Haberler

Sakarya'dan Gelen Böbrek İçin 3 Böbrek Hastasının Umutlu Bekleyişi

Sakarya'nın Kocaali İlçesinde Geçirdiği Trafik Kazası Sonrasında Kaldırıldığı Sakarya Devlet Hastanesi'nde 5 Gün Komada Kaldıktan Sonra Beyin Ölümü Gerçekleşen 30 Yaşındaki Bir Çocuk Babası Ayhan Okur'un Kendisi ve Ailesinin İsteği Üzerine Organları Bağışlandı. Okur'un Böbreklerinden Biri Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine Getirildi.

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonrasında kaldırıldığı Sakarya Devlet Hastanesi'nde 5 gün komada kaldıktan sonra beyin ölümü gerçekleşen 30 yaşındaki bir çocuk babası Ayhan Okur'un kendisi ve ailesinin isteği üzerine organları bağışlandı. Okur'un böbreklerinden biri Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi.

Hastane doku örneklerinin uyduğu 3 böbrek hastasını son kontroller için hastaneye davet etti. Yapılan son kontrollerden sonra 3 böbrek hastasından birine böbrek nakli gerçekleştirilecek.

Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Klinik Şefi operatör Doktor Mehmet Yıldırım, gece ünitelerinin doktoru olan Tamer Sağıroğlu'nun ameliyata katılıp böbreği çıkardıklarını belirtti. Gece saat iki sularında böbreğin hastaney geldiğini ve "Gece doku analizlerine başladık. Doku testleri Florance Nightingale Hastanesi'nde yapıldı. Bize sonuçlar sabah saat 8 gibi geldi. Doku uyumuna göre hasta havuzumuzdan 5 hasta bulduk. Onlara ulaştık ancak iki tanesi medikal problemler çıktığı için bize üç hasta ulaştı. Örnekleri alındı. Kan örnekleri Çapa'ya gidecek. Yapılan tetkikler sonrasında seçilen bir hastaya nakil yapılacak" dedi. Hastalardan birinin dişi çürük olduğu için naklin gerçekleştirilemeyeceğini hatırlatan Yıldırım, Türkiye'de organ bekleyen belli merkezlere müracat etmiş bütün hastaların, o merkezlere belirlenen belli aralıklarda gidip kontrollerinin yaptırması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Özellikle ameliyat sonrası çok yoğun savunma sistemlerini baskı altına alan ilaçlar kullandığımız için en çok korktuğumuz enfeksiyonlar yani halk dilinde iltihaplar bizi ürkütür. Özellikle diş çürükleri bunun için çok önemlidir. Ağız ve diş bakımına önem vermeleri gereklidir. En önemlilerinden bir tanesi yine midelerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Gastroskopi dedeğimiz ışıklı optik bir cihazla midelerine bakılıp, gastirit, ülser var mı diye kontrollerinin yapılması gerekir " diye konuştu.

BÖBREK NAKLİ BEKLEYEN ÇİFTİN EN BÜYÜK HAYALLERİ BİR KIZ ÇOCUĞU SAHİBİ OLMAK

Doku örneği uyan hastalardan Şefika Kaya (34), hastanenin diyaliz merkezine gelerek diyalize girdi.

7 yıldır böbrek hastası olan Kaya, çok sevindiğini haberi evinde sabah öğrendiğini söyledi. Heyecanlı olduğu görülen Kaya, "Evlendikten 2 yıl sonra böbrek hastası oldum. Hasta olduğum için çocuk sahibi olamıyorum. En büyük isteğim bir kız çocuğu sahibi olmak" dedi. Diyalizde olan Kaya'ya doktor Mehmet Çobanoğlu'da elini tutarak destek verdi. Doktor Çobanoğlu, Şefika ve Rasim Kaya çiftinin birbirlerine aşık olduğunu en büyük isteklerinin bir çocuk sahibi olmak olduğunu söyledi. Doktor Çobanoğlu, Türkiye'de organ nakline son dönemde ilginin biraz daha arttığını kaydetti.

6 yıldır böbrek hastası olan üniversite öğrencisi Sabahattin Gümüş (24), "Son günlerde haftanın 3 günü diyalize girmem gerekiyor. Bu nedenle üniversite eğitimini dondurdum. Zorluklar yaşıyorum. Diyalizden çıktıktan sonra beyniniz bile uyuşuyor. Ümidim yok. Çok telefon geldi organ nakli için ama olmadı. Kendime ümit vermiyorum hayal kırıklığına uğramamak için" dedi.

Eşini çok sevdiğini dile getiren Rasim Kaya ise, en büyük isteklerinin bir kız çocuğu sahibi olmak olduğunu söyledi.

11 yıldır böbrek hastası olan ve 3 yıldır böbrek nakli beklediğini dile getiren Emine Şenkal (36), uygun doku örneğini alınca telaş içinde Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne koşarak geldi. Heyecanı ve telaşı yüzünden okunan Şenkal, Avcılar'dan Kartal'a geldiğini söyledi. Nefes nefese kalan Şenkal, "Sabah öğrendim. Diyalize girdiğinde öğrendim. Diyalizini yarım kesmişler. İnanamıyorum. Bir yere gidip kalamıyorsunuz. Bağımlısınız. Belli günler girmek zorundasınız. Diyalizden çıkınca ölü gibi oluyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title