Haberler

Samsun: Bakan Pepe, Zehirli Varillerin Taşınmasına Start Verdi

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Karadeniz Sahillerine 1987 Yılında Vuran ve Samsun ile Sinop'taki Depolarda Saklanan İtalyan Menşeli 389 Zehirli Varilin, Bertaraf İçin Almanya'ya Taşınmasına Start Verdi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Karadeniz sahillerine 1987 yılında vuran ve Samsun ile Sinop'taki depolarda saklanan İtalyan menşeli 389 zehirli varilin, bertaraf için Almanya'ya taşınmasına start verdi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Ankara'dan bakanlığına ait helikopterle Samsun'un Alaçam İlçesi Terskırık Köyü'ndeki katı atık deposunun bulunduğu yere geldi. Bakan Pepe, özel kıyafetli İZAYDAŞ ekibiyle birlikte köydeki katı atık deposunun kapısını törenle açtı. Daha sonra varillerin taşınması çalışmalarına başlandı. İZAYDAŞ ekipleri, varillerin içindeki zehirli atıkları plastik kutulara koymaya ve varillerin kendisini ise presleyip keserek paketlemeye başladı.

Samsun ve Sinop'taki 100 ton ağırlığındaki 389 varil, 2 hafta içinde İZAYDAŞ'a ait patentli kamyonlarla, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) sponsorluğunda çevreye zarar vermeden İzmir'e götürülecek. Variller, İzmir Limanı'nda, Alman Bertaraf Şirketi Remondis'e teslim edilecek. Remondis de varilleri gemiyle Almanya'ya götürüp bertaraf edecek.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, törende yaptığı konuşmada, 1988'den bu yana 'istenmeyen misafir' olarak gelmiş, 249'u Samsun, 140'ı Sinop'ta olmak üzere toplam 389 varilin artık pılını pırtısını toplayıp Türkiye'yi terk ettiğini söyledi.

Türkiye'deki çevre hassasiyetinin hükümetleri dönemindeki bakanlığının çalışmalarıyla en üst seviyeye çıktığını belirten Bakan Pepe, çıkardıkları kanun ve yönetmeliklerle Türkiye'yi çevre standartları bakımından dünyanın gelişmiş ülkeleri seviyesine getirdiklerini ifade etti. Türk insanının bunu hak ettiğini vurgulayan Pepe, "Bugün burada, İZAYDAŞ kontrolünde ve Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği sponsorluğunda içeriye dışarıya herkese bir mesaj veriyoruz. İstanbul Tuzla Orhanlı'daki zehirli varillerle alakalı pozisyonumuzda net olarak 'Yanlış yapanın gücü kuvveti ve toplumdaki yeri ne olursu olsun bizim için fark etmiyor' dedik. İşte bugün burada onun benzerini yapıyoruz. Bu varilleri yolcu ederken, ister AB ülkesi ister 3. veya 4. dünya ülkesi, ne ülkesi olursa olsun AB sürecindeki Türkiye'nin denizlerini, sahillerini, topraklarını çöplük olarak göremeyeceklerini bütün dünyaya gösteriyoruz. Türkiye'nin, tehlikeli atıkların gönderildiği, depolandığı ve bertaraf edildiği bir ülke olmadığı kararlılığını vurguluyoruz. 'Bu variller buradan kalkıp gidecek' dedik, işte gidiyor. Herkesin çevre duyarlılığı karşısında bize verdikleri destek bizi sevindiriyor. Karadeniz'in bahtının kara olmaması için çalışmalarımız zehirli varillerin gönderilmesiyle sınırlı kalmayacak" dedi.

Karadeniz'de illerin tamamının çöplerini denize döktüğünü anlatan Bakan Pepe, "Bunu biliyorum. Başlattığımız çalışmalar doğrultusunda Trabzon-Rize çöp depolama tesisleri, Kasım ayında açılacak. Samsun tesisleri bitmek üzere. Sinop-Zonguldak tesisleri devam ediyor. Yerel yönetimler çevre konusunda hassas olmalı. Bizim bakanlık olarak iki büyük ortağımız var. Bunlar belediyeler ve sanayicilerdir. Bizimle iyi koordine olurlarsa çevre sorunlarımız o kadar kolay çözülür" diye konuştu.

Zehirli variller konusunda yaşadıkları süreçte İtalya Çevre Bakanı'nın oyalama halini gördüklerini ve kazın ayağının hiç de öyle olmadığını gösterdiklerini açıklayan Bakan Pepe, şöyle devam etti:

"İtalya Çevre Bakanı ile Ankara Havana'da, dünyadaki değişik platformlarda 4-5 kez görüştük. Baktık ki bizi oyalıyor. Onlara kazın ayağının öyle olmadığını gösterdik. Ve variller gidiyor. Türkiye'de çıkardığımız Çevre Kanunu'nun bize ne kadar büyük inisiyatifler verdiğini de görüyoruz. Türkiye, çevrenin korunması açısından yapmış olduğu en son yasal düzenlemelerle uzun yıllardır beklenen çerçeveyi oturtmuştur. Çevre Kanunu bize böyle bir varili yerli veya yabancı kim bırakırsa ona 3 milyon YTL'ye kadar ceza kesme imkanı verdi. Gürültü kirliliği, sahillerde çevre kalitesi, çevreyle ilgili ne varsa elimiz güçlendi. Bu varil benzeri olaylar artık Türkiye'de olmayacak. Bugün de son noktayı koyuyoruz. Türkiye'de yeni bir sayfa açılmıştır."

Zehirle varillerin gönderilmesinden memnun olan vatandaşlar, Bakan Pepe'ye teşekkür etti.

Bafra 2020 Vizyonu Temsilcisi Hamit Genç, varillerin gitmesinin ardından çevre katliamı yapan ve yıllardır Türkiye'ye sıkıntı çektiren İtalya'nın mahkemeye verilmesi gerektiğini ifade etti. Genç, Bakan Pepe'den, Kızılırmak Deltası'nın da kirlilikten kurtarılmasını isteyerek, "Sayın bakanım şimdi sıra Kızılırmak'taki varillerde" yazılı pankart açtı.

Törene, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Sinop Valisi Zeki Şanal, AK Parti Samsun Milletvekilleri Suat Kılıç, Ahmet Yeni, Mustafa Demir, Mehmet Kurt ve Musa Uzunkaya, Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, İl Jandarma Komutanı Albay Serdar Yücel, Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, AK Parti Samsun İl Başkanı Ali Akyüz, İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Bünyamin Karaca, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Genel Müdürü Oğuz Tezmen, Saha-Remondis Proje Sorumlusu Peter Ferdyce, kaymakamlar, ilk kademe ve ilçe belediye başkanları ile köylüler katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title