Haberler

Samsun'da 'Çevre ve Kentlilik Bilinci' paneli

Güncelleme:

Samsun'da düzenlenen Çevre ve Kentlilik Bilinci panelinde üniversite öğrencilerine seslenen Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, "Çağdaş modern içinde aklın ve bilimin olduğu kentler oluşturalım artık. Bu sürece sizde katılırsanız sorar sorgularsanız ancak öyle olabilir" dedi.

Atakum Kent Konseyi tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Çevre ve Kentlilik Bilinci" paneli Konsey Başkanı Prof. Dr. Derya Oktay 'ın moderatörlüğünde Türkiye'nin önde gelen akademisyenlerinden Prof. Dr. Ruşen Keleş'in katılımıyla gerçekleştirildi. Panelin bir diğer konuşmacısı olan ekolojik mimarlık konusunda duayen Mühendis, Mimar ve Ozan-Yazar Cengiz Bektaş eşinin geçirdiği bir kaza nedeniyle panele katılamadı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda çevre ve kentlilik bilinci anlatıldı.

Panelin açılış konuşmasını Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci yaptı. Kenti demokratik kültür anlayışında bir yönetişim tekniği içinde herkesi sürece katarak yönetmek istediğini söyleyen Deveci, "Bu şehirde 35 bin üniversite öğrencisi yaşıyor. Bu Atakum'u bu hale nasıl getirdiniz diye sorun. Bu Atakum'un sorunların nasıl çözeceksiniz diye sorun. Kentlerle ilgili sorunlarınızı ve ona ilişkin çözüm önerilerinizi anlatın. Anlatın ki sizin ve sizden sonraki nesillerin içinde yaşayabileceği kentler oluşturalım. Çağdaş modern içinde aklın ve bilimin olduğu kentler oluşturalım artık. Bu sürece sizde katılırsanız sorar sorgularsanız ancak öyle olabilir. Ben bundan sonra öyle olacağını ümit ediyorum. Atakum özellikle örnek olarak bu şekilde yönetilecek. Bu şehirde yaşayan 35 bin üniversite öğrencisinin hem kent yönetimine hem de kendi sorunlarının çözüm sürecine katılmasına ben özellikle öncülük edeceğim" ifadelerini kullandı.

Ardından panelin moderatörlüğünü yapan Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Derya Oktay bir konuşma yaptı. Oktay, "Bu planlamalar ve tasarım ne kadar duyarlı olursa olsun, kullanıcılar yani şehirde yaşayanlar ve binaları kullananlar yeterli çevre bilincine sahip olmadıkça bunlar sürekli olmayacaktır. Dolayısıyla gerçekten bu çevre bilinci ve çevre sadece yeşili ağacı kapsamıyor. Yani yeşile saygı bunu çoğumuz biliyoruz herhalde ama yerel çevresel kaynaklar, yerel kaynaklar, toplumsal değerler ve toplumsal çevre bunlara bağlılık ayrı bir önem kazanıyor. Bunların sürdürülmesi için yaşayanların yaşadıkları yere her boyutuyla sahip çıkması şart. İşte bu konuda neler yapılabilir bugün bunları konuşacağız" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ruşen Keleş ise, "Halktan kopuk hiçbir şekilde sanatta yapılamaz planlamada yapılamaz politika da yapılamaz hiçbir şey yapılamaz. Türkiye'de önce mühendislik vardır ondan mimarlık ortaya çıkmıştır. Mimar Kemalettin mesela mühendistir. Hocası yeteneğini keşfetmiş ve tavsiyesi üzerine yurt dışında 2 yıl çalıştıktan sonra yurda dönmüş ve ilk mimarlık örgütünü kurmuştur. Ama sonra mimarlık her şeyi yapmaya başlamış. Peyzaj mimarlığı tabi mimarlar yapar, iç mimarlık tabi mimarlar yapar. Endüstri mühendisliğinden bilmem nereye kadar her şeyi mimarlar yapıyor. Uzmanlıkların bu devirde birbirinden bu kadar kopuk kopuk olmaları yapay bir şeydir. Uzmanlıklar sizlere at gözlükleri takar bir şey görmezsiniz. Bu insanları tekrar bir bütünsek planlama içinde toplanmak zorundadır" diye konuştu.

Panel konuşmalar sonrasında katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesi ile sona erdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cemil Deveci Atakum Samsun Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title