Haberler

Sakarya1ekonomi Bakanı Çağlayan'ın Kredi Notu Yükselmesi Yorumu Sp Aynen İsrail'in Yaptığı Gibi Geç...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB+'ya yükseltmesini değerlendirirken, bunun Türkiye için sürpriz olmadığını belirterek Bu bizim için sürpriz olmamıştır.Bu S.P.nin hediyesi olmamıstır.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB+'ya yükseltmesini değerlendirirken, bunun Türkiye için sürpriz olmadığını belirterek Bu bizim için sürpriz olmamıştır. Bu S.P.nin hediyesi olmamıstır. S&P aynen İsrail'in yaptığı gibi geç bir özür dileme olarak kabul ediyorum. S&P. böyle yaparak Türkiye'ye geçmişte yaptığı özrü yerine getirmiştir dedi.

Sakarya'nın metropol ilçelerinden Erenler'de Koç Gurubu tarafından yaptırılacak olan bin 400 kişinin çalışacağı traktör fabrikasının temeli bugün atıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılımıyla gerçekleşen temöl atma töreninin açılış konuşmasını yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, fabrikayla ilgili bilgiler verdi

Mustafa Koç, Türk Traktör'ün hedefinin sektöre desteğini artırmak olduğunu belirterek bunun kendilerini çok heyecanlandırdığını, burada az yakıt üreten, çevreci traktörlerde kullanılan yerli motorları yeniden tasarladıklarını, bu projenin 2014 yılında devreye gireceğini bildirdi. Fiat Industrial COO'su Richard Tobin'ın konuşmasından sonra kürsüye gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine de değinerek şunları söyledi

'ÇİFTE STANDART UYGULAYAN KURULUŞTU'

? Bir kere şunu ifade etmek istiyorum ki, geçmişte te ifade de etmiştim. S&P çifte standart yapan bir kuruluş idi. S&P Türkiye'ye karşı cimri davranırken, diğer taraftan hak etmeyen ülkelere İrlanda'ya, Yunanistan'a ise gayet bonkör şekilde davranıyordu.

Bugün Türkiye yapmış olduğu not artışı bizim için sürpriz olmamıştıd. Aslında Türkiye'nin hak ettiği bu not ta değildir. Türkiye daha fazla not hakeden bir ülkedir. Bugün Dünyada ekonomisi örnek gösterilen bir ülkedir. Bugün Türkiye Avrupa Birliği'nin 23 ülkesinin ekonomiyle ilgili verilerinden önemli bir konuma gelmiştir. Bugün Türkiye kamu borçlarının milli gelire oranında 23 Avrupa ülkesini geride bırakmış bir Türkiyedir. Bugün Türkiye bütçe açıklarında Avrupa'nın 21 ülkesini geride bırakmıs bir Türkiye'dir. Şükürler olsun bugün devletin bütün ekonomik göstergelerinde olumlu bir noktaya gideceksiniz . Yatırımlarına devam edeceksiniz. İhracatının yüzde 50'sini yaptığınız Avrupa pazarlarında yaşanan sıkıntıya kafa tutacaksınız.

'İSRAİL GİBİ GEÇ GELEN ÖZÜR'

Bakan Çağlayan konuşmasında Türkiye'nin kredi notunun yükselmesini İsrail'in Mavi Marmara Saldırısından 3 yıl sonra Türkiye'den özür dilemesine benzerek şöyle devam etti

" Bakın Avrupa ekonomilerinin geriye gittiği, küçülme hesaplarının yapıldığı bir ortamda şükürler olsun Türkiye Avrupa'nın hızlı büyüyen bir ekonomiye, göstergeye sahiptir. ve böyle bir ortamda Avrupa'nın adeta Türkiye'ye muhtaç olduğu, Avrupanın ekonomik krizden çıkış yolu olarak Türkiye'yi gösterdigi bir ortamda S&P nin verdiği bu not Türkiyeye hak ettiği not değildir. Türkiye daha yüksek notu haketmektedir. Bugün Türkiye'yi Hırvavistan, Macaristan'dan da aynı notta puanda tutmak haksızlıktı. Çok kısa sürede ümit ediyorum ki Türkiyenin ekonimik gerçeklerini görerek yeniden notlarını gözden geçirmeye davet edilyorum. Bu bizim için sürpriz olmamıştır. Bu S&P.nin hediyesi olmamıstır. S&P aynen israilin yaptığı gibi geç bir özür dilemis olarak kabul ediyorum. S.P. böyle yaparak Türkiye'ye gecmişte yaptığı özrü yerine getirmiştir.

