Haberler

Şair Cemal Süreya'nın Vefatının 26. Yılı

Şair Cemal Süreya, ölümünün 26'ıncı yılında İstanbul'da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Şair Cemal Süreya, ölümünün 26'ıncı yılında İstanbul'da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Cemal Süreya Kültür Sanat Derneğince Kadıköy Barış Manço Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Cemal Süreya'nın eşi Zuhal Tekkanat, programa gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti belirtti.

"Ne kadar güzel, Cemal'i sevdiğiniz belli oluyor. Cemal'i de geriye kalan ve biraz zorlu bir yaşamı sürdüren ben de sizleri onun kadar seviyorum" diyen Tekkanat, eşiyle 1967 yılında tanıştığını belirterek, evlilik süreçlerini anlattı:

"Cemal Süreya ile 6 ay bir arkadaşlığımız oldu. Sonra yıldırım nikahı ile evlendik. Tanışmamız edebiyat aşkı yüzünden gerçekleşti. Ben şiire düşkün bir insandım. Onunla tanışmadan önce Yelken dergisini çıkarıyordum. O da Papirüs dergisini çıkarıyordu. Daha sonra dergiyi bırakıp Cumhuriyet gazetesi sanat muhabirliğine girdim. Orada da iş yerlerimiz yakın olduğu için görüşmelerimiz sıklaştı ve Cemal Süreya 'sayın matmazel, madam. Ne kadar güzelsiniz. Benimle evlenir misiniz?'diye bir soru yönettiğinde ben çok bozuldum, şaşırdım."

Eşinin evlilik teklifine hemen cevap istediğini vurgulayan Tekkanat, "Evlilik teklif ettiğinde eğer düşünseydim böyle olmazdı, o an bir laf söyledim, geçmiş gün unuttum ama o üsteledi ve valla beni kaptı. Çok da isteyenim vardı" ifadelerini kullandı.

Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Başkanı Seyyit Nezir de "Türkçe olağanüstü dostluk dilidir ve Cemal Süreya şunu der. 'Türkçe'den bir kıl koparacaksın, görürsün ki içinde dünyalar akar ama acısını da dile getirir. Yiğidi öldür hakkını yeme. 'Yunus ki süt dişleriyle Türkçe'nin' şiirinde de yönelişini çok açık belirler, poetik ve politik bir tavıra dönüştürür."

Şair İnci Ponat da Cemal Süreya'nın şiirlerinde kadınların yalnızca aşk imgesi olarak yer almadığını dile getirerek, "Ezilen, horlanan, sömürülen kadınların da şiirini yazmıştır. Cemal Süreya ve o kadınlar aşık olunan kadınların aksine kusurlu görünümleriyle etkilemiştir şairi" ifadelerini kullandı.

Hüseyin Alemdar, Fügen Kıvılcımer, Melahat Babalık, Yelda Karataş, İkbal Kaynar ve Engin Turgut'un şairin şiirlerini seslendirdiği etkinlikte, Zuhal Tekkanat'a, plaket verildi.

Etkinlikte, yönetmen Ayben Altunç'un hazırladığı Cemal Süreya'nın hayatından kesitler anlatan belgesel davetlilere izletildi. Opera sanatçısı Ufuk Karakoç ise şairin sevdiği türkülerden oluşan konser verdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Barış Manço İstanbul Kadıköy Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title