Haberler

Sahte Hak Ediş Raporları Düzenlendiği İddiası

Menfaat Sağlığı İddiasıyla Hakkında Dava Açılan Şirket Yetkilisi Beraat Etti.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) kongre ve kültür merkezinin inşaatında yapılan işin karşılığında gerçeği yansıtmayan hak ediş raporları düzenlettirerek menfaat sağlığı iddiasıyla hakkında dava açılan şirket yetkilisi beraat etti.

Adana 6. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, üniversitedeki inşaatta 400 bin liralık imalat yapılmasına karşın 1 milyon 470 bin liralık hak ediş raporu düzenlettirdiği iddiasıyla hakkında "edimin ifasına fesat" suçu işlediği iddiasıyla hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istenen şirket yetkilisi Hasan Akan ile davaya taraf olma talebinde bulunan Cumali Kurtar hazır bulundu.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, iddiaya ilişkin işlemleri, üniversitenin Strateji Daire Başkanlığı ve ilgili daire başkanlığının birlikte yürüttüğünü söyledi.

İhaledeki hak ediş aşamalarıyla ilgili kendisinin bilgisinin olmadığını belirten Akınoğlu, ifadesini şöyle sürdürdü:

"Mahkemenin yazısı üzerine yaptığım incelemede, kongre merkezi ile ilgili eksik imalata rağmen ödeme yapıldığı iddia olunmaktadır. Bu hak edişler, geçici hak ediştir. Müteahhidin işi üstlenmesinde sözleşme bedeli üzerinden yüzde 6'lık bir teminatı bulunmaktadır. Dolayısıyla bir zarar söz konusu değil. Benim müteahhide veya bir başkasına işin hızlandırılması için talimatım yok. Genel olarak işin hızlandırılması ile ilgili talimatım vardır, ancak bu şekilde bir işlem yapılmasını talep etmedim."

Müşteki Cumali Kurtar da Akınoğlu'nun beyanlarını kabul etmediğini söyledi.

Mahkeme başkanı, duruşma sonunda sanık Hasan Akan'ın suç işlemek kastıyla hareket etmediği anlaşıldığından beraatine karar verdi.

-SANIK HASAN AKAN'IN SAVUNMASI-

Sanık Hasan Akan, önceki duruşmada yaptığı savunmada, üniversitedeki kongre ve kültür merkezi inşaatı devam ederken, biten bölümleri ile ilgili üç adet hak ediş düzenleyip bu bedelin bir kısmını aldığını belirterek, şunları söylemişti:

"Dördüncü hak ediş için rektör Alper Akınoğlu'nun inşaat daire başkanına talimatı ile bu kişinin de teknik personeline söylemesiyle hak ediş düzenlendi. Biz aslında 400 bin liralık imalat yapmıştık. Biz bu rakam üzerinden hak ediş düzenledik bunu imzaya sunduk. Ancak bize işin hızlandırılması için ve ayrıca üçüncü ayda talep edilen ek ödeneğin gelmesi için önceki ödeneğin bitmiş olması gerekliliği sebebiyle daha fazla hak ediş düzenlememiz gerektiği söylendi.

Benim bilgim dahilinde 1 milyon 470 bin liralık yeni bir hak ediş düzenledik. Aslında hak edişleri müteahhit firma hazırlamaz, biz talep ederiz, üniversitenin teknik daire elamanları hazırlar. Bu tamamen idarenin talebi ile gerçekleşmiştir. Ayrıca ihale dosyasında mevcut yapı işleri genel şartnamesinin 39/1 C maddesine göre de bu ödemeler kesin olmayıp kazanılmış hak sayılmaz. Geçici hak ediş raporlarıdır. Daha sonra bu kısımların imalatı bitirildi, biz de paramızı aldık. Bu işte karımız değil zararımız olmuştur. Zira fazla para bize ödenmedi. Ancak biz bunu stopaj ve damga pulları ile KDV düzenlemesinden doğan ödemeleri peşin yatırdık. Ayrıca erken hak ediş sebebiyle enflasyon endeks farkını da almadık."

Sanık Hasan Akan hakkında, geçen yıl müteahhit Cumali Kurtar'ın suç duyurusu üzerine dava açılmıştı.

- ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title