Haberler

Samsun-ceyhan Petrol Boru Hattı'nın Temeli 24 Nisan'da Atılıyor

Kamuoyunun Samsun-ceyhan Petrol Boru Hattı Adıyla Tanıdığı Trans Anadolu Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin (Trans Anatolian Pipeline Project - Tap) Temeli Gelecek Hafta Salı Günü Atılıyor.

Kamuoyunun Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı adıyla tanıdığı Trans Anadolu Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin (Trans Anatolian Pipeline Project - TAP) temeli gelecek hafta salı günü atılıyor.

Projeye liderlik eden Çalık Enerji'den konu hakkında yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile çevrenin ve enerji sevkinin güvenliğini garanti altına alacak projenin temelinin, 24 Nisan 2007 tarihinde Ceyhan'da düzenlenecek bir törenle atılacağı bildirildi.

Açıklamaya göre, Çalık Enerji ile İtalyan enerji ve petrol şirketi Eni'nin birlikte hayata geçireceği TAP Projesi'nin temel atma törenine Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık ile Eni CEO'su Paolo Scaroni evsahipliği yapacak.

Törene, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler ve İtalya Endüstri Bakanı Pier Luigi Bersani'nin yanı sıra Türkiye enerji bürokrasisinden üst düzey yöneticiler, Türkiye enerji sektöründen ve iş dünyasından temsilcilerle iki şirketin üst düzey yöneticileri katılacak.

Türkiye, Karadeniz'den dünya pazarlarına petrol taşınması için Boğazlarda ki tanker trafiğinin her geçen gün daha da yoğunlaşması nedeniyle Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Samsun-Ceyhan projelerini destekliyor.

Günde 1 milyon varil kapasiteli BTC hattının geçen yıl devreye alınmasından sonra Samsun - Ceyhan hattının inşaatına başlanması önemli enerji hatlarının Türkiye üzerinde yoğunlaştırılması ve Boğazlarda çevre güvenliğinin sağlanması politikasında yeni bir adım teşkil ediyor.

Projenin inşaatı Çalık Enerji ve İtalyan Eni'nin yüzde 50-50 ortaklıkla kurdukları Trans Anadolu Petrol Boru Hattı Şirketi'ne (Tapco) tarafından gerçekleştirilecek.

Hindistan'ın petrol şirketi Indian Oil Corporation Limited (IOCL) de TAPCO'ya yüzde 12.5 hisseyle ortak olma kararı almıştı.

İlk yıllarda günde 1 milyon varil kapasite ile çalışacak hattan daha sonraki aşamada günde 1.5 milyon varil petrol taşınacak. Samsun ve Ceyhan arasında 550 km olarak planlanan ve maliyetinin 1.5 milyar dolara ulaşması beklenen hattın inşaatı iki yıl içinde tamamlanacak.

Türkiye'nin desteklediği BTC ve Samsun - Ceyhan hatlarına karşı çıkan Rusya ise Yunanistan ve Bulgaristan ile Samsun-Ceyhan'a alternatif olarak değerlendirilen Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı anlaşmasını 15 Mart'ta imzaladı. Rusya, 1.25 milyar dolara mal olacak ve 2009 yılında faaliyete geçecek olan Burgaz-Dedeağaç hattının Avrupa enerji piyasasındaki etkinliğini artırmasını umuyor.

(ERÖ-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title