Haberler

Samsun: Çeltikte Tarla Günü

Samsun'un Bafra İlçesi'ne Bağlı Emenli Köyünde 'Çeltikte Tarla Günü' Düzenlendi.

Samsun'un Bafra İlçesi'ne bağlı Emenli köyünde 'Çeltikte Tarla Günü' düzenlendi.

İl Özel İdaresi kaynaklı olarak hazırlanan İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nce koordineli olarak yürütülen proje sonucu anaç tohumluktan sertifikalı olarak elde edilen Osmancık-97 çeşidi ve aynı çeşide ait 2005 yılında elde edilen sertifikalı tohumun sonuçlarını görmek amacıyla 'Çeltikte Tarla Günü' yapıldı. Tarla sahibi Orhan Turan, anaç tohumluktan sertifikalı olarak elde edilen Osmancık-97 çeşidi ve 2005 yılında elde edilen sertifikalı tohumun dönüme 800 ton ürün verdiğini söyledi.

Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, bitkisel üretimde yüksek verim elde edebilmek için en önemli faktörlerden bir tanesinin tohumculuk olduğunu, kaliteli, çimlenme kabiliyeti yüksek, hastalıklardan ve yabancı otlardan arınmış, piyasanın talep ettiği çeşitlere ait tohumlukların verimde yüzde 20 ile 30 arasında verim artışı sağladığını belirtti. Kaliteli tohumun verim artışının yanında, hastalıksız ve üstün vasıflı olduğunu belirten Kirenci, ilaçlama, sulama, gübreleme gibi kültürel önlemlerden üreticinin tasarruf sağladığını vurguladı. Kirenci, "2006 üretim sezonunda, Bafra Tahıl Üreticileri Birliği ile birlikte 20 bin kilogram anaç kademede çeltik tohumluğu 13 çiftçimiz tarafından 900 dekar alanda ekimi yapıldı" dedi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mevlüt Şahin, çeltikte önemli verim düşüklüğüne sebep olan hastalıklar konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, Bafra'da 29 köyde 67 bin 027 dekar alanda 1 bin 431 çiftçi tarafından ruhsatlı olarak çeltik ekimi yapıldığını belirterek, "İlçemizde 2 yaşlı çeltik tohumu sertifikasız kullanıldığında, dekara ortalama 600 ile 650 kg civarında verim verirken, sertifikalı tohum kullanıldığında ise dekara ortalama 750-800 kg ürün elde edilmektedir" diye konuştu.

Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı ise ilçede sertifikalı tohumluk üretimini artırmak ve sertifikalı tohum kullanmak suretiyle, verimi yükseltmenin hedeflendiğini vurguladı. Dınkırcı, "Samsun İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğü teşvikleriyle, çiftçimiz tarafından yaklaşık 150 ton sertifikalı Osmancık -97 çeşidi çeltik üretimi gerçekleştirildi. Bu tohumlardan 2006 üretim sezonunda çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 27 çiftçimize 17 bin 400 kg il Özel İdaresi kaynaklı olarak uygulanan proje çiftçimizin yüzünü güldürmeye başladı" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title