Haberler

Şam: Saddam Hüseyin'e İdam Cezası Verilmesi

Suriye'de Yaşayan Iraklılar, Irak'ın Devrik Lideri Saddam Hüseyin'in İdam Edilmesine Karşı Çıktıklarını İfade Ediyor. Iraklılar, Saddam Hüseyin'in İdam Edilmesinin de, Mezhep Çatışmalarını Körükleyeceğini Düşünüyor.

Suriye'de yaşayan Iraklılar, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesine karşı çıktıklarını ifade ediyor. Iraklılar, Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin de, mezhep çatışmalarını körükleyeceğini düşünüyor.

Irak'ın işgal edilmesinin ardından Suriye'ye kaçan Iraklılar'ın büyük çoğunluğu, Saddam rejimine muhalif olduklarını söylemekle beraber, Saddam'ın asılmasına karşı olduklarını, idam kararının uygulanmasının iç savaşın daha da derinleştireceği endişesini taşıdıklarını ifade ediyor. Irak'ın Necef Kenti'nden Macit El Hilali, "Ben Şii'yim ve Saddam Hüseyin'in idam edilmesine karşıyım. Onun Irak başkanlığına tekrar dönmesini istiyorum. Amerika, Irak'ın bütün doğal kaynaklarına el koydu ve bizi öldürüyor. Bundan dolayı vatanımızı terk etmek zorunda kaldık" dedi. Iraklı Ebu Muhammed de, "Irak'ta güvenlik ve istikrarı sağlayacak bir lider bulacaklarsa Saddam Hüseyin'i idam etsinler. Saddam ne yaptı da, onu idam ediyorlar. Kendileri soruna çözüm buldular mı ki, Saddam'ı idam edecekler" diyerek tepkisini dile getirdi. Iraklı bir bayan "Biz ülkemizde güvenin sağlanmasını ve evlerimize dönmek istiyoruz. Ben bir Müslüman olarak hiçbir Müslüman'ın idam edilmesini istemem. Irak sorununu Amerikalılar çözebilir" diye konuştu.

30 yıl boyunca Saddam rejimi aleyhtarı ve şu anda işgale muhalif Iraklı Aydınlar Topluluğu Genel Sekreteri olan Dr. Fadel Al Rubai, "Saddam Hüseyin'in idam kararı, Amerika'nın Irakta mezhep çatışmasını körüklemeyi öngören planının bir parçasını oluşturuyor. Bu, Iraklılar arasında herhangi bir yakınlaşmayı imkansız kılacak. Saddam Hüseyin'in idam edilmesi, Amerikalılar'ın Irakta ikinci bir hatayı işledikleri anlamına gelir. Ben 35 yıldan beri Saddam rejimine muhalif bir politika izledim. Saddam adil yargılanmadı ve idamına karşıyım" ifadelerini kullandı.

Irak Komünist Partisi-Halk Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Muhammed Cevad Faris ise, "Biz daha önce Saddam rejimine muhaliftik, ama Saddam Hüseyin'in idamına karşıyız. Çünkü gayri meşru bir mahkemede yargılandı. İşgal gölgesinde kurulmuş bir mahkeme" diye konuştu.

Irak'taki istikrarsız ve güvensiz ortamdan kaçan yaklaşık 600 Iraklı'nın Suriye'de yaşadığı biliniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title