Haberler

Sakarya Bosna Gecesine Yoğun İlgi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Bosna'da barışı sağlamak ve korumak felsefesi ile kurulmuş olan Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği'nin 20.kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Elmas Hotel'de "Bosna Barışı"...

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Bosna'da barışı sağlamak ve korumak felsefesi ile kurulmuş olan Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği'nin 20. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Elmas Hotel'de "Bosna Barışı" gecesi gerçekleştirildi.

Geceye, Dışişleri Eski Bakanı Hikmet Çetin, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, CHP Milletvekili Faik Tunay, AK Parti İl Başkanı Recep Uncuoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Bosna Savaşı Komutanı Şerif Patkoviç, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş,

Gazeteci Yazar Süleyman Gündüz, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak, Hüseyin Kansu ve çok sayıda davetli katıldı.

Bosna Barışı gecesinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Behiye Çark, "Derneğimizin 1993 yılında yapmış olduğu önemli bir çalışmayı burada vurgulamak istiyorum. Derneğimiz ve şubemiz, Ankara görevlilerinde yoğun çalışmaları, Ankara Belediyesi'nin mali katkıları ile 150 kişinin üstünde çeşitli ülkelerden bilim, siyaset, kültür, basın mensuplarının katılımı ve belediyenin yoğun ilgisi ile uluslararası Bosna Hersek Kongresi yapılmıştır. Burada ki çalışmalar ve konuşmalar kitap haline getirilerek yayınlanıp dağıtılmıştır ve bu çalışmalarımızdan dolayı hem Sakarya Bosna Hersekliler Derneği'nin hem de Ankara Şubemizi gönülden kutluyor ve teşekkür ediyoruz. Bosna Hersek, dondurulmuş sorunların ülkesi, hoşgörünün öteki yakası. Bosna'nın çeşitliliği ve farklı kültürleri hem büyük bir zenginlik hem de acı sorunların da kaynağı olmuştur. Bosna kültürünün bin yıllık geçmişi, çatışmalar, katliamlar ve sürgünlerdir. Bosna Barışı'nı sağlamak ve korumak için kurulan derneğimize 20 yıl boyunca desteklerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyor, bu gecede çok değerli misafirlerimizle bir arada olmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Behiye Çark'ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Gazeteci Yazar Süleyman Gündüz, "Merhum Aliya bu kürsüde olsaydı eğer konuşmasına şu cümlelerle başlayacaktı. 'Yüce Allah'a hamd ediyorum. Tarihimizi kanımızla yazdık. Evlerimiz yakılıp yıkıldı. Düşmanlarımız mert değildi. Alçakça katliamlar yaptılar. Dünya yapılan katliamları şimdilerde ortaya çıkartılan toplu mezarlardan anlamaktadır. Keşke Bosna Barışı'na katkı sağlayan herkesi bu salona çağırabilseydik" diyerek Aliya'nın dilinden onun cümlelerini içeren konuşmasının sonunda Gündüz, "Biz bu etkinliği devam ettireceğiz. Bosna sadece Bosnalıların davası değildir. Tüm dünyada hak ve adalet arayanların davasıdır." dedi.

Türkiye - Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Muzaffer Güneş ise Bosna Hersek Türkiye ilişkilerini içeren konuşmasında savaş yıllarında verilen desteklerden ve derneklerin o dönemdeki faaliyetlerinden bahsetti. Güneş, "1992 yılından günümüze kadar Bosna'ya gönül vermiş herkese şahsım ve federasyonum adına gönülden teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak selamlama ve teşekkür konuşması gerçekleştirirken Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, Bosna'ya yapılan seyahatlerin Bosna'ya verilen en büyük desteklerden biri olduğunu belirterek, "Bosna'ya gelirken kalabalık gelin." dedi. Dışişleri Eski Bakanı Hikmet Çetin ise Aliya İzzetbegoviç ile olan anılarından söz ettiği konuşmasının sonunda, "Hangi görevde olursam olayım Bosnalılara yapılacak bir katkıyı hiç düşünmeden yerine getirmeye hazırım. Bosna Barışı'na büyük katkı sağlayan ve bana bu güzel gecede konuşma fırsatı veren dernek yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise konuşmasında Sakarya'nın hoşgörü ve kardeşlik kenti olduğunun altını çizdi. Başkan Toçoğlu, "Sakarya, Balkanlardan, Kafkaslardan, Anadolu'nun çeşitli coğrafyalarından gelip yurt belleyen insanların barış ve huzur içerisinde yaşadığı müstesna bir kentimizdir. Bütün gelişmiş medeni dünyanın gözleri önünde tarihin en büyük katliamlarından Bosna'da yaşananların üzerinden henüz 20 yıl geçti. Bugün hala Bosna'da yaşanan acıları kalbimizin derinliklerinde hissediyoruz. Bugün Bosna'ya gittiğimizde oradan yaşananların şiddetinin izlerine şahit oluyoruz. Bosna'da yaşanan acıları Boşnak kardeşlerimizden dinlediğimizde bizler insan olarak utandık. Bir insanın bir gecede yıllarca birlikte yaşadığı komşusuna karşı nasıl düşmanca bir kine büründüğünü Bosna'da hep birlikte gördük. Rabbim tüm insanlığa bir daha böyle talihsiz acılar yaşatmasın. Yeryüzünün neresinde olursa olsun mazlumun yanında zalimin karşısında olmayı emreden bir inancın temsilcileri olarak bizler Bosna ve tüm dünya için refah ve mutluluk diliyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz Bosna Barışı etkinliği için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Diliyoruz ki kardeşlik bağlarımız her geçen gün daha da güçlensin. Diliyoruz ki yeryüzünün her köşesinde barış hakim olsun" ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Faik Tunay, "Sadece bir şeyi vurgulamak istiyorum. 1463 Fatih Sultan Mehmet Han Bosna'yı fethediyor ve Fransız Rahipleri korumak adına bir ferman yayınlıyor. İşte biz böyle ecdadın torunlarıyız. 90'lı yıllarda Avrupa'nın göbeğinde insan haklarından, demokrasiden nutuklar atan dünyayı tersten yermeye çalışan Batılılar bizim karşımızda konuşamazlar çünkü yıl 1463 bizim ecdadımız bizim atalarımız Hıristiyanlığı korumak adına bir ferman yayınlıyor ve bu ferman hala hepimizi aradan yüzyıllar geçmesine rağmen gurur meselesi olarak taşıdığımız bir ferman. Kin ve nefret duygularımızı içimizden atacağız ama geçmişte yaşananları da asla ve asla unutmayacağız. Bosna yalnız Bosna'nın yalnız Türkiye'nin değil bütün İslam aleminin ulusal davasıdır " şeklinde konuştu.

Gecenin sonunda Bosna Barışı'na katkıda bulunanlara plaket takdim edildi. Bosna Barışı gecesi, Boşnak sanatçı Lejla Jusic konseri ile sona erdi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Saraybosna Adapazarı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title