Haberler

Samsun'da Hipertansiyon Semineri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Tekin Akpolat, Hipertansiyon Tedavisinin Başarılı Olması İçin Doğru İlaç Kullanımı ve Düzenli Kan Basıncı Takibinin Gerektiğini Söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon tedavisinin başarılı olması için doğru ilaç kullanımı ve düzenli kan basıncı takibinin gerektiğini söyledi.

Hasta Eğitim Seminerleri kapsamında Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde "Hipertansiyon" konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon tedavisi ve kan basıncı takibi konusunda bilgi verdi. Hipertansiyon tedavisinin başarılı olması için doğru ilaç kullanımı ve düzenli kan basıncı takibinin gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Akpolat, hastalara kan basıncı takibi ve ilaç kullanımı ile ilgili 10 pratik öneri sundu.

Hipertansiyon ilaçlarının kutusunun saklanması ve isminin kaydedilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Akpolat, "İlaçlarda yan etki ortaya çıkarsa, doktorunuzla yeniden konuşmaya çalışınız. Yan etki yapmış ilacın ismini unutmayınız. İlaçlar kullanıldığı sürece etkilidir. Her farklı durumu ilaca bağlamak doğru değildir. Kan basıncınızı çok sık (günde 5-6 kez) ölçtürmeyiniz. Kan basıncını ölçtüğünüz ve ölçtürdüğünüz aletin doğruluğundan emin olunuz. Doktora gitmeden önce 1-2 hafta kan basıncı takibi yapılması çok yararlıdır. Kan basıncınızı ölçtürünüz ve kaydediniz. Kan basıncınızı ölçtürmekten korkmayınız" dedi.

Türkiye'de 15 milyon kan basıncı yüksek hasta olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akpolat, hastaların sadece yüzde 8'inde kan basıncının kontrol altında tutulduğunu ifade etti. Kan basıncının kontrol altına alınıp alınmadığını söylemek için kan basıncı ölçümünün nerede nasıl yapıldığının da önemli olduğu kaydeden Prof. Dr. Akpolat, "Hipertansiyon olan hastalarda hastane ölçümlerinde hedef kan basıncı 14/9 cm Hg ve altıdır. Ev ölçümlerinde ise 13.5/8.5 cm Hg ve altıdır. Şeker hastalığı ve kronik böbrek hastalığında ise hastane ölçümlerinde hedef kan basıncı 13/8 cm Hg ve altıdır" diye konuştu.

Evde kan basıncı ölçümünün giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Akpolat, "Ev ölçümlerinde kullanılan aletlerin yılda 1 veya 2 kez bakımı yapılmalı ve doğru ölçüm yapıp yapmadıkları kontrol edilmelidir. Günde 3-4 kez kan basıncı ölçümü yapılmamalı, bu hem hastada hem de yakınlarında gerginliğe neden olabilir" ifadelerini kullandı.

(İG-SA)

08.11.2007 16:16 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title