Haberler

Sahnelerden Seyyar Satıcılığa

İbrahim Tatlıses, Dilberay ve Bülent Serttaş gibi ünlü sanatçılarla sahneye çıkan ve geçirdiği kazalar sonucu mesleğini yapamaz durumda kalan Elazığlı saz ve ses sanatçısı Aydın Adıgül, seyyar satıcılık yaparak yaşamını sürdürmeye çalışıyor Adıgül: "O kadar emeğim vardı sahnelerde. Hiç kimse beni sormadı, yoksulluğa düştüm"

İSMAİL ŞEN - Bir dönem İbrahim Tatlıses, Dilberay ve Bülent Serttaş gibi ünlü sanatçılarla sahneye çıkan Elazığlı saz ve ses sanatçısı Aydın Adıgül, geçirdiği kaza sonucu mesleğini sürdüremez hale gelince seyyar tezgahta çorap satmaya başladı.

Adıgül (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yaşındayken sürekli ağladığı için babaannesinin kızgın sacın üzerine kaynar su döküp buharıyla kendisini korkularından arındamaya çalıştığı sırada sıcak suyun gözlerine sıçraması sonucu sol gözünü kaybettiğini, diğerinin ise görme özelliğinin azaldığını belirtti.

Gözlerinden rahatsızlandıktan sonra okula gönderilmediğini ancak ısrarları üzerine kayıt dışı okula gittiğini anlatan Adıgül, derslerde müziğe ilgi duyduğunu söyledi.

Bu ilgisinin amcasına ait sazı gizlice alıp çalmaya başladıktan sonra daha da ilerlediğini ifade eden Adıgül, amcasının desteğiyle hem türkü söylemeyi hem de saz çalmayı öğrendiğini aktardı.

Babasını kaybettikten sonra müzik dünyasına adım atabilmek için 16 yaşında köyden ayrıldığını ve Elazığ'a geldiğini belirten Adıgül, şöyle konuştu:

"Elazığ'ın meşhur kapalı çarşısı vardı. Orada hamallık yaptım, simit sattım, bulaşık yıkadım. Bu arada saz çalmaya devam ettim. Bir gün arkadaşım beni gazinoya götürdü. Misafir olarak sahneye çıkardılar. Çaldım, okudum. Gazinonun sahibi beğendi, baktı ki yaşım da ufak, garibanım, ertesi gün bana elbise ve ayakkabı aldılar, tıraş ettiler ve çalışmaya başladım. Sahneye oturmuş çalıp söylüyorum, ayaklarım yere değmiyor, dinleyiciler beni alkışlıyor, kendime inanamıyordum. Ben bu işte ilerleyemem derken sahnede yavaş yavaş ilerledim. 74'ten sonra diğer sanatçılara da eşlik etmeye başladım."

70'li yıllarda Elazığ'da müzik piyasasının iyi bir yerde olduğunu ve o dönemlerde birçok ünlü ismin Elazığ'da kaset çıkarıp, sahneye çıktığını anlatan Adıgül,  İbrahim Tatlıses, Sadık Altınmeşe, Seyfi Doğanay, Bülent Serttaş ve Dilberay gibi ünlü sanatçılarla sahneye çıktığını bildirdi.

-Sahnelere çıkamayınca yoksulluğa sürüklendi-

Aydın Adıgül, 1981 yılında geçirdiği trafik kazasında çenesinden darbe alınca sesinde gerileme olduğunu, bunun üzerine daha çok sazına ağırlık verdiğini söyledi. Zayıf gören gözünün 1998'de görme özelliğinin iyice kaybolması üzerine 40 günlük bir tedaviden sonra gözüne yedek zar takıldığını belirten Adıgül, şunları kaydetti:

"Gündüzleri zar zor gezebiliyorum. Akşamları hiç gezemiyorum. 2-3 defa doğalgaz kanalına düştüm. Gazino sahipleri çağırmaz oldu, sanatçı arkadaşlar da aramaz oldu. Benim o kadar emeğim vardı sahnelerde. Hiç biri beni sormadı,  yoksulluğa düştüm. Devletimize müracaat ettim, sağ olsunlar üç ayda bir bana özürlü maaşı bağladılar."

Adıgül, evinin kira olduğunu bu nedenle maaşın yetmediğini dile getirerek, ekmeğini çıkarmak için gündüzleri bankaların, camilerin önüne kurduğu seyyar tezgahlarda çorap sattığını sözlerine ekledi. - Elazığ

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Tatlıses Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title