Haberler

Sakarya: Sapanca Gölü, Bataklık Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (Adasu) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nde Su Seviyesinin Tehlike Sınırında Olduğuna Dikkat Çekerek, Seviyenin 1 Metre Kadar Düşmesi Halinde Gölün Bataklığa Dönüşebileceği Uyarısında Bulundu.

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nde su seviyesinin tehlike sınırında olduğuna dikkat çekerek, seviyenin 1 metre kadar düşmesi halinde gölün bataklığa dönüşebileceği uyarısında bulundu.

ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nün dünyanın kendi kendini yenileyen tek gölü olduğuna, ancak gölden su tüketiminin artması ve gölün yeterince beslenmemesi nedeniyle su seviyesinin hızla azaldığını kaydetti.

Sapanca Gölü'nün bataklık olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Keleş, "Sapanca'daki su seviyesi hızla düşüyor. Kış mevsiminde olmamıza rağmen su 33 metre olması gerekirken 31 metrenin altında. Bu da gölün kıyıdan 10-15 metre çekilmesi anlamına geliyor. Tabi bunun nedeni de su tüketiminin fazla olmasına karşılık, gölün yeterince beslenmemesinden kaynaklanıyor. Gölü besleyen derelerdeki su seviyesinin az olması, yetersiz yağışlar en büyük etken. Göldeki su seviyesinin 31 metrenin altında olması gölün tehlike sınırına geldiğini gösteriyor. Eğer su seviyesi 29 metreye düşerse, göl bataklığa dönüşebilir. Şu anda da Sapanca Gölü, yavaş yavaş buna doğru gidiyor. Bu nedenle acil önlem alınması gerekiyor" dedi. Keleş, gölün korunmasıyla ilgili olarak bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduklarını da söyledi.

ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş, kağıt üzerinde Sapanca Gölü'nden yıllık 120 milyon metreküp su alındığının göründüğünü, bu rakamın diğer etkenlerle birlikte 130-140 milyon metreküpe ulaştığını kaydetti.

Devlet Su işleri Müdürlüğü (DSİ) verilerine göre ise 16 dere ve yer altı kaynağı ile beslenen Sapanca Gölü'nün su verimliliği yıllık minimum 120 milyon, maksisum ise 130 milyon metreküp. Buna karşılık gölde su kullanımı ise bu rakamın üzerinde. DSİ verilerine göre İzmit Tüpraş Sapanca Gölü'nden yılda 40 milyon metreküp su çekerken, Adapazarı ise içme suyu olarak gölden 50 milyon metreküp su alıyor. SEKA'ya yıllar önce tahsis edilen 30 milyon metreküp suyu ise İzmit Büyükşehir Belediyesi kullanıyor.

Sapanca Gölü'nde yaşanan azalma göl kıyısından da rahatlıkla görülebiliyor. Sapancalılar ise daha önce de göldeki su seviyesinin azaldığını ancak hiç bu kadar çok olmadığını söyleyerek, "Yaz aylarında bile göl bu kadar çekilmemişti. Aralık ayındayız, yağmur hatta kar yağmasına rağmen göldeki su seviyesi artmadı. Bilakis azaldı" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title