Haberler

Said Nursi'nin Psiko-Biyografisini Yazdı

Güncelleme:

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın ''Çağın Vicdanı Bediüzzaman'' isimli kitabı Nesil Yayınları'ndan çıktı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın, Said Nursi'nin hayatını psikolojik açıdan ele alan kitabı, ''Çağın Vicdanı Bediüzzaman''Nesil Yayınları'nda çıktı.

Kitapta Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatını, tezini, getirdiği akılcı yaklaşımları, bilimsel ispat yöntemini nasıl kullandığının işlendiğini ifade eden Tarhan, Bediüzzaman'la ilgili yazılmamış şeyleri aktarmaya çalıştığını söyledi.

ESERLERİ 50 YILDA 50 DİLE ÇEVRİLDİ

Kitabın bir ''psiko-biyografi''olduğunu dile getiren Tarhan, ''Bediüzzaman; ruhun bekası, ölüm ötesi hayat gibi insanların anlamakta zorlandığı meseleleri, akılcı, ispatçı ve bilimsel bir biçimde aktarmayı başarmış bir insan. Onca işkenceye, tahrike, tecride rağmen Türkiye'yi terk etmemiş, ağaçların üzerinde, kırlarda, bayırlarda, hapishanelerde eserler vermiş. Eserleri, 50 yıl geçmesine rağmen 50 dile çevrilmiş''şeklinde konuştu

Prof. Dr. Tarhan, Said Nursi'nin, döneminde çok yanlış anlaşıldığını, ciddi bir propaganda kurbanı olduğunu, 18 kez zehirlenmesine rağmen davasından yılmadığını anlattı.

"PROVOKASYONLARA GELMEDİ"

''Bediüzzaman, psikolojik savaşın kurbanı olmuş bir insan''diyen Prof. Dr. Tarhan, Said Nursi'nin psikolojik savaşı çok iyi fark ettiğini ve bunun hiçbir zaman kurbanı olmadığını, hayatının çoğunluğunun hapishanelerde geçmesine rağmen hiçbir zaman kurulu düzene karşı olmadığını, provokasyonlara gelmediğini de özellikle belirtti.

Said Nursi'nin, varoluş bunalımına giren çağ insanının içinde bulunduğu bunalımdan nasıl kurtulacağını ve bunu yaparken nasıl akıl yürütme yöntemlerini kullanabileceğini anlattığını ifade eden Prof. Dr. Tarhan, sözlerine şöyle devam etti:

"KEŞFEDİLMEMİŞ BİR HAZİNE"

''Onu incelerken keşfedilmemiş bir hazinede buldum kendimi. Yabancı bir gezegende dolaştığımı hissettim. Çağ insanını ve sorunlarını ve çıkış yollarını, bilimsel akıl yürütme yöntemlerini nasıl kullandığını fark ettim.Mesela, 'hiperaktivite'nin bir 'öcü'ye dönüştürüldüğü günümüzde, 'hiperaktif' bir kişilik olarak Bediüzzaman'ın, bu yaratılış özelliğini nasıl bir kazanıma dönüştürdüğünü öğreniyoruz.

Bediüzzaman Said Nursi'nin, egosunun peşinde koşmak yerine, egosunun önüne koyduğu aşkın bir idealin peşinde nasıl kendi benliğini aşabildiğine dair tespitler, yine bu açıdan dikkat çekici.

Bediüzzaman'ın duygusal okuryazarlığı, yenilik ile geleneği buluşturmayı sağlayan duygusal ahengi ve bütüncül yaklaşımı, farklı kişilikleri ortak amaç için bir araya getirebilme yeteneği, bu yeteneği sağlayan manevî ve duygusal liderliğinin arka planına dair analizler son derece dikkat çekici. Bediüzzaman'ın eserleri, pozitif bilimlerle uğraşanların da rahatlıkla anlayabileceği tarzda yazılmış.

"DİNÎ HAREKET DEMEK ONU SINIRLANDIRIR"

Said Nursi'nin başlattığı hareketin sadece dinî bir hareket olmadığını söyleyen Prof. Dr. Tarhan, kitapta özellikle onun, benlik konusuna yaklaşımına ve paralelinde benlik, nefis, irade, akıl ve kalp arasında kurduğu ilişki ve dengeye dair açılımlarına dikkati çektiğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Nevzat Tarhan Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title