Haberler

Samsatlı Çiftçiler Devletten Yardım Belkiyor

Samsat ilçesinde kurulan ancak elektrik borcu nedeni ile sulama pompaj istasyonunun devreye sokulması için düzenlenen toplantıda, yetkililerin bir çözüm bulması istendi.
Devlet Su İşleri (DSİ) 203.Şube Müdürlüğü toplantı salonunda...

Samsat ilçesinde kurulan ancak elektrik borcu nedeni ile sulama pompaj istasyonunun devreye sokulması için düzenlenen toplantıda, yetkililerin bir çözüm bulması istendi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 203. Şube Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya DSİ Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, Samsat Kaymakamı İsmail Sündük, Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, DSİ Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü M. Uğur Yıldırım, DSİ 203. Şube Müdürü Hakan Kaya, Samsat İlçe Özel İdare Müdürü Mustafa Kandemir, Samsat Sulama Birliği Başkanı Mustafa Fırat, birlik yönetimi, sulama kanalından faydalanan muhtarlar ile diğer ilgililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DSİ Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, Samsat Suluma Pompaj İstasyonunun 28 bin dekarlık alanı sulamak için kurulduğunu, ancak bu rakamın çok altında sulama yapıldığı ifade etti.

Aydın, "1995 yılından beri DSİ tarafından yapılan sulama projeleri sulama birliklerine devredilmektedir. Yani DSİ sistemi kurmakta ve işletmesini birlikler kanalı ile çiftçilere devretmektedir. Ülkemizde kurulu bulunan 350 sulama birliğinin büyük bir çoğunluğu ne yazık ki zarar etmektedir. Bunun nedenleri arasın sulama bilincinin yeterince oluşmaması, hala damlama veya yağmurlama sistemi yerine salma sulama usulünün tercih edilmesi gibi etkenleri sayabiliriz. Samsat ilçemizde Sulama Birliğinin devlete olan borç hariç, sadece elektrik dağıtım şirketine olan borç 1 milyon 200 bin liradır. Bu borcun silinmesi mümkün değildir. Borcun ödenerek, sulamaya başlanması için çareler aranması gerekir" dedi.

Samsat Kaymakamı İsmail Sündük, sulamanın tekrar yapılabilmesi için başta elektrik dağıtım şirketi olmak üzere bütün ilgililerle defalarca görüştüklerini, elektrik borcu kapanmadan sulamanın yapılamayacağı cevabını aldıklarını belirtti.

Kaymakam Sündük, "Samsat ilçesindeki bütün sorunlarla ilgilendiğimiz gibi sulama sıkıntısıyla da yakından ilgileniyoruz. Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş bu konu ile yakından ilgilenmekte ve çözüm yolları aranmaktadır. Daha önce çiftçilerden para toplanması girişiminde bulunduk ama gerekli hassasiyet gösterilmedi. Bu borcun kapanmaması veya yapılandırılmaması durumunda elektrik abonesinin iptal edilmesi durumu söz konusudur. Bu durum bizleri daha da sıkıntıya sokacaktır. Çiftçilerimizin birlik yönetimi ile birlikte makul bir yol bulmaları gerekiyor" diye konuştu.

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ise yaptığı konuşmasında elektrik maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle güneş enerjisinden faydalanmak için projeler yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Alan, "Bu bölgede özellikle yaz aylarında bol güneş var. Bu bedava enerjiden faydalanmak gerekir. Samsat ilçemiz çok mağdur durumdadır. Verimli arazileri su altında kalmıştır. Bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.

Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat ise yaptığı konuşmasında Samsat ilçesinin mağdur edildiğini, bazı ilçelere cazibeli su verilirken Samsat ilçesinin bu imkandan mahrum bırakıldığını söyledi.

Başkan Fırat, "Samsat ilçesi Atatürk Barajından en çok etkilenen ilçeyken, GAP nimetinden en az faydalanan ilçedir. Vatandaşlarımız mağdur edilmektedir. Devlet desteği olmadan biriken elektrik borcunun ödenmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Samsat Sulama Birliği Başkanı Mustafa Fırat ise çekişmelerin, dedikoduların bir tarafı bırakılarak çözün üretilmesini istedi.

Fırat, "Geçmişi konuşmakla bir yere varamayız. Biriken bu elektrik borcu yüzünden Samsat ilçesi Sulamadan vazmı geçecek? İlçemize yazık ediliyor. Çevre illere göre en pahalı elektriği kullanıyoruz. Sulanabilir arazilerimizin hepsini sulamamakta ve suladıklarımızda ise gereğinden fazla su sarfiyatı yapılmaktadır. Bu nedenle Birlik zarar etmektedir. Geçmiş dönem borcunun kapanmaması için devletten yardım bekliyoruz. Bütün çiftçilerimiz fakirdir. Geçmiş borçtan kurtulmamız durumunda yeniden bu duruma düşmemek için gerekli bütün önlemleri alacağız. Sayın Valimiz ve Kaymakamımız bizlere gerekli desteği sağlamaktadırlar ama bir çıkış yolu bulamıyoruz. 2 bin dönümlük meyve ekilişimiz susuzluktan dolayı kuruma noktasındadır. TUBİTAK'tan bir grup gelerek bölgemizde incelemelerde bulundular. Güneş enerjisinin kullanımı ile ilgili olarak araştırmaları oldu. İnşallah bunu iyi değerlendiririz. Lütfen her kes elini taşın altına koysun. Yoksa bu memlekete yazık oluyor" açıklamasını yaptı.

Daha sonra söz alan bazı çiftçiler ve muhtarlar, çiftçilerin geçmiş dönem elektrik borçlarını kapatacak güçlerinin bulunmadığını, birçok yerde elektrik borcu olmasına rağmen böyle sıkıntılar yaşanmadığını belirterek devletin bu soruna bir çözüm bulmasını istediklerini belirtti. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fırat Adıyaman Mustafa Fırat Samsat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title