Haberler

Samsun'da Halkalanan Leylek, 7 Bin Kilometre Kat Edip Mozambik'e Ulaştı

SAMSUN'da uydu vericisi takılarak takip edilen 4 leylekten 1'i yaklaşık 7 bin kilometre mesafe kat ederek Mozambik'e ulaştı.

SAMSUN'da uydu vericisi takılarak takip edilen 4 leylekten 1'i yaklaşık 7 bin kilometre mesafe kat ederek Mozambik'e ulaştı. Leyleklerden 1'i ise yaklaşık 6 bin kilometre mesafeyi aşıp Tanzanya'ya ulaştı. Bu leylek göçünü tamamlayarak dönmek için yola çıktı. Leyleklerden 1'inin Sudan'da, 1'inin de Etiyopya'da olduğu belirtildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırmalar Merkezi, Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği işbirliğiyle Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki leylekler için geçen yıl 1 Temmuz'da proje başlatıldı. Samsun'un Bafra ve 19 Mayıs İlçesi'ndeki 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki leylek popülasyonunun hareketleri uydu üzerinden takip edilmesi için 8 leyleğe uydu vericisi takıldı. Gelen sinyallerle ve verilerle göç rotası takip edilen leyleklerden 1'i yaklaşık 7 bin kilometre mesafe kat ederek Mozambik'e ulaştı. Leyleklerden 1'i ise yaklaşık 6 bin kilometre mesafeyi aşıp Tanzanya'ya ulaştı. Bu leylek göçünü tamamlayarak dönmek için yola çıktı. Leyleğin şuan dönüş yolunda Sudan'da bulunduğu belirtildi.

Öte yandan başka bir leyleğinde şuan Sudan'da olduğu bir diğerinin de Etiyopya'da olduğu belirtildi. Ayrıca uydu üzerinden izlenen leyleklerden 2'si daha önce elektrik akımına kapılarak telef olmuş,  2 leylekten ise vericilerden gelen sinyaller kesilmişti.

OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, beraberindeki ekiple birlikte 57 gram ağırlığındaki uydu vericisi takılan leyleklerin konumları ve durumlarının adım adım takip edilmeye devam edildiğini söyledi.

Her gün 5 dakikalık aralıklarla leyleklerin nerede olduğuna dair kayıtlar aldıklarını, İnternetten veri bankası kanalıyla bu sinyalleri harita üzerinden izlediklerini dile getiren Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, "Leyleklerin genellikle Sahraaltı Afrika'ya gittiklerini biliyoruz. Ancak iki leyleğin Mozambik ve Tanzanya'ya kadar gitmiş olmalarını beklemiyorduk. Tahminimizden daha uzağa göç ettiler. 4 leyleği takip etmeye devam ediyoruz. Gidişlerindeki göç rotaları ile ilgili bir tespitimiz oldu. Ayrıca gördük ki Afrika'da bulundukları bölgede besin ve su kaynaklarına göre sıklıkla yer değiştiriyorlar. Sabit bir yerde sürekli konaklamıyorlar. Kışlama alanlarında gezdiklerini gözlemledik. Leyleklerden birisi dönüş yoluna geçti. Diğerleri aynı bölgede konaklamaya devam ediyorlar. Bakacağız leyleklerin hepsi dönecek mi, nereye gelecek, Kızılırmak Deltası'na geri dönecekler mi, eğer buraya geleceklerse aynı yuvalarına geri mi dönecekler bunların hepsini yaptığımız bu takip çalışmasıyla öğreneceğiz. Bizde verileri heyecanla takip ediyoruz" diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, uydu vericisi kanalıyla kuşun uçuşu ile ilgili detaylı bilgi de alabildiklerini dile getirerek "Kuş hangi yükseklikten uçmuş, termal mi yapmış, süzülerek mi gitmiş yoksa aktif uçuş mu yapmış bunun gibi detaylı bilgileri de vericiler sayesinde öğrenebiliyoruz. Uydu vericilerin yaklaşık 3 yıl süresince bize veri gelmeye devam edecek" şeklinde konuştu.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 21 bin 700 hektarlık sulak alana sahip, 5 bin 174 hektarlık kısmı ise Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olarak Uluslar arası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor. Bölgede irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, Türkiye'de bugün kayıt altına alınmış 478 kuş türü tespit edildiği, bunların 350'sinin burada görüldüğü ve 140'ının burada ürediği tespit edildiği ifade edildi. Dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15'inin, Kızılırmak Deltası'nda görülüp kayıt altına alındığı, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin dünyadaki kuş cennetlerinden farklı kılan en önemli özelliklerden birinin de yılın her ayı farklı kuşların görülebildiği olduğu belirtildi.

- Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kızılırmak Mozambik Tanzanya Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title