'KIBRIS RUM KESİMİNİN HER YERİ TİCARET OLSA'

Bakan Çağlayan Avrupa Birliginin Gümrük anlaşmasıyla ilgili olarak Türkiye'ye yaptığı uygulamanın da nedeninin geçmiş hükümetler olduğunu söyleyerek ??18 yıl önce Avrupa Birliğine gümrük birliği anlaşması yapmış bir ülkeyiz. Gümrük Birliği anlaşması başladığında Ankara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı idim. O yıl uygulamaya girdiğinde malesef dönemin hükümeti büyük bir yanlışlık yaparak 3. ülkelerle yapılacak anlaşmalarda taraf olmasını engellemiştir. dedi. Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü.

'BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR'

" Niyetim kimseyi suçlamak degildir. Türkiye'ye geçmişte yapılan hatayı çok ağır şekilde ödettiriyorlar. Bu Avrupa Birliği'nin samimi olmayan iki yüzlü tavrının net göstergesidir. Avrupa birliği yüzde 1.5 büyüdü. Türkiye 8.5 büyüdü. Türkiye AB Ülkesi olsa bundan kazançlı çıkan AB olacaktı. Ama bugün geçmişte bir Güney Kıbrıs Rum Kesimi tarafından yapılan hatanın bedelini maalesef uzun yıllardır ödüyoruz. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bırakın bıçağı kemiğe iliğe dayanmıştır. Türkiye'ye vize uygulayan, serbest dolaşımı elinden alan Avrupa Birliği yetmemiş gibi şimdi serbest ticaret anlaşmalarında maalesef kapsam dışı bırakıyor. Dönemin hükümetinin sözcüleri,' biz buna neden imza atmadık. Güney Rum Kesimi bir gün Avrupa Birliği'ne üye olacaktı. Biz de Rum Kesimisiyle ticaret yapmak zorunda kalacaktık? diyorlar. Arkadaşlar böyle bir gerekçeye gülemiyorum. Bugün Güney Kıbrıs Kum Kesiminin her yeri ticaret olsa kaç yazar. Bugün Güney Kıbrıs 10 milyar Avro bulamadığı için 10 gündür bankaları kapalı. Bugün Güney Kıbrıs Rum Kesiminin toplam ticaretinin evelallah Koç Grubu 2-3 katını yapar seviyeye gelmiştir. Bir Güney Kıbrıs Rum kesimini toplasanız bir Koç Grubu yapmıyor. ve böyle bir ortamda geçmişteki bu hatadan dolayı Avrupa Birliği bugün Meksika Güney Afrikaya Cezayir ile serbest ticaret anlaşması yaparak bu ülkelerin ürünlerini ülkemize gümrüksüz girmesini sağlamış ancak bizim bu ülkelerle bizimle ticaret yapmasını sağlamıştır. Ama bu ülkeler bizimle serbest ticaret anlaşması yapmaya yanaşmamıştır. Ellerine önemli bir koz geçmiştir.. Bu haksızlıktır. Bu ticarette haksız rekabettir. Aynı Avrupa Birligi defalarca bu haksızlığı dile getirmemize rağmen anlaşma yaptığı ülkelere Türkiyenin taraf olmasını maalesef söylememektedir.

Avrupa Birliği ile yaşanan sorunun çözümü için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama'ya mektup yazdığını da söyleyen Çağlayan ??Ümit ediyorum ki Avrupa Birliği'nin bu haksız davranışına ABD seyirci kalmayacaktır. Bu noktada Sayın Başbakanımız Sayın Obama'ya bu konuyla ilgili Türkiye'nin hassasiyetini gösteren bir mektup gösterdiler. Önümüzdeki aylarda Başbakanımızla birlikte ABD seyahati olacak. Sayın Başbakanımız bunu en iyi şekilde Obama'ya aktaracaktır. dedi.

Konuşmaların ardından, tÜRK Traktör Fabrikası'nın temeli Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Vali Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zaki Toçoğlu, Fiat Industrial COO'su Richard Tobin,

TürkTraktör Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Turgay Durak, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul ile birlikte atıldı.

GÖRÜNTÜLER GEÇİLİYOR

ZaferTOKUŞ- Aziz GÜVENER ADAPAZARI (Sakarya) DHA

===================================================

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çağlayan Türkiye Sakarya İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title