vaktinin geldiğini söyleyen Şen, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dış Türkler üzerine kapsamlı bir strateji oluşturmasının önemini vurguladı. Şen, "Dış Türkler'e ve özellikle Orta Asya Türklüğü'ne yönelik politikalar iktidarların inisiyatifinden çıkarılıp devlet politikası haline getirilmelidir. Kıbrıs ve Kerkük konularında belirlediğimiz kırmızı çizgilerin Türklük ekseninde arz ettiği önem iyi kavranmalıdır. Kıbrıs ve Kerkük üzerinden civar hakkında söz söyleme yetkimiz, oralarda yaşayan soydaşlarımızın varlığına dayanmaktadır. Küresel edilgenlikten sıyrılıp uluslararası ilişkilerin etkin ve yetkin gücü olmayı amaçlıyorsak, soydaşlarımızın yaşadığı coğrafyalara ilgilisiz kalamayız" diye konuştu.

Şen, dini, tarihi ve kültürel planda derin coğrafyası bulunan Türkiye'nin oyun kurucu olmadığı taktirde Anadolu'ya yönelik oyunların önüne geçilmesinin zor olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title