Haberler

Sakarya: "dünyada Ve Türkiye'de Asılsız Ermeni Soykırımı Yalanı" Konulu Konferans

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermeniler'in siyasi yönden kazandıklarını kaybetmek ve gerçeğin ortaya çıkması korkusuyla Osmanlı arşivlerinden uzak durduğunu söyledi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermeniler'in siyasi yönden kazandıklarını kaybetmek ve gerçeğin ortaya çıkması korkusuyla Osmanlı arşivlerinden uzak durduğunu söyledi.

Anadolu'da Türkler'e Uygulanan Katliamı Araştırma Derneği (ATUKAD) tarafından Adapazarı Ahmet Faik Abasıyanık Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Asılsız Ermeni Soykırımı Yalanı" konulu konferansa katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ermeni konusuyla ilgili Osmanlı arşivlerinin açık olduğunu belirten Halaçoğlu, isteyenin arşivlerden araştırma yapabileceklerini kaydetti. Ermeni meselesiyle ilgili açılan 1 milyon Osmanlı arşivine ilgi olmadığını kaydeden Halaçoğlu, "Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından Ermeniler'i doğrudan alakadar eden 1 milyon arşiv belgesi okuyuculara, araştırmacılara açılmıştır. Hatta bunlardan büyük bir çoğunluğu internete kondu. Şu an dünyanın herhangi bir ülkesinden herhangi bir araştırmacı geldiği gün Osmanlı arşivinde araştırma yapabilecek konumda. Araştırma olmaması bu konunun tamamen siyasallaştırılmış olduğunu gösteriyor" dedi. Ermeniler'le ilgili belgelerin genel tasnifinin 1987'den itibaren başladığını kaydeden Halaçoğlu, "1994-95 yılında tümüyle tamamlandı. Bütün araştırmacılara açıldı. Osmanlı arşivlerine ilgi çok fazla. 100-150 kişi Osmanlı arşivlerinde araştırma yapıyor. Fakat Ermeni meselesi konusunda yabancı bilim adamlarından çok fazla bir rağbet yok. Geçenlerde bir Ermeni geldi ve çalışma yaptı. Genel itibariyle ABD'den bazı araştırmacılar hariç gelip kimse araştırma yapmadı. Osmanlı arşivleri zengin olmasına rağmen araştırmacıların buna fazlaca rağbet etmemeleri konunun tamamen siyasallaştırılmış olduğunu gösteriyor" diye konuştu. Halaçoğlu, aslında Ermeniler'in konuyu bildiklerini ifade ederek, "Siyasi alandaki kazanımları kaybetmek istemiyorlar. Ayrıca bu konuyu araştırmaya girmeleri, bu iddialarından vazgeçmek anlamına gelir. Onların derdi bilimsel doğru bir sonuca ulaşmak değil" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin hiçbir zaman Ermeni meselesini kabul etmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını kaydeden Halaçoğlu, "Zaten olmayan bir şeyi kabul edemeyiz. AB'ye girmek ya da başka bir birliğe girip girmemek önemli değil, girmeyiz yani. Ermeni meselesini kabul etmemiz yüzde 100 isteniyorsa girmeyiz. Veya onların bizi almak ihtiyaçları yoksa almasınlar. Böyle bir şeyi kabul etmemiz söz konusu olmaz çünkü bu kabul edilemez. Çünkü soykırım denilen şey dünyanın en adi suçu, insanlık ayıbı. Bir topluluğu, bir milleti, bir cemaati dünyada ortadan kaldırmak anlamına geliyor. Osmanlı'da 624 yıldır yaşayan topluluklar ne dinini ne dilini ne de kültürünü kaybetmedi. Bugünkü varlıklarını da Osmanlılar'a borçlular. Fransızlar 130 yıl kaldıkları Cezayir'de halkın dilini değiştirdi ve Fransızca resmi dil haline geldi" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title