Haberler

Samsun'da "Antik Çağdan Modern Zamanlara Okumanın Toplumsal ve Kültürel Önemi" Anlatıldı

Konya Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr Mehmet Tekin, İlkadım Belediyesi Tarafından Organize Edilen 'Antik Çağdan Modern Zamanlara Okumanın Toplumsal ve Kültürel Önemi' Konulu Konferansa Katıldı.

Konya Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr Mehmet Tekin, İlkadım Belediyesi tarafından organize edilen ''Antik Çağdan Modern Zamanlara Okumanın Toplumsal ve Kültürel Önemi'' konulu konferansa katıldı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Mehmet Tekin, orta çağda, üniversitelerin çekirdeğini manastırların oluşturduğunu ve ilk kitap toplayıcılarının ve özel kütüphane sahiplerinin keşişler olduğunu kaydetti. Batıda manastırların 12. asra kadar üniversitenin işlevini gördüğünü ifade eden Tekin, "Osmanlı'da manastırların yaptığı görevi tekkeler yürütüyordu. Tekkeler sadece manevi arınma merkezleri değildi. Şeyhler dini ilimlerinin yanı sıra edebi ve sosyal bilimleri de çok iyi biliyordu. Ünlü şair Yahya Kemal aruzla yazdığı şiirlerinin hatalarını tekke şeyhine düzelttiriyordu. Bu yönüyle tekkeler, Osmanlı döneminde bilim merkezleri olarak da görevini ifa ettiler" dedi.

İnsanlık tarihinde 19. yüzyıldan itibaren sözlü ve yazılı kültürün yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Mehmet Tekin, "Sözlü kültür en insani ve en sıcak kültürdür. Yazılı kültür ise soğuktur ve donuktur. Yazı kağıt üzerine düştüğü zaman görevini bitirmiş ve özelliğini kaybetmektedir. Sözlü kültür ise böyle değildir. İnsan nasıl bebeklikten itibaren büyüyerek olgunlaşma evreleri geçirirse, sözlü kültürün de zamanla gelişme evreleri vardır" diye konuştu.

Konferansın sonunda İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Kasapoğlu, Konya Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekin'e plaket takdim etti.

(SAM-MAY-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title