Haberler

Samsun'da Hayvancılık Karlı Sektör Olarak Görülüyor

Samsun Tarım İl Müdürü Kadir İspirli, Samsun'da Hayvancılığın Karlı Sektör Olarak Görüldüğünü İfade Ederek, 'İlimizde Profesyonel Anlamda Et ve Süt Sektörüne Yapılan Yatırımlar Yakın Zaman İçinde Belirgin Sayıda Artmaya Başladı' Dedi

Samsun Tarım İl Müdürü Kadir İspirli, Samsun'da hayvancılığın karlı sektör olarak görüldüğünü ifade ederek, 'İlimizde profesyonel anlamda et ve süt sektörüne yapılan yatırımlar yakın zaman içinde belirgin sayıda artmaya başladı' dedi.

İspirli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son bir yıl içinde kırmızı et ve süt sektöründe et fiyatlarının arttığına işaret ederek, bunun reel olmayan bir artış olduğunu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hayvancılığa ciddi destekler sağladığını söyledi.

Samsun'da büyükbaş hayvan varlığının 300 bin adet olduğunu belirten İspirli, son yıllarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı destekleriyle süt ve et hayvancılığını geliştirmek, karlı bir sektör haline getirebilmek ve üreticilere örnek olmak amacıyla Atakum ilçesinde 200, Kurupelit ve Terme ilçesinde 300 sağmal başlık süt üretim koperatifleri kurulduğunu söyledi.

Ayrıca özel sektör olarak faaliyet gösteren 500 sağmal başlık AKSA Holding ve 350 sağmal başlık Yeşil Küre şirketlerinin de kurdukları işletmelerle ildeki süt üreticilerine başarılı birer örnek olduklarını anlattı.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) sektörel yığınlaşma raporlarına göre de Samsun'un büyükbaş hayvan varlığı ve yetiştiriciliği açısından birinci sıradaki iller arasında yer aldığına işaret eden İspirli, 'Tarım İl Müdürlüğü olarak ilimizde önemli potansiyel arz eden hayvancılık kaynaklarını etkin kullanarak karlı, verimli, kaliteli, ürün çeşitliliği fazla ve sürdürülebilir hayvansal üretim yapan bir hayvancılık sektörü oluşturmak amacıyla yoğun çalışmalar yapıyoruz' diye konuştu.

İspirli, bu amaçla 2009 yılında Samsun'da üreticilere 337 bin 145 dekar alanda 11 milyon 157 bin 380 lira yem desteği yapıldığını, ayrıca toplam 5 milyon 540 bin 565 lira anaç hayvan ve suni tohumlama destek verildiğini bildirdi.

Samsun'da 2009 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programından 9 adet süt işleme tesisi ve 2 adet et işleme tesisine hibe desteği verildiğini kaydeden İspirli, ayrıca süt sağım, silaj, yem hazırlama, sap toplama, balya ve çayır biçme makinelerine de toplam olarak 2 milyon 985 bin 939 TL hibe desteği verildiğini kaydetti.

Tarım İl Müdürlüğünce hayvancılığa yapılan yem, süt, makine, ekipman desteklerinin etkisiyle hem üretim hem de işleme sektöründe canlılık oluştuğunu vurgulayan İspirli, şu bilgileri verdi:

'Samsun Tarım İl Müdürlüğümüzce hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için süt sağım makineleri ve süt depolama üniteleri özellikle ve öncelikle desteklenecektir. İlimizde profesyonel anlamda et ve süt sektörüne yapılan yatırımlar yakın zaman içinde belirgin sayıda artmaya başlamıştır. Bu amaçla son aylarda et ve süt hayvancılığı yapmak amacıyla İl Müdürlüğümüze başvuran yatırımcıların Bafra ilçesinde 1 adet 300 başlık besi ahırı projesi, Terme ilçesinde 200 başlık süt ahırı projesi, Kavak ve Asarcık ilçelerinde 2 adet etlik piliç kümesi projesi onaylanmıştır.' İspirli, Samsun'da hayvan üreticilerine ve hayvancılık sektörüne desteklerin 2010 yılında da artarak devam edeceğini kaydetti.

(DLK-YU-TLN) - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title