Haberler

Şambali, Boyoz ve Lokmanın Coğrafi Tescilinde Sona Gelindi

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir lokması, boyozu ve şambalisine coğrafi tescil işareti alınması için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, “Başvurularımız Resmi Gazete’de yayınlandı, yakında süreç tamamlanacak ve kentimizin hem mutfak hem de kültür hazinesi olan bu değerleri korunmaya alınmış olacak” dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir lokması, boyozu ve şambalisine coğrafi tescil işareti alınması için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, "Başvurularımız Resmi Gazete'de yayınlandı, yakında süreç tamamlanacak ve kentimizin hem mutfak hem de kültür hazinesi olan bu değerleri korunmaya alınmış olacak" dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 8 bin yıllık tarihi olan İzmir'in kültür mirasının sofraları da zenginleştirdiğini belirterek, "İzmir, gerek tarımsal alanların zenginliği, gerek iklim çeşitliliği nedeniyle yöresel ve geleneksel tarzda üretilen gıda ve tarım ürünleri açısından oldukça zengin bir kenttir" dedi. Pek çok gıda ürününün İzmir'le birlikte anıldığına dikkat çeken Demirtaş, bunların başında İzmir Tulum Peyniri, Şambali, Boyoz, Lokma ve Kumrunun geldiğini söyledi. Demirtaş, "Hatta öyle ki İzmir deyince pek çok kişinin aklına ilk önce bunlar geliyor. Oda olarak kentimizin bu çok önemli lezzetlerine coğrafi tescil işareti almak için 2010 yılında çalışmalara başladık. Amacımız, kentimizde üretilen ve İzmir ile özdeşleşmiş bu ürünlerin kaliteli ve standartları bozulmayan üretimini sağlamak. Dünyanın pek çok bölgesi ile özdeş ürünler bu şekilde korunur. Ayrıca coğrafi tescil işareti alınması bu ürünlerimizin tanıtımına ve katma değer yaratılmasına da katkıda bulunacak" dedi.

İşin ustaları ile çalışıldı

Coğrafi işaret alınabilmesi için ürünle ilgili olarak; kullanım biçimi, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri, üretim yeri, coğrafi işaretin türü mahreç işareti ise üretim alanında gerçekleşmesi zorunlu bulunan özellikler, ürünün metodu ve denetleme konularının yer alacağı teknik çalışma ve analizler gerektiğini belirten, Demirtaş, bunun için Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri ile ortaklaşa projeler yürüttüklerini söyledi. İzmir lokması, şambalisi ve boyozunun üretim metodunu belirlerken, bu işte usta isimlerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Demirtaş şöyle konuştu:

"Çok detaylı çalışmalar yaptık. Analizlerle, şambali için boyut, şekil, içerik, sertlik, şurup miktarı, süt kullanılıp kullanılmadığı, şuruptaki şeker miktarı, pişirme işlemlerinin etkinliğini belirleyen renk değerleri ve kabuk miktarı gibi özellikleri saptadık. Şerbet kullanımı İzmir şambalisinin ayırt edici bir özelliği.İzmir lokması için de benzer çalışmalarda bulunduk. İzmir lokması için önemli nitelikler olduğu düşünülen boyut, sertlik, renk, yağ ve şurup içeriği, gözenek yapısını içeren teknik çalışma gerçekleştirdik. İzmir lokması ortası delikli yuvarlak şekli itibariyle Türkiye'nin farklı şehirlerinde üretilen lokma ürününden ayrılıyor. İzmir'le özdeşleşen bir diğer değerimiz, İzmirlilerin kahvaltılarının vazgeçilmezi olan İzmir boyozununda üretim reçetesini hazırladık. İzmir Boyozu, tarih boyunca çok sayıda kültürün etkileşim halinde olduğu kentimizde Osmanlı döneminden beri üretilen ve günümüze ulaşan bir hamur işi. 500 yıllık uzun bir geçmişi bulunuyor." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title