Haberler

Samsun: Fransa'da, "Ermeni Soykırımını İnkar Yasa Tasarısı"nın Kabul Edilmesine Tepkiler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Senatosu, Fransa Ulusal Meclisi'nde görüşülerek kabul edilen ve sözde Ermeni soykırımının inkarını cezai yaptırıma bağlamayı amaçlayan yasayla ilgili olarak toplandı ve Fransa'yı kınadı.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, alınan kararı açıklarken, I. Dünya Savaşı'nın olumsuz koşulları içerisinde ve dönemin malum emperyalist odaklarının o güne değin Osmanlı İmparatorluğu toprakları sınırları içinde barış ve huzur içinde yaşayan ve devlet yönetiminde bakanlık dahil en üst görevlere gelebilen Ermeni yurttaşları kışkırtmasıyla başlayan karşılıklı ve münferit bazı talihsiz olayların son yıllarda aynı malum odaklarca "Ermeni Soykırımı Yalanı" projesi kapsamında "soykırım" adı altında gündeme getirildiğinin görüldüğüne dikkat çekti.

Bu adımların sonuncusunun Fransa Parlamentosu'nda atıldığını dile getiren Rektör Bernay, "Yunusları, Mevlanaları, Hacı Bektaş Velileri yetiştiren Türk ulusu tarihin hiçbir döneminde insanlığa karşı suç işlememiş, aksine bin yılların sentezi olan birikimi, devlet geleneği ve engin hoşgörüsüyle insanlığa örnek olmuştur. Soykırımdan ve insanlığa karşı işlenen suçlardan söz edilecekse eğer, kimlerin ve hangi devletlerin hesap vermesi gerektiği bellidir. Son yasa tasarısını gündeme getiren Fransa'nın I. Dünya Savaşı sonrasında Antep ve Maraş'ta, 1945 yılında Cezayir'de yaptıkları unutulmamıştır" dedi.

Tüm tarafsız bilim çevrelerinin araştırmalarının söz konusu "soykırım" savlarının tümüyle mesnetsiz olduğunu gösterdiğini ve "soykırım" iddiasında bulunanların ortaya tek bir objektif tarihi belge koyamadığını kaydeden Bernay, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin söz konusu dönemde meydana gelen olayların ve tarihsel gerçeklerin tüm dünya bilim çevrelerince objektif bir şekilde ortaya çıkarılabilmesi için, Osmanlı arşivlerinin araştırmacılara açılması dahil, her türden işbirliğini göstermesine karşın, tarihsel gerçekler göz ardı edilerek, ısrarla ve tek taraflı olarak 'soykırım'dan söz etmenin ve Türk ulusunu insanlık suçu işlemekle itham etmenin kendisinin bir insanlık suçu olduğu açıktır" diye konuştu.

Bernay, tarihin, siyaseten yeniden yazılamaz ve siyasete alet edilemez olduğunu da senato kararında vurgularken, şunları söyledi:

"Tarihsel gerçekler ancak bilimsel ve tarafsız araştırmalarla ortaya konulabilir. Üniversitemiz, tarihimizde Türk insanının başını öne eğmesini gerektiren hiçbir şeyin olmadığının bilinci ve güveniyle kendi tarihiyle yüzleşmekten korkmamakta, aksine gurur duymaktadır. Bu anlamda Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarihin söz konusu dönemi ile ilgili gerçeklerin ortaya konulabilmesi amacıyla bu konuda araştırma yapan tüm ulusal ve tarafsız evrensel kuruluş ve çevrelerle sahip olduğu tüm olanaklarla işbirliği yapmaya ve katkı sağlamaya bugüne değin olduğu gibi, bugünden sonra da devam etme kararlılığındadır. Yüce Türk ulusu 'Ermeni soykırımı' yalanlarının ardında yatan emperyalist amaçları görmektedir. Söz konusu odakların bu türden saldırılarına gerekli yanıtın şanlı tarihine ve vakarına yaraşır bir şekilde devletimiz ve ulusumuz tarafından verileceğine olan inancımız tamdır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve Türk ulusuna karşı takındığı bu yanlı ve düşmanca tutumundan ötürü Fransa Parlamentosu'nu nefretle kınıyoruz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title