Haberler

Sakarya: Sakarya Tarım İl Müdürlüğü'nden Fındık Hasadı Uyarısı

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, fındık üreticilerini hasat konusunda uyararak, "Aflatoksinli fındık ihracata büyük zarara yol açıyor" dedi.

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, fındık üreticilerini hasat konusunda uyararak, "Aflatoksinli fındık ihracata büyük zarara yol açıyor" dedi.

Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, fındık üreticilerinin aflatoksinsiz (küf) ve kaliteli fındık elde edebilmeleri için fındık üretiminin son halkası olan hasat ve harmanlama işlemlerinin tekniğine uygun olarak yapılması gerektiğini kaydetti. Sakarya'da tarımsal üretim ve ihracatında önemli bir yeri olan fındığın hasadına başlanıldığını kaydeden Çakar, ihraç edilen fındıkların aflatoksin nedeniyle iade edilmesiyle tüm dünyada kalitesiyle bilinen fındığın itibarının zedelendiğini vurguladı. Aflatoksinli fındığın ihracatta büyük zararlara yol açtığını ifade eden Çakar, üreticilerin şu noktalara dikkat etmelerini istedi:

"Fındık zamanında hasat edilmeli. Naylon çuvallarda bekletilmemeli. Harmana kalın serilmemeli. Toprak ve rutubetle temas ettirilmemeli. Yağmurdan iyi koruyup kısa sürede kurutulmalı, jüt çuvallarda serin, kuru ve havadar depolarda saklanmalıdır."

Çakar, daha kaliteli ürününün daha çok kazanç sağlayacağını belirterek, çürümeyi, küflenmeyi ve dolayısıyla aflatoksini engellemek için yapılan her uygulamanın kaliteyi artıracağını söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title