Haberler

Samsun'da "Şiddet ve İstismar" Konferansı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Samsun Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, Aile İçi Şiddet ve Çocuk İstismarında Yasal Yaptırımların Yetersiz Olduğunu, Şiddet ve İstismarın Özel Yasalarla Ele Alınması Gerektiğini Söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, aile içi şiddet ve çocuk istismarında yasal yaptırımların yetersiz olduğunu, şiddet ve istismarın özel yasalarla ele alınması gerektiğini söyledi.

Merkezi Samsun'da bulunan Hoşgörü ve Sevgi Ocağı Derneği (HOŞSEV) tarafından dernek konferans salonunda düzenlenen "Şiddet ve İstismar" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, "Aile içi şiddet de, çocuk istismarı da evlerin dört duvarı arasında gizli gizli yaşandığından, toplumun değer yargıları bunlara 'aile meselesidir, karışılmaz' gözüyle bakıyor. Bu olayları önleyici yasal yaptırımlar yetersiz. Dolayısıyla şiddete ve istismara uğrayan kişiler utandıkları ya da korktuklarından bildirimde bulunmuyor. Yaşanan gerçekleri inkar ediyor. Kurbanlarla ilk karşılaşan hekimlerin belirti ve bulguları iyi tanıyamamalarından dolayı, aile içi şiddet ve çocuk istismarı olguları yeterince bilinemiyor. Haliyle konularla ilgili sağlıklı rakamlar vermek imkansız" dedi.

Türk toplumunun özellikle "ahlak ve namus" gibi kavramlar söz konusu olduğunda aile içi şiddeti onaylayan bir toplum olduğunu söyleyen Avcı, namus uğruna işlenen cinayetlerin her gün takip edildiğine dikkat çekti. Yaşananların, toplumda aile içi şiddetin yaygın olduğuna dair ipuçları verdiğini ifade eden Avcı, "Ama bu olayların neredeyse tamamına yakını gizli kalıyor. Yaşananlar, 'aile meselesi' kabul edilip, dışarıya yansıtılamıyor" diye konuştu.

Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun aile içi şiddetle ilgili olarak yaptığı çalışmada her 100 ailenin 34'ünde kadına yönelik fiziksel şiddetin var olduğunun ortaya konulduğuna işaret eden Avcı, şunları söyledi:

"Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Dayanışma Merkezi'ne 1992-1995 yılları arasında başvuran 550 kadının yüzde 84'ünün aile içi şiddete maruz kaldığı bildirilmiştir. Bursa il merkezinde, 2001 yılında 506 kadını kapsayan bir araştırmada kadınların yüzde 59'unun aile içi şiddete maruz kaldığı, şiddeti uygulayanların başında eşin geldiği ve bunu anne ve babanın izlediği, şiddete maruz kalanların yüzde 14.5'ine fiziksel, yüzde 33.6'sına duygusal, yüzde 45.5'ine de hem fiziksel hem de duygusal şiddetin birlikte uygulandığı saptanmıştır. Aile içi şiddet ve çocuk istismarını önlemek için konu hakkında bireyleri, aileleri ve toplumu eğitim yoluyla bilgilendirip bilinçlendirmek gerekir."

Kişiler, aileler ve sonuçta toplumun bu gibi olayları aile meselesi ve olağan olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, aile içi şiddetin önüne geçilmesini istedi. Avcı, "Genel olarak toplumun eğitim düzeyinin yükseltilmesi de aile içi şiddetin azalmasında etkili olur. Ancak bu uzun soluklu bir girişimdir ve zamanı gerektirir. Şiddete eğilimli bireylere danışmanlık yapmak, bu kişilerin psikolojik olarak tedavi edilmelerini sağlamak da önleyici bir girişimdir. Ancak bu da, kişilerin bilinçli bir biçimde böyle bir desteği aramaları ve istemeleriyle ve konu ile ilgili olarak toplumsal örgütlerin varlığı ve etkin çalışmasıyla gerçekleşebilir. Şiddet öğrenilen bir davranıştır. Bu nedenle, kitle iletişim araçlarının, özellikle de en yaygın olarak kullanılan ve toplumu en etkileyici araç olan televizyonun şiddeti öğretici yayınları önlenmelidir. Televizyon, aile içi şiddetin ve çocuk istismarının zararlı etkilerini gösteren, bu konularda toplumu bilinçlendiren yayınlar ile şiddeti önleyici bir yayın aracı olarak kullanılmalıdır. Konuyla ilgili olarak kesin, açık ve caydırıcı cezaları öngören özel yasal düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Aile içi şiddete veya istismara uğramış kişileri destekleyen ve güvence altına alan bir sosyal güvenlik ve hizmet şemsiyesi kurulmuş olmalıdır. Türkiye'deki sosyal güvenlik ve hizmet kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar aile içi şiddet ve çocuk istismarının önlenmesi konusunda 'Mor Çatı Sığınma Evleri' ve benzeri çalışmalar yapıyorlarsa da bu çalışmalar, gerek nitelik gerekse nicelik açısından son derecede yetersizdir. Aile içi şiddet ve çocuk istismarıyla ilgili başlıca yasal yaptırımlar ise Türk Ceza Kanunu ve Medeni Kanun hükümlerine dayalıdır. Bu yasaların hükümleri ise genel anlamlıdır. Oysa ki, caydırıcı ve daha etkili olabilmesi bakımından bu konunun, özel yasalarla ele alınıp, yeniden düzenlenmesi gerekir" şeklinde konuştu.

(AG-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title