Haberler

Samsun: Burun Kanaması

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Atilla Tekat, burun kanamalarının yaş ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın tüm insanlarda görülebileceğini belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Atilla Tekat, burun kanamalarının yaş ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın tüm insanlarda görülebileceğini belirtti.

Burun kanamalarının genellikle olduğundan daha tehlikeli gibi göründüğünü, ancak ihmal edildiğinde hayati tehlike oluşturabileceğini söyleyen Prof. Dr. Atilla Tekat, "Kanama nedenleri; burun içi nedenler veya hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları gibi sistemik hastalıklara bağlı olmak üzere iki ana gruba ayrılabilir. Basit bir burun karıştırması, ağır egzersizler, hafif soğuk algınlıkları, alerjik rinit, burun travmaları, burun operasyonları, burun içi yabancı cisimler ve burun tümörleri burun içi kanama nedenleri arasındadır" dedi.

Burnun ön tarafından kaynaklanan kanamalar daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülürken, burun arka bölümünden olan kanamaların yaşlılarda sık görüldüğüne dikkat çeken Tekat, burun arka kısmından olan kanamaların daha tehlikeli olabileceğini belirtti. Tekat, bu durumun, mutlaka KBB uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Özellikle genç erişkinlerde sık tekrarlayan burun kanamalarının, damarsal kökenli tümörler yönünden mutlaka araştırılması gerektiğini vurgulayan Tekat, yalancı burun kanaması konusuna da değindi. Tekat, yalancı burun kanamalarında kanayan yer burun olmadığı halde, kanın burundan geldiğine işaret etti. Bu durumun yemek borusu damarlarının varislerindeki kanamaların yukarı taşması veya genizde yerleşmiş tümörlerin kanamalarında görüldüğüne dikkat çeken Tekat, burun kanaması durumunda uygulanabilecek işlemleri şöyle sıraladı:

"Burnun ön tarafından olan basit kanamalarda ilk olarak burun kanatları baş ve işaret parmağı arasında birbirine değecek şekilde sıkılır ve baş hafif öne eğilir.Baş hiçbir zaman arkaya eğilmemelidir.Baş kalp düzeyinden daha yüksekte tutulmalıdır. Bunun için dik oturur pozisyona gelmelidir. Bu basit müdahale ile durmuyorsa burun içi ön ve arka tampon koyma yada koterizasyon dediğimiz burun içindeki kanayan damarları çeşitli yöntemlerle yakılması gibi işlemler gerekebileceğinden mutlaka bir KBB hekimine başvurulması gerekir".

Kanama durduktan sonra yeniden kanamayı önlemek için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Tekat, sümkürmemeye özen gösterilmesi, güç gerektiren bedensel hareketlerden kaçınılması, başın yüksekte tutulması gerektiğini vurguladı. Tekat, "Eğer ilk müdahale ile durduktan sonra tekrar kanama olursa, burun içindeki pıhtılar sümkürme yolu ile temizlenmeli, burun içi soğuk su ile yıkanmalı, burun sıkma işlemi tekrarlanmalı ve durmuyorsa derhal KBB hekimine başvurmalı" diye konuştu.

Burun kanamalarının özellikle yaz aylarında sıcaklara bağlı olarak sık görülebileceğini söyleyen Tekat özellikle sık tekrarlayan veya birden aşırı bir şekilde olan kanamalarda altta yatan nedenlerin tespit edilebilmesi için KBB hekimine başvurulması gerektiğini özellikle vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title